I lovens navn

Myrdet og parteret blev liget af Jan Nielsen fundet i vandkanten: “Monsteret” slog til igen

26. juli 2022 Af Bent Isager-Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix.
I 1981 blev liget af en mand fundet i vandkanten på stranden ved Faaborg. Liget havde læsioner i hovedet, og penis og testikler var fjernet. Ude og Hjemmes krimi-ekspert Bent Isager-Nielsen fortæller om sagen, som efterforskere lærte meget af.
Kurt-Friedhelm Steinwegs også kaldet Monsteret fra Nedre Rhinen

Jeg har for nylig skrevet om danske drab, hvor gerningsmanden eller offeret er tysk. Den slags sager fortæller jeg for tiden om i nogle tv-programmer, der bliver lavet i samarbejde mellem et tysk produktionsselskab og tv-stationen ZDF.

En af de sager, vi har med i programserien, udspillede sig på Fyn. Jeg kender den indgående, da den har været genstand for læring og refleksioner blandt efterforskere i årenes løb.

Den 10. oktober 1981 blev liget af en mand fundet i vandkanten på stranden ved Faaborg. Liget havde læsioner i hovedet, og penis og testikler var fjernet med et nærmest kirurgisk snit. Rejseholdet blev tilkaldt og efterforskede sagen sammen med det lokale politi.

Set ham i live

Den dræbte, Jan Nielsen, var en lokal alkoholiker og stofmisbruger. Kendt af mange fra bybilledet i Faaborg, hvor han ofte generede folk, når han var påvirket.

Han havde helt usædvanligt ikke hævet sin understøttelse den 8. oktober, men omkring 60 vidner oplyste til politiet, at de havde set ham i live den dag.

18 vidner mente faktisk også, at de havde set ham den 9. oktober. Det blev derfor lagt til grund, at han formentlig var blevet myrdet natten mellem den 9. og 10. oktober.

Man arbejdede i begyndelsen ud fra, at drabet havde noget at gøre med det fynske narkomarked, men den hypotese kunne ikke underbygges.

Og spørgsmålet om, hvorfor gerningsmanden havde fjernet genitalierne på liget, var ubesvaret.

Det fik også efterforskerne til at kigge på, hvem der kunne håndtere en kniv på den måde, blandt andet lokale læger, slagtere og slagteriarbejdere. Også det spor løb ud i sandet.

Blod på tøjet

I slutningen af januar 1982 kom der skred i sagen, da en lokal indbrudstyv blev fængslet for tyverier. Flere vidner havde set ham med blod på tøjet omkring den 9. oktober.

Han havde også sagt noget til nogle personer, som kunne tyde på, at han kunne have noget med drabet på Jan Nielsen at gøre.

Han blev afhørt om drabet gentagne gange, og på et tidspunkt tilstod han. Han havde tilfældigt mødt Jan, som var provokerende og blandt andet gjort “homoseksuelle tilnærmelser” til ham. De kom op at slås, og han slog og sparkede Jan mange gange.

Han kunne dog ikke huske, at han havde skåret genitalierne af ham.

Politiet havde altså en tilståelse, men det kneb med at få tilståelsen underbygget af andre forhold i sagen. Til sidst måtte man lade manden gå, hvilket efterlod efterforskningen i krise, og langsomt måtte man se i øjnene, at drabet nok ikke blev opklaret. Og manden trak i øvrigt sin tilståelse tilbage.

Forklarede i detaljer

I 1984 henvendte Interpol i Tyskland sig til dansk politi, da en tysk mand, sigtet for flere drab, havde fortalt, at han i oktober 1981 havde dræbt en ung mand i Faaborg og derefter skåret penis og testikler af ham.

Denne fremgangsmåde var netop kendetegnende for manden, Kurt-Friedhelm Steinwegs (på billedet øverst).

Danske betjente rejste til Tyskland og afhørte Steinwegs. Han kunne nu i detaljer forklare, hvordan han havde begået drabet i Danmark.

Han var i oktober 1981 som besætningsmedlem på et skib kommet til Faaborg. Han havde mødt Jan Nielsen tilfældigt og var kommet i klammeri med ham.

Han udøvede grov vold mod Jan, og han skar derefter penis og testikler af ham, hvorefter han smed liget i havet og gik tilbage til sit skib, som forlod havnen den 8. oktober om morgenen.

Rent faktisk havde politiet været opmærksom på det pågældende skib, men da det jo havde forladt Faaborg, mens Jan Nielsen endnu ifølge mange vidner var set i live, anså man desværre besætningen for uinteressant. Steinwegs forklaring omkring ophold på skibet og i Faaborg blev underbygget.

Lærerig sag

Set i bakspejlet blev der foretaget flere fejlvurderinger i efterforskningen.

Netop fordi Jan Nielsen hver dag blev set i bybilledet, tog mange vidner fejl af dagene, hvor de sidst havde set ham. Der er ingen tvivl om, at sagen på den måde gav stor læring omkring både vidneafhøringer og i øvrigt også begrebet “falske tilståelser”.

Steinwegs, der i pressen blev kaldt “Monsteret fra Nedre Rhinen”, blev efterfølgende dømt for seks drab, fem i Tyskland og drabet i Faaborg.

Den farlige, tyske seriemorder sidder mig bekendt stadig anbragt på en lukket psykiatrisk institution. Motivet til hans handlinger var, at han “ville se, hvad der var under huden, når han fjernede kønsdelene”.

Venlig hilsen Bent

Offeret Jan Nielsen boede i denne campingvogn.

Sponsoreret indhold