Når livet gør ondt

Jeg dræbte jeres søn

12. august 2012 af Carsten Holst
Da den seksårige Etan fra New York for 33 år siden forsvandt på vej til skole, startede en gigantisk menneskejagt. Etans forældre blev boende i den samme lejlighed, og de nægtede at skifte telefonnummer - altsammen i håbet om, at Etan en dag ville komme hjem eller ringe. Det gjorde han aldrig. Nu har en 51-årig mand endelig tilstået, at han myrdede den lille dreng.
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Fredag den 25. maj 1979 var en smuk dag i New York. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og tidligt om morgenen gjorde en familie på Prince Street i bydelen SoHo sig klar til den sidste dag inden weekenden.

Fotografen Stanley Patz og hustruen Julie spiste morgenmad med børnene Shira på otte år, Etan på seks, og toårige Ari. Som så ofte før plagede Etan sin mor om lov til at tage bussen alene de få kilometer til skole.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

For første gang gav Julie efter. Men kun på betingelse af, at Etan gik direkte til stoppestedet. Det lovede han. Den seksårige dreng tog glad af sted med buspenge i lommen.

Læs også: Søstre døde midt i legen

33 år langt mareridt
Etan nåede aldrig i skole. En galning kom på tværs og startede et mareridt, som skulle vare 33 år. Den lille dreng forsvandt den morgen som dug for solen i den amerikanske millionby. Siden har gåden om Etans skæbne plaget hans forældre og sat grå hår i hovedet på politi og myndigheder.

Mysteriet har drevet Stanley og Julie helt ud på vanviddets rand. Nu ser det endelig ud til, at de kan få fred i sindet og vished for, hvad der skete deres lille dreng den morgen for så mange år siden.

Få dage før 33-årsdagen for Etans forsvinden fik politiet i New York et anonymt tip. Kort efter anmeldelsen anholdt svært bevæbnede betjente den 51-årige Pedro Hernandez i hans hjem i Maple Shade i New Jersey uden for New York.

Hernandez sidder tilsyneladende med nøglen til opklaringen af mysteriet om Etan. I et forhør i retten på Manhattan tilstod den midaldrende og kræftramte mand, at han har Etans død på sin samvittighed. Nu spekuleres der på, om Hernandez, der på drabstidspunktet var 18 år, selv stod bag det anonyme tip til politiet.

Læs også: Lisbeth Zornigs frygtelige barndom

Fik billedet på en mælkekarton
På mange måder blev Etan omdrejningspunktet for alle sager om forsvundne børn i USA. Den lille knægt med de blå øjne og det blonde hår knuste millioner af hjerter i landet. Præsident Ronald Reagan udråbte i 1983 den 25. maj som officiel mindedag for savnede børn. Etansagen er aldrig blevet lukket af politiet, selv om drengen i 2001 officielt blev erklæret for død.

Hernandez boede i et hus i Maple Shade med sin hustru og parrets datter. Naboer fortæller, at Pedro var venlig og hjælpsom, og familien er dybt religiøs med rødder i frikirken "De Sidste Dages Hellige".

Menneskejagt
Etan var det første forsvundne barn i USA, der fik sit portræt på en mælkekarton - en efterlysningsform, som er meget brugt i USA. Han var på landsdækkende tv døgnet rundt, men alle tip og spor blev endevendt uden resultat.

Efter 33 år ser det endelig ud til, at ægteparret får at vide, hvad der skete deres søn. Sammen med millioner af amerikanere venter de med knuste hjerter på Pedro Hernandez' forklaring på, hvorfor han dog dræbte Etan. Forhåbentlig sker det, inden kræften tager livet af ham.

Sponsoreret indhold