Når livet gør ondt

Thomas skal dø i morgen

3. februar Af Nina Sommer.
Foto: Søren Lamberth/ Aller Foto & Video.
Thomas Kirkemann har de sidste tolv år været uhelbredelig syg. Hans krop er ved at blive nedbrudt af den stærke medicin. Derfor vælger han i morgen at få aktiv dødshjælp i Schweiz.
Thomas Kirkemann

Da 51-årige Thomas Kirkemann for tolv år siden blev ramt af en blodprop i hjernen, begyndte han at overveje muligheden for at rejse til Schweiz for at få aktiv dødshjælp, da dette ikke er lovligt i Danmark.

Sidenhen blev han ramt af endnu en blodprop, og han er blevet invalideret af en voldsom hovedpine, der har været umulig at kurere. Den stærke medicin, som holder smerterne nede, er nu i gang med at nedbryde hans krop, hvilket blandt andet kan gøre ham psykotisk og blind. Det ønsker Thomas ikke, for han vil afslutte livet på værdig vis.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg ville ønske, at jeg kunne være omgivet af mine nærmeste på Rigshospitalet, hvor jeg kunne sige ordentligt farvel. Men da aktiv dødshjælp er forbudt i Danmark, er det ikke muligt for mig, fortæller 51-årige Thomas Kirkemann.

I går, torsdag den 2. februar 2023, rejste Thomas med et fly fra Kastrup Lufthavn til Zürich sammen med en ven.

I tiden op til sin død har han fået styr på de sidste praktiske gøremål.

Blandt andet skal penge fra salget af hans musik og litteratursamling doneres til velgørende formål, og de sidste par måneder har han taget afsked med venner og familie, der alle har støttet hans beslutning om at ende sit liv i Schweiz.

-  Vi skal lade være med at se døden, som noget forkert, og noget, vi for alt i verden skal undgå. For nogle mennesker, er det den rigtige vej. Det er først tragisk, hvis man i stedet hopper ud fra en bro eller lignende, så andre skal finde dig. Jeg har selv haft et fantastisk dejligt og rigt liv, og for mig er det et tilvalg, at jeg selv afslutter det på værdig vis. Netop fordi jeg elsker det så meget, fortæller Thomas.

Han står frem med sin historie i Ude og Hjemme, fordi han ønsker at sætte fokus på et borgerforslag om at legalisere aktiv dødshjælp i Danmark, så andre en dag kan få lov til at ende deres liv værdigt uden at skulle forlade landet. Hvis man ønsker at støtte dette, kan man gøre det på borgerforslag.dk.

Læs Thomas’ inspirerende livshistorie i Ude og Hjemme nummer 6. Bladet udkommer onsdag, den 8. februar 2023.

Hvis du tænker på selvmord

Kontakt Psykiatrifondens telefonrådgivning 39 25 25 25. Information og hjælp – personligt og anonymt. Mandag til fredag kl. 11-23. Lørdag, søndag og helligdage kl. 11-19.

 

Sponsoreret indhold