Når børn slår ihjel

I denne artikel fortæller Rejseholdets tidligere leder, Bent Isager-Nielsen, om en sag, der rystede verden: To 10-årige drenge – den ene af dem Jon Venables (billedet) – myrdede en 2-årig dreng.

Hej Bent

Man hører af og til om børn, der begår alvorlig kriminalitet – både herhjemme og i udlandet.

Jeg husker blandt andet sagen om en 2-årig engelsk dreng, der blev myrdet af to 10-årige. Hvad sker der egentlig i Danmark med børn, der begår kriminalitet?

Venlig hilsen R.

 

Hej R.

Drabet på den 2-årige engelske dreng, James Bulger, i 1993 chokerede alle. Han forsvandt fra et indkøbscenter, hvor han stod uden for en butik, og blev efterfølgende fundet myrdet. Han havde massive skader og været udsat for grov vold og decideret mishandling, blandt andet havde han fået hældt maling i øjnene. 

Sagen vakte stor opstandelse, ikke mindst da efterforskningen førte frem til gerningsmændene, som viste sig at være de to kun 10-årige drenge Jon Venables (på billedet) og Robert Thompson. De blev i november 1993 begge idømt livsvarigt fængsel.

Læs også: Betonklods dræbte ung mor   

Siden da har sagen mange gange været genstand for debat i England. Begge gerningsmænd blev nemlig allerede løsladt i 2001, og det er også kommet frem, at Jon Venables to gange siden sin løsladelse har været anholdt af politiet – begge gange for besiddelse af grov børneporno.

Sager som den engelske kender vi ikke i Danmark. Her ville en fængselsdom til 10-årige slet ikke kunne komme på tale, da den kriminelle lavalder er 15 år. Det betyder, at man i Danmark i modsætning til for eksempel England skal være 15 år for at kunne straffes. Man er i straffelovens forstand et barn indtil da.

Politisk spørgsmål

Aldersgrænser og vurderingen af, hvornår man er voksen, er et politisk spørgsmål.

Den seksuelle lavalder herhjemme er 15 år, man skal være 17 år for at kunne begynde på at tage kørekort, og man skal altså være 15 år for at kunne straffes. Der er selvfølgelig sanktioner og foranstaltninger, hvis man begår alvorlig kriminalitet (inklusive drab), når man er under 15 år, men ikke fængselsstraf.

Læs også: Hanne blev kun 23 år   

Er man mellem 15 og 18 år, kan man højst idømmes otte års fængsel. Men det normale er at blive anbragt på en institution. I alvorlige sager som drab vil der dog også for unge mennesker ofte være tale om, at de får en fængselsdom, ligesom de kan være varetægtsfængslede under sagen. Denne fængsling vil dog typisk også ske i en sikret ungdomsinstitution. Men vi taler stadig om unge over 15 år.

Venlig hilsen Bent