Skæbner

Ingrid fik konstateret kræft lillejuleaften

31. oktober 2014 af Carsten Holst Foto: Svend Åge Madsen
Ingrid tog det som et mandfolk, da hun fik lymfekræft. Hun valgte at dele sin skæbne via de sociale medier. På hendes blok kan man følge Ingrids kamp for livet.
Ingrid deler sin skæbne på sin blog
Ingrid deler sin skæbne på sin blog

Hvis du er sund og rask, og går rundt og spekulerer på, hvad du skal ønske dig i julegave, vil det måske være en god idé at skrive et godt helbred øverst på ønskesedlen.

Det er nemlig ikke en grundlovssikret ret at slippe for alvorlig sygdom, selv om man går og glæder sig til en dejlig jul. Det er den 18-årige teenager Ingrid Rundberget Enger et godt bevis på. Hun fik nemlig kræft i julegave.

Lillejuleaften 2013 fik Ingrid den værst tænkelige besked for en ung pige. Den kugle, der voksede sig større og større på hendes lymfe, var ikke en harmløs hævelse af en kirtel, som lægerne i første omgang troede. Det var kræft.

Tog kampen op mod trist julegave

Læs også: Dorthe Kollo fik en abort

I stedet for at lade sig slå ud af sygdommen og isolere sig, valgte den unge pige det stik modsatte. Hun besluttede på flere fronter at tage kampen op mod den frygtelige kræftsygdom, hun fik i julegave i fjor.

-Gud lagde mig i sygesengen. Men han sørgede også for, at jeg fik min egen skytsengel, så jeg kunne rejse mig igen, siger Ingrid.

Med disse ord henviser hun til kæresten Viljar Bjørnseth Bøkested, 18. Det er hos ham, Ingrid finder støtte og kræfter, når sygdommen trods alt lægger et mørkt slør over hendes hverdag. Men også på en anden måde har hun valgt at bekæmpe sin sygdom.

Deler sin skæbne via blog

Læs også: Storebror stak af fra børnehaven

Siden 2009 har Ingrid haft sin egen blog på nettet. Her deler hun ud af sine mange erfaringer om sit barske sygdomsforløb, og her fortæller hun om sine inderste tanker og følelser. Åbenhed og ærlighed er to af de faktorer, der skal være med til at bringe hende helskindet ud på den anden side af kræftsygdommen. På bloggen fortæller hun sin historie, og her får hun fra andre gode råd og vejledninger.

- Jeg har blogget siden 2009. Da jeg fortalte mine læsere, at jeg havde fået kræft, var det ikke en overvejet beslutning. Jeg gjorde det bare med ordene: "Kræften kan tage til Helvede - og blive dér, mens jeg bliver her", siger Ingrid fra Elverum nord for Oslo.

Hun ville fra første øjeblik være åben om sin sygdom på de sociale medier, og det har fungeret både som en hjælp til og inspiration for andre i samme situation. Tiden siden diagnosen har været begivenhedsrige på godt og ondt, og Ingrid har aldrig fortrudt sin åbenhed.

En kugle i lysken var kræft

Læs også: Nyfødt fik svømmetur et døgn gammel

I februar 2013 opsøgte Ingrid og hendes mor, Kari Rundberget Enger, 53, lægen, fordi en lille kugle i Ingrids lysken var begyndt at vokse. Den første lægebesked var, at det var en forstørret lymfeknude. Den gjorde ikke ondt, men på et tidspunkt var den på størrelse med en golfbold. Ni måneder efter det første lægebesøg kom Ingrid til nye undersøgelser med et nedslående resultat. Hun havde lymfekræft af typen Hodgkins Nodulær Lymfom.

- Da jeg så min mor græde, tænkte jeg "åh shit, hvor er det synd for hende. Nu er hun ked af det". Men lægen sagde, at prognoserne var gode. Jeg vidste ikke engang, hvad en prognose var for noget, og jeg turde heller ikke spørge, fortæller Ingrid.

Hun startede kræftbehandlingen på Radiumhospitalet den 6. januar 2014. Hun var indlagt sammen med sin mor i fem dage, og ifølge Ingrid havde de det trods omstændighederne hyggeligt og sjovt. De var enige om, at der ikke skulle tales om sorg, død og ulykker. I hjembyen var Ingrid kendt som pigen med det pragtfulde, røde hår med krøller. Inden hun startede behandlingen, tjekkede hun udbuddet af parykker. Hun glemmer aldrig den dag 22 døgn efter behandlingerne, at hun begyndte at tabe sit hår.

Kæreste gav Ingrid kræfter

Læs også: Snød døden og fandt kærligheden

I marts blev Ingrid erklæret symptomfri for kræft, og skal nu kun til kontrol hver tredje måned. Blot nogle få uger efter, at hun fik stillet kræftdiagnosen, mødte hun kæresten Viljar. Kærligheden til ham har givet Ingrid kræfter, som hun ikke anede eksisterede.

- Han holder om mig, når jeg har det skidt, og han synger, for at få mig til at grine. Det var ham, der fik mig op af sygesengen, da Gud og skæbnen havde lagt mig ned i den. Han græder glædestårer, fordi han er så glad for mig, og det har jeg brug for. Jeg er så heldig, siger Ingrid.

På bloggen www.titt.blogg.no kan du læse mere om Ingrid og hendes sygdom. Her kan du også se de stærke billeder, som hun tog under sin sygdom. Der er også fotos taget efter, at hun blev erklæret rask.

Sponsoreret indhold