Skæbner

Løb har givet selvtillid

10. april 2022 Af Karin Heurlin. Foto: Søren Lamberth/ Aller Foto & video og privat.
Stephanie og Anders har bestemt ikke altid været så aktive, som vi kender dem i TV2-programmet ”Min sindssygt sunde familie.” Tværtimod. Faktisk dyrkede ingen af dem motion, da de mødte hinanden og blev en sammenbragt familie. Men en forelskelse kan ændre meget. Og løb kan ændre ens selvtillid. Det er parret et godt bevis på.

I TV 2-programmet min “Min sindssygt sunde familie” har vi set ”løbefamilien” spæne afsted hver eneste dag, som om de aldrig havde gjort andet. Men 42-årige Stephanie og 44-årige Anders Hauser har bestemt ikke altid været fysisk aktive. Tværtimod. Inden de to mødte hinanden i 2013 og blev en sammenbragt familie, var bare tanken om at iføre sig løbetøj langt væk.

Knallert for at slippe for motion

På det tidspunkt var Stephanie alenemor til to små børn, og hun havde ikke dyrket motion i årevis. Og Anders var så lidt sportsmand, at han havde fået knallert som helt ung bare for at slippe for at cykle. Hans vildeste bedrifter var de fem kilometer, han blev tvunget til at løbe om fredagen, mens han var i militæret.

Men da de stødte på hinandens profiler på en lokal singlegruppe på Facebook, efter de begge var blevet singler, skete der store forandringer. På flere måder.

Er I kærester?

Godt nok var Anders i starten helt sikker på, at han ikke skulle have en kæreste. Men han ville godt byde sig selv på en kop kaffe hos Stephanie. Da kaffen var drukket, kørte han pænt hjem igen. Det hjorde han også næste dag, da Stephanie igen bød på kaffe.

Men efter tredje kop kaffe, brød stormen Bodil ud, og så var Anders nødt til at blive. Og selv om stormen lagde sig igen, tog han aldrig rigtigt hjem.

Efter 14 dage kom Stephanies 5-årige datter, Alfa, ind i stuen og spurgte: Er I kærester? Til det spørgsmål kunne Anders og Stephanie ikke gøre andet end at kigge hinanden dybt i øjnene og nikke i takt.

Efter tredje kop kaffe brød stormen Bodil ud, og Anders var nødt til at overnatte. Selvom stormen selvfølgelig lagde sig igen, blev Anders hængende. (Foto Søren Jul Lamberth).

Kæmpede sig igennem to kilometer

Siden har de to nikket i takt til det meste. Også da Stephie en måned inde i deres forhold kom med et ønske, som lå temmelig langt fra Anders’ vaner.

– Skal vi ikke begynde at løbe?

Løb var ikke ligefrem det, som stod øverts på Anders’ ønskeliste. Men en forelskelse kan som bekendt få folk til de mærkeligste ting, så han gik ud og købte løbetøj, og i starten af 2014 kastede de sig begge ud i deres første løbetur sammen. Ruten var to kilometer. Stephanie måtte holde pauser undervejs, Anders måtte kæmpe sig igennem.

Hverken Corona eller spædbørn kan holde dem tilbage

Alligevel blev de ved. Langsomt skruede de op for kilometertallet og hyppigheden. I dag, otte år efter, løber Anders 3.000 kilometer om året, og Stephanie 1.500. De løber hver eneste dag. Ikke engang en positiv Coronatest kunne holde dem tilbage. Selv da de blev forældre til først Elva og siden Elliot var de ude med deres nyfødte i løbevognen få dage efter.

Løb er en del af hverdagen

Nu er de små store nok til at løbe med. Deres store børn Theodor, Alfa og Tobias er lige så trofaste over for løbeturene. For dem er det slet ikke en mulighed at springe over. Ligesom det heller ikke er noget, der kræver tilløb. Det er bare en del af hverdagen. Som når familien skal ned og handle og snupper løbevognen i stedet for at tage bilen.

For familien er løb ikke bare motion. Det er også en måde at være sammen på. Og så har løb også gjort en stor forskel mentalt.

Elliot, Stephanie og Elva til Vejrhøj Familietrail i 2020.

Smed sin adhd-medicin

Da Stephanie mødte Anders, fik hun medicin for at dæmpe sin adhd. En lidelse, som hun først fik konstateret som voksen, og som forklarede, hvorfor Stephanie altid havde været plaget af tankemylder, uro og et voldsomt temperament.

I dag har Stephanie ikke længere brug for medicinen.

–Løb giver mig ro, og det er virkelig godt mod tankemylder. Samtidig giver det mere energi. Og mere selvtillid, som hun siger.

Løb har givet Stephanie så meget ro, at hun ikke længere skal tage medicin for sin ADHD.
Søren Jul Lamberth/Aller Foto og Video

Nu tør hun fylde rummet med farver og mønstre

Selvtilliden kan man se tydeligt, hvis man åbner Stephanies klædeskab. Her hænger kjoler i farverige mønstre tæt, og ved siden af står stakke af skotøjsæsker med små kunstværker til fødderne. Når Stephanie ikke er iført løbesko, er hun nemlig gerne på høje hæle med sløjfer, glimmer, prikker og striber. Hvilket af lidt af en kontrast til den Stephanie, som tidligere listede rundt kun i diskret sort.

Stephanie er i dag en meget farverig kvinde fra top og ikke mindst til tå. Før havde hun det bedst i sort tøj, som ikke larmede.
Søren Jul Lamberth/Aller Foto og Video

Løb behøver ikke være en konkurrencesport

Alle bestemmer selv, hvad de tager på om morgenen, og med hvilket syn de ser på den kommende dag. Det er Anders og Stephanies budskab. Og så har de et andet klart budskab, som de gerne vil formidle, mens de stiller op i et af landets mest sete tv-programmer:

– Vi vil gerne vise, at løb ikke behøver være en konkurrencesport. Det behøver heller ikke at kræve en masse tid. Det gælder bare om at få det ind i hverdagen.

Stephanie og Anders får et kram af 11-årige Theodor efter aftenens løbetur. Foto Søren Lamberth.
Søren Jul Lamberth/Aller Foto og Video
Hele familien til Sorøløbet i 2019. Stående: Theodor, Stephanie, Tobias, Anders Alfa. Og i vognen sidder Elva og Elliot. (Privatfoto).

Løbefamiliens bedste råd

Alle voksne ved nok, at det er sundt at løbe. Og at man har det godt bagefter. Men de fleste kender den overvældende følelse af ugidelighed, når man skal ud ad døren. Og hvad stillet man op mod den?

- Det er en god ide at have nogle mål. For eksempel et løb, man skal deltage i. Eller et mål om at løbe en kilometer mere hver uge. Der skal være et eller andet at træne sig op til for at give motivation, siger Anders, som understreger, at det også giver ekstra motivation at løbe med andre.

Du kan se Min sindssygt familie torsdag kl. 20 på TV 2 og på TV 2 Play.

Sponsoreret indhold