Maddie-mysteriet: Han er udpeget som hovedmistænkt

Politiet har sigtet en mand for at stå bag treårige Madeleine McCanns mystiske forsvinden i 2007. Manden, Christian Brückner (herunder) er dømt for flere seksuelle lovovertrædelser, blandt andet voldtægt og er kendt som pædofil.

Hej Bent

Jeg har læst, at Maddie-sagen fra Portugal er opklaret, og at gerningsmanden er en tysk mand. Ved du noget om det?

Venlig hilsen FA

Hej FA

Jeg forstår godt, at du spørger, for man kan godt blive lidt forvirret, når man læser de forskellige udmeldinger, der har været i sagen.

Den 3. maj i år var det nøjagtig 15 år siden, at den da tre-årige, skotske pige Madeleine McCann forsvandt fra en ferielejlighed i Portugal.

Sagen har lige siden været enormt eksponeret i medierne, og jeg har også skrevet om den flere gange – blandt i forbindelse med spørgsmål om sager med personer, der pludseligt forsvinder.

Global opmærksomhed

Næppe nogen anden sag i nyere tid har haft så megen global medieopmærksomhed over sig. Mange kendisser har udtalt sig, blandt andre fodboldspillerne David Beckham og Cristiano Ronaldo. Også paven i Rom har kommenteret sagen ved flere lejligheder.

Dertil kommer, at Maddies forældre Kate og Gerry McCann, der begge er læger, gennem årene vedholdende har formået at holde verdens opmærksomhed på deres datters forsvinden. At de så også selv har været under stærk mistanke gør selvfølgelig ikke det hele mindre spektakulært.

Op den 3. maj i år var der igen stor opmærksomhed på sagen på grund af nye oplysninger.

Jeg var rent faktisk inviteret i “Go’morgen Danmark” på TV 2 samme morgen for at forklare lidt om, hvad disse nye oplysninger egentlig betyder.

Det afgørende nye er, at sagen formelt blev forældet den 3. maj, altså 15 år efter forbrydelsen. Derfor har det åbenbart været vigtigt for de portugisiske myndigheder at melde ud, at man har sigtet en person.

Det er sket i tæt samarbejde med tysk politi og den tyske anklagemyndighed, for det er netop en tysk mand, der nu officielt efter portugisisk lov er udpeget som formodet gerningsmand.

Grove forbrydelser

Manden sidder varetægtsfængslet i Tyskland for særdeles grove forbrydelser, også mod børn, og tysk politi og anklagemyndighed har tidligere meldt ud, at de mistænker ham for at stå bag bortførelsen, og at han har dræbt Maddie.

Netop udmeldingerne fra politiet op til den 3. maj har nok givet en del mennesker den opfattelse, at sagen er opklaret, og at man har fundet gerningsmanden. Men det kan man altså ikke konkludere.

Sagen er altså nu efter portugisisk lov forældet, og det betyder, at der derefter ikke kan rejses sag på nye mistænkte, der måtte dukke op. Men den tyske mand, der nu helt officielt er udpeget som formodet gerningsmand, slipper ikke af krogen af den grund.

Opholdt sig i Portugal

Netop fordi man nu har klassificeret ham som “udpeget hovedmistænkt”, kan man fortsætte efterforskningen af hans person, også selv om forældelsesfristen på 15 år er overskredet. Det er altså kun eventuelt nye mistænkte, der måtte dukke op i tiden fremover, politiet ikke kan rejse sag mod.

Den nu udpegede hovedmistænkte mand, Christian Brückner, 45, var i Portugal på tidspunktet for Maddies forsvinden, og en lang række andre forhold kan tyde på, at han kan være gerningsmand.

Men det er alt for tidligt at sige, om han rent faktisk er gerningsmanden, og om der overhovedet kan bygges nok op til, at der kan rejses tiltale ved retten, endsige dømme ham.

Der har været mange mistænkte gennem de mange år.

”Et skud i bøssen”

Det afgørende nye, der er sket den 3. maj i år, er altså, at politiet nu i modsætning til tidligere kun har “et skud i bøssen” tilbage i forhold til at opklare sagen, nemlig Christian Brückner.

Efter min mening vil det være meget vanskeligt at bygge en holdbar sag op mod Brückner, selv om jeg i sagens natur ikke ved, hvad politiet måtte have at oplysninger.

Indicier er der åbenbart en lang række af, men så længe liget af Maddie ikke er fundet, eller politiet fremskaffer meget overbevisende og belastende vidneudsagn, der peger på Brückner, eller han måske aflægger en detaljeret tilståelse, vil det blive svært.

Alt i alt må man desværre nok konkludere, at sagen nu efter den 3. maj står langt fra en endelig opklaring.

Venlig hilsen Bent

 

Maddie McCann var blot tre år, da hun forsvandt. 

Maddie McCann var blot tre år, da hun forsvandt.