Skæbner

Michaela reddede sin mors liv

18. august 2020 Tekst Karin Heurlin, foto Martin Høien
Michaela var alene, da hun fandt sin mor livløs, og alene om at give hende hjertemassage, mens en sygeplejerske fra alarmcentralen var med i telefonen.

I lydoptagelsen til alarmcentralen kan man høre 14-årige Michaela Billbo Tanderup ringe op med grådkvalt stemme.

”Min mor lavede en virkelig høj lyd. Lige nu er hun stille… ”

Opkaldet varer 15 minutter. I hvert eneste minut kæmper Michaela for sin mors liv hjemme i rækkehuset i den nordjyske by Arden, mens en fattet sygeplejerske er med i den anden ende.

”Jeg skal nok hjælpe dig,” siger sygeplejersken og fortsætter: ”Men nu har jeg brug for, du går hen til din mor og lægger øret mod hendes næse og mund og hånden mod hendes bryst og mærker efter, om hun trækker vejret.”

Michaelas svar kommer hurtigt: ”Det tror jeg ikke, hun gør.”

Ingen puls

Hun havde desværre ret. Hendes mor, Wenche Billbo, var livløs den søndag formiddag i januar 2019. Eller som sygeplejersken sagde, da hun bad Michaela om at få moderen ned på gulvet hurtigst muligt: ”Lige nu har din mor ingen puls, så du kan ikke gøre noget forkert.”

Der lød et brag, da Michaela fik sin mor ned fra sengen. Så startede hun på hjertemassagen, mens sygeplejersken talte til 30 i den anden ende ”1, 2, 3, 4 …”

Inden stillede sygeplejersken selvfølgelig det oplagte spørgsmål: ”Er du alene med din mor?”

”Ja.”

Startede dagen som en helt almindelig teenager

Michaela var alene med sin mor. Og Michaela startede dagen som en helt almindelig teenager, der lå i sin seng under popplakaterne på væggen og tjekkede sin telefon. Men noget fik hende til at kigge op fra telefonen. Inde fra stuen, hvor hendes mor sov, lød der nogle mærkelige, høje lyde, som om hendes mor skældte hunden ud.

Da Michaela iførte sig badekåbe og gik ind til sin mor, vidste hun øjeblikkeligt, at det her var helt galt. Nu lavede hendes mor nogle uhyggelige snorkelyde, og hun reagerede ikke, selv om Michaela skreg: ”Vågn op, mor! Vågn op!” Til sidst blev hendes mor helt stille.

Michaela var chokeret og bange. Men hun var på ingen måde lammet af panik, så efter et hurtigt opkald til sin far, der ikke bor hos dem, ringede hun straks 112.

Læs også: Malenes mor blev myrdet: Jeg blev nødt til at skrive om min sorg

Kæmpede så hendes muskler var ømme flere dage efter

Herefter fulgte de uendelig lange 15 minutter, hvor Michaela med alle sin kræfter og hele sin vilje trykkede hårdt mod sin mors bryst, præcis som sygeplejersken bad hende om. Hun gjorde det halvt stående for at lægge så megen vægt på som muligt med sin spinkle krop. Og hun gjorde det med en næsten ufattelig styrke, der betød, at alle musklerne i hendes krop var ømme flere dage efter. Men Michaela gav aldrig op. Da hun endelig hørte lyden af udrykningen udenfor, slap hun lynhurtigt sin mor for at låse døren op. Men hun styrtede straks tilbage for at fortsætte hjertemassagen.

Helikopter landede ved grillbaren

Først da redderne var inde med alt deres udstyr, trak hun sig forpustet tilbage og gik ud i gangen, mens hendes mor fik hjertestød.

Alle kræfter var sat ind på at redde hendes mor. Udenfor holdt to ambulancer og en paramediciner. Og nede ved grillbaren landede en redningshelikopter.

