Helle blev min redning

I fem år holdt Helle ud. I fem år ventede den tålmodige nordjyde på, at Carsten Olsen droppede de andre damer og sit massive druk. Omgivelserne forstod hende ikke. Men Helle vidste, at der bag alt det dårlige var noget godt.

De fleste ville nok ikke have haft mod til at stikke den finger i vejret. Men Helle fra Frederikshavn er ikke som alle andre. Så hun løftede en spørgende finger i luften, da hun på vej op fra en p-kælder i Aarhus for 11 år siden tilfældigt stødte på et kendt ansigt.

– Undskyld. Er du ikke Den Skaldede Kok? spurgte hun med sin klare, nordjyske røst.

For hende føltes det helt naturligt at få stillet sin nysgerrighed. – Havde jeg set Lis Sørensen, havde jeg da også spurgt hende, som hun siger.

Nu var det altså en skaldet mand med en del tatoveringer, hun stod over for. Og den var god nok. Det var Den Skaldede Kok. Carsten Olsen. Ham fra tv og alle kogebøgerne. Ham, der ikke bare lod en charmerende kvinde passere uden at se en mulighed. Så han stak Helle sin e-mailadresse. Hun kunne jo bare skrive, hvis hun havde lyst.

 

 – Undskyld er du ikke den Skaldede Kok? Det spørgsmål kom til at ændre hendes liv.

Nordjyske Helle er altid meget ligefrem, så da hun tilfældigvis stødte på Carsten Olsen på vej op fra en parkeringskælder, stak hun en finger i vejret og spurgte: – Undskyld er du ikke den Skaldede Kok? Det spørgsmål kom til at ændre hendes liv.

 

Drop dog den idiot

Helle skrev ugen efter, og da Carsten Olsen skulle til Frederikshavn og spille med sit band, inviterede han hende med. Her begyndte en umulig kærlighedshistorie, som fik en stor del af Helles omgangskreds til at sige: – Drop dog den idiot!

Et af de åbenlyse problemer var, at Carsten havde andre kvinder.

Vidste, der var noget godt bag alt det dårlige

– Der var damer her, der og alle vegne. Og jeg kunne blive så hidsig, siger 54-årige Helle.

Hun har stået model til lidt af hvert. Som da hun valgte at flytte over til Carsten på Sjælland og tre uger efter fandt ud af, at han var sammen med en anden kvinde i Odense. Da det gik op for hende, flyttede hun ud igen. Alligevel mistede hun aldrig troen på ham.

– Det føltes selvfølgelig afskyeligt, at han var sammen andre, men samtidig var der noget i mig, der vidste, at vi kunne få det bedste liv sammen. Jeg vidste, at inde bag alt det dårlige var der noget godt. Jeg skulle bare grave det frem, siger Helle, som kom til at grave længe. Fem år faktisk.

Du må tage et valg

Til sidst var kræfterne dog ved at slippe op, og hun stillede Carsten over for et valg.

– Find ud af, hvem du vil have. Hvis du vil have en anden, er det fint med mig. Jeg skal bare vide det, så jeg kan komme videre med mit liv.

Den dag forstod Carsten endelig alvoren, og han valgte Helle.

Helle har altid været noget særligt

– Jeg har altid kunnet mærke, at der var noget særligt ved Helle. Noget, jeg gerne ville have, og som jeg ikke kunne slippe. Helle har først og fremmest et ukueligt humør, og så er hun ærlig. Der er aldrig bagtanker med Helle, siger Carsten.

 

  Lars Horn / Baghuset
Lars Horn / Baghuset

Selvom de første fem år var svære, så kunne Carsten altid mærke, at Helle var noget særligt. Han skulle bare presses lidt for at tage en beslutning
Foto: Lars Horn / Baghuset

 

Det handlede om bekræftigelse

Selv prøver han ikke at undskylde sine handlinger, når han skal forklare, hvorfor han i fem år ikke kunne nøjes med hende. Han prøver heller ikke at skjule tingene.

– Jeg tror ikke mit forhold til andre kvinder har handlet ret meget om sex. Jeg tror mere, det har handlet om bekræftelse, fordi jeg havde et lavt selvværd. Samtidig kunne jeg ikke lide at gøre andre kede af det, så jeg havde svært ved at gøre det forbi. Sandheden var svær for mig. Og så blev forholdene kørt alt for langt ud, erkender Carsten, som er taknemmelig for, at Helle holdt ud.

