Hverdagens helte

Vild bedrift: Læger transplanterer livmoder mellem to søstre

31. august Af Maria Hoang, SE og HØR.
Foto: Womb Transplant UK
For første gang nogensinde er det lykkedes britiske kirurger at transplantere en livmoder fra én kvindekrop til en anden.
Britiske kirurger

Det er vildt, hvad lægevidenskaben kan, og endnu engang viser et hold kirurger, at der i den grad kan ske medicinske mirakler.

Det er BBC, der beretter om, at et hold britiske kirurger med succes har transplanteret en livmoder fra én kvinde til en anden.

Det er en 40-årig kvinde, der har doneret sin livmoder til sin 34-årige søster. Begge ønsker at være anonyme.

Den opsigtsvækkende operation, der er den første af sin slags i Storbritannien, blev udført af et team på 20 personer og varede 17 timer.

Det banebrydende indgreb fandt sted på Churchill Hospital i Oxford tilbage i februar, og i spidsen stod professor Richard Smith, der i 25 år har forsket i livmodertransplantationer.

– Det hele var meget emotionelt. Jeg tror, vi alle havde tårer i øjnene bagefter, fortæller han til BBC efter den vellykkede operation.

Vil bære og føde to børn

Den 34-årige kvinde, der har fået en ny livmoder af sin søster, lider af den sjældne lidelse ved navn Type 1 Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, hvor man er født uden en livmoder eller en meget underudviklet livmoder, men hvor man også har fungerende æggestokke.

Kvinden har derfor fået taget æg ud, som er befrugtet med hendes mands sæd, og planen er nu, at de befrugtede æg snart lægges op i den transplanterede livmoder.

Kvinden håber at kunne føde to børn, inden livmoderen igen skal fjernes. For at kvinden ikke afstøder sit nye organ, skal hun tage immunforsvarsdæmpende medicin, som på den lange bane indebærer risici, så derfor er der sat et loft på, at en transplanteret livmoder maksimalt må gennemgå to graviditeter.

Transplantationen er så vellykket, at kvinden to uger efter den store operation fik sin menstruation.

Fik 60 år gammel livmoder

Verdens første vellykkede livmodertransplantation fandt ifølge BBC sted tilbage i 2014, hvor en svensk kvinde fik doneret en livmoder af sin ven i 60'erne. Efterfølgende fik den svenske kvinde et barn med sin "nye" livmoder.

Siden er der udført over 100 livmodertransplantationer verden over.

I Storbritannien har over 500 kvinder nu udvist interesse for at få en ny livmoder.

Sponsoreret indhold