Laila fik hjælp af sin mor og far: Mit fedt kan ikke slankes væk

Det betændte fedt var i gang med at ødelægge Lailas liv og lod sig ikke slanke væk. Heldigvis var der hjælp at hente hos mor og far.

– Gennem årenes løb har alle haft en mening om min vægt, og jeg har aldrig manglet råd om, at jeg burde slanke mig, siger 48-årige Laila Lilaa fra Tranby i Norge.

Hun lider af lipødem. En smertefuld sygdom, som fører til betændelser i kroppens fedtceller.

– Men lipødemfedt kan ikke slankes væk. Det må fjernes ved hjælp af kirurgi, tilføjer hun.

Overvægt har været en del af Lailas liv, siden hun kom i teenagealderen. Hun kan berette om en skoletid med mobning, og om klassekammerater, der ikke så hende som den person, hun er.

– Det har påvirket mit selvbillede. Jeg har stadig dage, hvor jeg ikke føler, at jeg er noget værd, siger Laila, som også i sit arbejdsliv har oplevet at blive mobbet på grund af sin vægt. Hendes smerter er ofte blevet tolket som dovenskab.

Lipødem er kendetegnet ved blandt andet smertefulde hævelser i arme, ben og bagdel samt en konstant træthedsfølelse. Det er en sygdom, som næsten kun rammer kvinder.

 

I skolen blev Laila mobbet med sin vægt. – Det har påvirket mit selvbillede, fortæller hun.

I skolen blev Laila mobbet med sin vægt. – Det har påvirket mit selvbillede, fortæller hun.

 

Laila har altid forsøgt at være bevidst om, hvad hun spiser. Men uanset hvad hun afprøvede af pulverkure, ketogen kost og anbefalede diæter, ville vægten ikke ned.

– I nogles øjne ville alt løse sig, hvis jeg blot spiste mindre og trænede mere, men det førte bare til, at jeg også fik belastningsskader.

Den eneste gang, Laila har tabt sig nævneværdigt, var, da hun var gravid. Glæden over de ti kilo, som forsvandt under svangerskabet, blev dog kortvarig. Efter seks måneder fik hun en alvorlig svangerskabsforgiftning, og hendes moderkage løsnede sig.

– Det endte med akut kejsersnit og en alt for tidlig fødsel, siger Laila.

Sønnen Aleksander, som nu er 18 år, vejede kun 1100 gram, da han kom til verden tre måneder før termin, og hans mor gik op i vægt igen, så snart hun stoppede med at amme. Da den 160 cm høje Laila var størst, vejede hun 134 kilo.

Få Ude og Hjemme leveret i postkassenLæs mere her

Nægtede operation

Tilbuddet om en omfattende slankeoperation så i lang tid ud til at være hendes eneste mulighed for et lettere liv.

– Kirurgen, som skulle operere mig, var af en anden opfattelse. Jeg gik i panik, da det gik op for mig, at han ikke kunne garantere, at en gastric bypass-operation ville få mig ned i vægt. Derfor nægtede jeg i sidste øjeblik at lade mig operere.

Laila er glad for, at operationsplanerne blev ændret. For blot få uger senere fik hun sin diagnose og dermed forklaringen på sin kropsfacon: Hendes unormale fedtansamlinger skyldtes lipødem.

– På den ene side følte jeg en lettelse, men jeg mærkede også en sorg, da det gik op for mig, at der ikke længere var noget, jeg selv kunne gøre ved problemet.

Afslag på behandling

Den mest effektive behandling er at fjerne det betændte lipødemfedt ved hjælp af fedtsugning. Men Laila fik afslag på alle sine ansøgninger om at få behandlingen på det offentliges regning i Norge.

– Jeg havde ondt i hele kroppen efter bare en lille gåtur, husker Laila.

Fedtet, som lagrede sig i stadigt større mængder rundt om hendes arme og ben, strammede og betød, at hun fik problemer med at bevæge sig. Heldigvis kom hun i kontakt med en klinik i Tyskland, som har specialiseret sig i at hjælpe overvægtige patienter ved at suge det betændte fedt væk.

 

Lipødemfedtet lagrede sig i stadigt større mængder om Lailas arme og ben.

Lipødemfedtet lagrede sig i stadigt større mængder om Lailas arme og ben.

 

– Efterspørgslen er stor, og ventetiden er lang. De har patienter fra hele verden, og behandlingen er alt andet end gratis, fortæller Laila.

Forskud på arv

Et forskud på arven fra hendes forældre, Oddvar Arntsen, 74, og Heidi Lilaa Arntsen, 67, gjorde det dog muligt for Laila at komme i behandling. Den første fik hun i januar 2020.

– Hun er vores barn. Det dyrebareste, vi har. Det gjorde ondt at være vidne til, at hun kæmpede hver dag, ikke mindst med at gå. Og da vi havde penge efter at have solgt hendes barndomshjem, havde vi også mulighed for at bidrage til, at hun ikke havnede i kørestol, siger Heidi.

Laila er allerede blevet behandlet i Tyskland syv gange og har i alt fået fjernet hele 55 liter betændt fedt.

– Det er næsten nok til at fylde seks almindelige vaskespande, siger Laila, som allerede har bestilt en ny behandling.

 

Laila har fået fjernet 55 liter betændt fedt. – Det er næsten nok til at fylde seks vaskespande, siger hun.

Laila har fået fjernet 55 liter betændt fedt. – Det er næsten nok til at fylde seks vaskespande, siger hun.

 

Hun har fået fedtsugninger på både arme og ben, og tiden efter indgrebene er ofte ekstremt smertefuld. På et tidspunkt føltes det som om, at hendes lår revnede, hver gang hun rejste sig.

– Men for mig er behandlingen hver en krone værd. Alternativet tør jeg næsten ikke tænke på.

Laila har valgt at være åben om sin sygdom og behandling, fordi hun har et inderligt ønske om, at hendes historie også kan hjælpe andre til et lettere liv.

– Tyngdefølelsen, jeg engang havde i mine ben, er væk. Det er en glæde at kunne løfte mine arme normalt og have en krop, som igen kan tåle at være i bevægelse, siger hun.