Skæbner

Mor-drømmen blev et mareridt

14. september 2016 af Sofie Janerka
Foto: Jørgen Ploug
Mia har altid elsket børn og fået at vide, at hun var ’god til børn’. Men da hun selv blev mor, gik det langt fra, som hun havde ventet, og det blev starten på en stor nedtur, hvor Mia mistede lysten til at leve.

Det er december, og hun burde julehygge og nyde sin barsel med lille Ella på et halvt år. I stedet ligger 33-årige Mia Louise Andersen i fosterstilling på det lille badeværelse i rækkehuset i Brabrand ved Aarhus og græder. 

Hun kan ikke overskue at være mor til sin datter. Det er slet, slet ikke sådan her, hun havde forestillet sig, at det skulle være. Hele hendes liv er ved at falde fra hinanden.

Parforholdet er gået i stå. Hun og kæresten Jacob Fusager, 30, er slået ud af kurs af de udfordringer, forældreskabet har bragt med sig, og de er på nippet til at gå fra hinanden. 

Bente opgivet af lægerne: Hvornår bliver du rask, mor?

– Jeg følte mig som en fiasko og havde mistet lysten til at leve, fortæller Mia og tilføjer hurtigt: – hvis ikke det var fordi, jeg skulle tage mig af Ella.

God til børn

Det lå ellers i kortene, at det skulle blive let for Mia at blive mor. Hun er vokset op sammen med børn og har passet børn, siden hun var teenager.

Malins forlovede stak af før brylluppet: Bruddet var godt for mig

Hun havde i omgangskredsen ry for at være ”god til børn” og gav ofte veninder velmenende råd med på vejen, når de havde udfordringer med deres børn.

Derfor var glæden også stor, da graviditetstesten viste to streger allerede den første gang, hun og Jacob prøvede.

Hårdt forløb

Men vejen til at blive mor viste sig alligevel at blive hårdere end forventet. Først endte graviditeten i en abort efter tre måneder. Mia blev dog relativt hurtigt gravid igen. Men aborten havde sat sig sine spor. 

– Jeg var hele tiden bange for, at der skulle ske noget med babyen. Så vi fortalte det ikke rigtig til nogen, og jeg turde ikke ”forberede mig”, husker Mia.

Kæledyrs-annonce fik følger: Manfred fik mine katte - og tog mig med

Selve fødslen gik heller ikke efter planen. Efter 30 timer med hyppige veer og usikkerhed om, hvordan den lille pige havde det, besluttede lægen, at Mia skulle have et kejsersnit, og at det skulle gå stærkt. 25 minutter senere var lille Ella født og havde det efter omstændighederne godt. Det havde Mia til gengæld ikke. 

– Jeg havde det som om min krop gav op. Jeg var så træt, at mine øjne hele tiden faldt i. Jeg følte, at når de gjorde det, stoppede min vejrtrækning også. Jeg var sikker på, at hvis jeg faldt i søvn, ville jeg dø, fortæller Mia, der stadig i dag, 14 måneder efter fødslen, bliver berørt af at fortælle om den. 

Indlagt på hospitalet

De første måneder med Ella blev også kaotiske. Mia blev indlagt med hende to gange, blandt andet fordi den lille pige gylpede, når hun havde spist og flere gange var ved at blive kvalt.

– I en periode kunne hun kun finde ro til at sove, hvis hun lå på maven af mig, mens jeg sad op. Så der sad jeg, dag og nat. På et tidspunkt sov jeg slet ikke i tre døgn. Til sidst græd jeg bare og kunne ikke overskue mere. Så blev vi indlagt igen.

Mille Dinesens store sorg: Har prøvet at få børn i 10 år

De mange udfordringer tærede på de nybagte forældre, som røg ind i en ond cirkel, hvor Jacob var sur på Ella, og Mia blev sur på Jacob, fordi han gav den lille baby skylden. Til sidst turde Mia ikke overlade Ella til Jacob. Og Ella? Ja, hun klamrede sig til Mia de fleste af døgnets 24 timer.

– Det var frygteligt. Jeg var fyldt med skam over ikke at gøre det godt nok, og skyldfølelse over at Ella skulle opleve den dårlige stemning. Samtidig følte jeg en form for jalousi i forhold til min familie og venner, der oplevede deres barsel som en hyggelig og dejlig tid, fortæller Mia.

20 symptomer på fødselsdepression

Skammen gjorde også, at hun ikke bad om hjælp. Lige indtil det blev helt sort.

I Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 14. september 2016, kan du læse hele historien om Mia, hendes oplevelser med at blive mor, og hvordan hun klarede sig igennem den første svære tid.

Her kan du se billeder af Mia og hendes familie:

Mor-drømmen blev et mareridt

Sponsoreret indhold