Selv faldt Michaela helt sammen, da hun efter fem minutter hørte en redder sige de tre forløsende ord: ”Der er puls.”

– Jeg tænkte bare: Der er håb, husker Michaela, der slet ikke kunne forestille sig et liv uden sin mor.

Læs også: 13 år efter skilsmissen: Vi gifter os igen

Havde lært førstehjælp i skolen og til svømning

De to har været ekstremt tætte, lige siden Michaela kom til verden som en lille bitte baby på under to kilo. Men der har altid været noget råstyrke i den pige. Og lige siden hun var otte år, har hun faktisk vidst, hvordan man redder liv, fordi hun både til svømning og på Arden Skole blev undervist i førstehjælp.

Derfor vidste hun, hvor hun skulle trykke, og hvordan hun skulle placere hænderne, da hendes mors liv pludselig afhang af det.

Ville bare have mor tilbage

Til gengæld vidste hun ikke, hvor hun skulle gøre af sig selv de næste dage efter sin mors hjertestop. Wenche blev nemlig ved med at være i en komatilstand, uden at lægerne kunne finde en forklaring, og imens sad Michaela og hendes tre ældre søskende fortvivlede ved siden af.

– Det har jo altid været min mor, jeg har ringet til, når jeg har været ked af noget og har haft brug for at snakke. Flere gange rakte jeg også ud efter min telefon for at ringe til min mor. Men så kom jeg jo i tanke om, at det kunne jeg ikke, siger Michaela, som i den første tid heller ikke kunne holde ud, at folk henvendte sig til hende og kaldte hende ”en helt”, fordi hun havde reddet sin mor.

Michaela ville ikke være en helt. Hun ville bare have sin mor tilbage.

"På mandag går jeg til lægen"

Og det fik hun. Men langsomt, da lægerne fandt ud af, at hun efter hjertestoppet var blevet ramt af en blodprop i hjernestammen. Da den blev opløst, vendte Wenche langsomt tilbage til livet.

Selv kunne hun naturligvis ikke huske, hvad der var sket, men i dag har hun en klar fornemmelse af, hvorfor det gik så galt, som det gjorde.

Wenche havde længe været kraftigt medicineret på grund af forskellige lidelser, blandt andet slidgigt.

– Jeg tror, jeg er blevet medicineret forkert og for meget, og det har sandsynligvis fået mit hjerte til at stoppe. Jeg havde det dårligere og dårligere op til, og de sidste fire dage havde jeg haft ondt i hjertet. Jeg havde derfor også sagt: ”På mandag går jeg til læge.”

Wenche har det bedre end tidligere

Om mandagen var det som bekendt for sent. Men Michaela reddede heldigvis sin mor i sidste øjeblik, og i dag er der sket det forunderlige, at 55-årige Wenche har fået det langt bedre end tidligere, fordi der er blevet ryddet op i hendes medicinforbrug.

Hvor hun før ikke kunne gennemføre en familiemiddag uden nærmest at falde i søvn ved bordet, kan den sprudlende og smilende kvinde i dag både være med til madlavningen og hyggen bagefter. Dagen efter dette interview skal hun i Djurs Sommerland med familien, hvilket ville have været helt utænkeligt tidligere.

– Jeg har simpelt hen fået det så godt. Selvfølgelig er der stadig lidt hårde dage, hvor jeg ikke har så megen energi, men så tænker jeg på, hvad min datter gjorde for mig, og hvordan hun kæmpede. Så kan jeg ikke tillade mig at blive liggende.

Michaelas imponerende handling har gjort hende til en af de tre nominerede til Årets Hjerteredder. Vinderen bliver kåret lørdag den 22. august, når der er Hjertegalla på TV 2 Charlie og TV 2 Play.

Du kan på tv2.dk se en rekonstruktion af Michaelas indsats den søndag. Her kan du også høre lydoptagelsen fra alarmcentralen

Sponsoreret indhold