Drak to liter vodka og tre liter vin om dagen

Kvinder var nemlig ikke Carstens eneste problem. Det mest livstruende var alkoholen. Og da han valgte Helle, var han klar over, at han var nødt til at droppe alkoholen, hvis han skulle tilbyde hende et ordentligt liv.

For hvor længe kunne hun holde til, at han hver aften sagde: “Skal vi lige køre forbi Fakta?” Hvor længe kunne hun klare, at han kom ud fra butikken med to liter vodka og en treliters bag-in-boks med rødvin? Og hvor længe ville hun være vidne til, at han drak det hele i løbet halvanden time, så han gik ud som et lys?

Alkoholen var ved at slå ham ihjel

– Det var ligesom at slukke for en kontakt, som Helle siger.Hun bad ham aldrig stoppe, ligesom hun aldrig kom med fordømmende stikpiller, når han skænkede vodka helt op til kanten i et stort vandglas.

– Jeg var ved at kaste op over det, og om natten lå jeg vågen, fordi jeg var bange for, at han ville slå sig selv ihjel på vej ned af trappen, når han skulle ned for at tisse. Men jeg sagde aldrig noget. Jeg vidste, at hvis han skulle rydde op i sit liv, skulle det komme fra ham selv.

Det vidste Carsten også godt. Og han vidste, at alkoholen var ved at slå ham ihjel.

 

  Lars Horn / Baghuset

Carsten vidste, at han var nødt til at droppe alkoholen, hvis han ville tilbyde Helle et ordenligt liv.
Foto: Lars Horn / Baghuset

 

Tiden var ved at løbe ud

– Min krop var dødeligt syg, siger Carsten, som godt nok stadig kunne tvinge kroppen på arbejde i køkkenet hver dag, ligesom han stadig kunne tage ud og spille med sit band.

Men indeni var tiden ved at løbe ud. Det var faktisk kun i sidste øjeblik, da han i 2012 blev genoplivet på operationsbordet, efter at have fået lukket 27 huller i tarmen. Men ikke engang dét fik Carsten til at stoppe. Alkoholen kunne nemlig give ham noget, som han havde stærkt brug for i sit heftige liv.

– Alkoholen gav mig fred. Når jeg drak, kom bevidstløsheden, og så fik jeg ro.

 

  Lars Horn / Baghuset
Lars Horn / Baghuset

Carsten Olsen har levet et vildt liv. I årevis så vildt at han drak enorme mængder af alkohol for at få ro.
Foto: Lars Horn / Baghuset

 

Læge: Du har et halvt år tilbage

For fem år siden blev det dog klart, at Carstens misbrug snart ville give ham evig fred. Hans læge sagde det ligeud: – Hvis du fortsætter på den måde, har du et halvt år tilbage.

Men det var faktisk ikke den dystre melding, som den 12. januar 2017 fik Carsten til at droppe alkoholen.

– Det var for Helles skyld. Jeg kunne jo se, hvad det gjorde ved hende, og jeg vidste jo godt, at hun ikke kunne blive ved med at have en mand, som var så døddrukken.

Helle måtte hente alkohol i et syltetøjsglas

Carsten er en stædig og standhaftig mand. Så fra den ene dag til den anden, holdt han op med at skænke vodka i vandglasset og skylle tre liter rødvin ned. Problemer var bare, at det kan en krop ikke klare, når den er vant til at få så voldsomme mængder. Så den første nat uden alkohol husker både Carsten og Helle som et ægte mareridt.

Carsten havde det ubeskriveligt rædsomt. Så rædsomt, at Helle fandt tre Mokai i køleskabet, som hun gav ham for at tage de værste abstinenser. Men de tre søde drinks gjorde ingen forskel i Carstens hærgede krop. Så Helle måtte over til naboen og skaffe nogle øl. Men deres alkoholprocenter var heller ikke nok. Så til sidst startede Helle bilen og kørte til det nærmeste værtshus. Her stak hun et tomt syltetøjsglas frem til bartenderen og bad ham fylde det op med Jack Daniels.

Da Carsten havde drukket syltetøjsglassets indhold, kom der endelig ro på. Og siden har han ikke rørt en dråbe.

 

I sin biografi fortæller Carsten Olsen meget ærligt om sit vanvittige misbrug og vejen ud af det.
Forlaget Muusmann

I sin biografi fortæller Carsten Olsen meget ærligt om sit vanvittige misbrug og vejen ud af det.

 

Helle fik ret

Carsten havde også noget godt at komme tilbage til som ædru.

– Jeg må sige, at Helle fik ret. For vi har virkelig fået det mest fantastiske liv, siger 57-årige Carsten, som nyder at have Helle ved sin side. For eksempel bag på motorcyklen. Eller når han går i en guitarforretning for at kigge på en ny model til sin enorme samling.

 

Helle havde hele tiden haft ret. De to kunne få et dejligt liv, hvis de bare fik gravet alt det dårlige væk.
Lars Horn / Baghuset

Helle havde hele tiden haft ret. De to kunne få et dejligt liv, hvis de bare fik gravet alt det dårlige væk.

 

Bryllup med overraskelse

Helle var også med den dag, han stod og beundrede en helt særlig håndbygget Höfner Thinline guitar. Det blev ikke til mere end et kig, men når man som Carsten er forgabt i Höfner-modeller, var netop den guitar svær at slå ud af hovedet. Desværre var den allerede solgt, da han vendte tilbage til butikken igen.

Til gengæld fik han ni måneder efter Helle som hustru til et stort kirkebryllup, hvor præsten talte om sex, rock and roll foran de 250 gæster, fordi det passede til brudeparret. Det var, som det skulle være.

Men da Carsten åbnede gaven fra Helle, kom indholdet alligevel så meget bag på ham, at han lukkede æsken igen med et højt smæld. Det var Helle, der i smug havde købt den Höfner Thinline, som han havde haft så svært ved at slå ud af hovedet.

 

Den Skaldede Kok, Carsten Olsen, bliver gift med Helle i sankt Jacobs Kirke på Østerbro i København.
Niels S. Andersen / Aller Media DK

Den Skaldede Kok, Carsten Olsen, bliver gift med Helle i sankt Jacobs Kirke på Østerbro i København.

 

Et hjem med kranier og engle

Nu hænger den på væggen i parrets hjem sammen med 51 andre guitarer. Der står også en del kranier i forskellige materialer i alle rum, for den slags har Carsten en svaghed for. Helle er til engle. Så de står talstærkt med ret ryg og vinger ved siden af alle kranierne. Det er med andre ord en lejlighed, hvor man kan mærke, hvem der bor her. Og hvor luften er hjertelig.

Helle pudser Carstens briller om morgenen, Carsten efterlader gerne en sød seddel på køkkenbordet.

 

  Lars Horn / Baghuset

Helle og Carsten i deres hjem i Bindslev, som er fyldt med guitarer, engle og kranie
Foto: Lars Horn / Baghuset

 

Gør mindst en god ting for andre om dagen

– Jeg skylder at gøre resten af vores liv så dejligt som muligt. Det tænker jeg faktisk over hver dag. Jeg kan godt være lidt ærgerlig over, at jeg så sent fandt ud af at leve det her liv med Helle, for vi har det simpelthen så godt, siger Carsten, som sammen med Helle har en enkel leveregel: Hver dag skal de mindst gøre en god ting for andre. Og en god ting for dem selv.

 

  Lars Horn / Baghuset

- Jeg skylder at gøre resten af vores liv så godt som muligt, siger Carsten.
Foto: Lars Horn / Baghuset

 

Elsker Nordjylland

Alt det gode foregår langt fra København, hvor Carsten Olsen ellers har levet det meste af sit liv. I dag bor parret nemlig i den lille nordjyske by Bindslev. Og hvor Carsten tidligere arbejdede på berømte steder som D’Angleterre og i sin egen restaurant Den Skaldede Kok, midt i Tivoli, driver han nu Den Skaldede kok – Sæby Søbad, hvor han blandt andet har stegt flæsk på menuen om tirsdagen og tarteletter om onsdagen. Carsten elsker de solide, traditionelle danske retter, og han elsker den nordjyske natur, han nu er omgivet af.

 

  Lars Horn / Baghuset
Lars Horn / Baghuset

Carsten med den guitar, han fik af Helle, da han havde været ædru i fem år.
Foto: Lars Horn / Baghuset