Peter Cetera og Chicago: 80’er hitmager med stor stemme

Han var med til at gøre gruppen Chicago verdensberømte, men valgte at gå solo, og det har han aldrig fortrudt. Han er både en dygtig sangskriver og sanger og har skrevet et væld af hits, der i dag er en del af den amerikanske sangskat. Mød Peter Cetera.

Peter Cetera var med til at skabe det helt specielle band, der blev verdenskendt som Chicago. De afskilte sig fra mange andre bands, der dukkede op i slutningen af 60’erne, ved at have blæseinstrumenter, som en bærende musikalsk kraft på stort set alle deres numre, og som blev berømte i det meste af verden kort tid efter deres pladedebut. Også den var historisk, for selv om de var populære på hjemmebane, blev de ikke umiddelbart anset som et hitsingle band.

Musik i hjemmet

Men i løbet af de første seks år fra 1969 til 1975 udsendte de ikke færre end syv albums, hvor de tre første var dobbeltudgivelser.

Peter Paul Cetera kom til verden i september 1944. Han er født og opvokset i omegnen af Chicago, som barn nummer to ud af en søskendeflok på seks. Børnene havde en barndom fyldt med musik, fordi de lyttede til deres mor, som sang dagen lang, når hun ikke lyttede til radio, og hun lærte sine børn at synge sammen, mens de lavede deres huslige pligter. Så gik det hele meget nemmere.

Peter og hans bror, Kenny, tog sangene til sig, og for Peter startede den musikalske karriere, da han som 11-årig fik en harmonika af sine forældre. Den lærte han hurtigt at håndtere og spillede i sine tidlige teenageår i forskellige orkestre, der kunne spille hopsa og polka. Som 15-årig gik han på klub med en god ven, hvor The Rebel Rockers spillede, og allerede dagen efter brugte han alle sine lommepenge på en akustisk guitar. Den blev en del af hans fremtid, selv om det var som bassist, han fik fodfæste sammen med musiker venner i Chicago. Han blev en af egnens bedste og blev hurtigt medlem af de lokale Exceptions.

Men i 1967, da han spillede ved samme koncert som byens populæreste gruppe, The Big Thing, var han solgt – for de brugte blæser instrumenter i deres musik. Heldigvis manglede de en bassist, og Cetera slog til, og inden for to uger blev han en del af gruppen.

 

Den otte mand store gruppe Chicago, hvor Cetera startede sin karriere som sanger og sangskriver. Det er Cetera nederst til venstre.

Den otte mand store gruppe Chicago, hvor Cetera startede sin karriere som sanger og sangskriver. Det er Cetera nederst til venstre.

 

Flot stemme

The Big Thing tog navneforandring nogle år senere til Chicago Transit Authority i forbindelse med deres første album i 1969, da deres pladeselskab frarådede dem at have det navn, hvis de skulle promoveres i USA. Cetera faldt hurtigt til sammen med de mere garvede musikere i gruppen, og selv om han slet ikke havde skrevet sange, der kunne bruges i gruppen, blev han en del af lyden på grund af sine tenorstemme, der lød flot sammen med to andre barytonstemmer i gruppen.

Chicago Transit Authority lagde efterhånden de mange kopinumre fra sig, som de havde levet af i hjembyen, og det viste sig, at Cetera både var en stærk vokalist, men også en talentfuld sangskriver, da han først kom i gang med det. På deres første album – det dobbelte album opkaldt efter gruppens navn – var der tre sange, hvor Cetera sang lead vokalen, men det var på det andet dobbelte album, han fik sin første komposition ”Where do we go from here” med. Allerede på det album forkortede gruppen deres navn til Chicago, og det var her, man oplevede deres første store hit ”2 or 6 to 4”, hvor Cetera fik sit gennembrud som sanger i Chicago.

Fra gruppe til solist

Som årene skred frem, fik Cetera flere og flere guldklumper som sangskriver med på Chicagos udgivelser, med sange som ””Wishing you were here”, hvor Cetera bad nogle af vennerne i Beach Boys om at synge kor for ham. Det helt store gennembrud kom på albummet Chicago X i 1976, hvor Cetera sang sin egen ”If you leave me now”, der blev et verdenshit af dimensioner og modtog grammypriser og en del andre hæderspriser bl.a. som en af årets bedste sange, årets melodi og årets bedste popindspilning af en gruppe, duo eller kor. Midten af 70’erne blev en kreativ tid for Cetera, hvor han begyndte sin parade af gruppens største hits som bl.a. ”Hard to say I’m sorry”, ”You’re the inspiration” og ”Hard habit to break”, som i dag hører til den amerikanske sangskat.

Eventyret varede til midten af 80’erne, hvor han for længst var begyndt at lave soloindspilninger ved siden af Chicago. Men det gav grus i maskineriet. Cetera spurgte de andre i gruppen, om han kunne lave samme ordning som Phil Collins havde med Genesis: at han en gang imellem var trommeslager og sanger i gruppen, mens han til andre tider var solist. Og Chicago selvfølgelig gerne måtte lave koncerter og indspille uden ham, mens han lavede sine soloting. Men det ville Chicago medlemmerne ikke være med til, så Cetera forlod gruppen i 1985, for bestandigt, for at gøre alvor ud af sin solokarriere.

Men både Chicago og Cetera klarede sig i første omgang fantastisk. Chicago fortsatte med forsanger Robert Lamm, der var med til at starte gruppen samt Bill Champlin, som var kommet med fra 1981, da gruppen begyndte at ane uråd på grund af de første soloindspilninger fra Cetera. Det blev til flere store hits i de efterfølgende år som bl.a. ”Look away” og ”I don’t wanna live without your love” og det var samtidig med Ceteras første mega solo succeser som bl.a. ”The Glory of love” fra filmen ”Karate Kid part ll”, og duetterne ”The next time I fall” med Amy Grant og ”After all” med Cher. Begge sange blev nr. 1 i USA.

Både Cetera og Chicago har haft stor succes op gennem årene med deres respektive turnéer, men har indtil videre ikke ladet sig genforene trods mange koncerttilbud. I 2019 meldte Cetera ud, at han ikke ville turnere mere. Chicago fortsætter med at optræde og indspille, og denne sommer var gruppen på en sommerturné med Brian Wilson fra Beach Boys, hvor begge parter spillede deres største hits og Chicago udsendte singlen ”If this is goodbye”.

 

Karate Kid-filmene var gigantiske i 80’erne, og Cetera stod bag det legendariske nummer ”Glory og love”.

Karate Kid-filmene var gigantiske i 80’erne, og Cetera stod bag det legendariske nummer ”Glory og love”.

 

En ordentlig mand

Privat har Cetera aldrig haft rock ’n roll nykker, taget stoffer, drikke uhæmmet eller været ophavsmand til skandaler af nogen art. Han giftede sig med Diane Nini i 1982 og de fik datteren Claire, som i dag er både skuespiller, sangerinde og producer. Cetera og Diane blev skilt i starten af 90’erne. I slutningen af 90’erne blev Cetera far igen til sin anden datter Senna med sin daværende kæreste Blythe Weber. Det vakte lidt postyr, da de blev skilt igen, for de arbejdede begge på pladeselskabet River North Records. Men de kom begge helskindede ud af det.

Gennem årene har Cetera været efterspurgt som både duetpartner og korsanger, og han har sunget duetter med bl.a. Agnetha Fältskog, Cher og Paul Anka og kor og medvirket på numre med bl.a. Madonna, Bonnie Raitt, Beach Boys og David Gilmour fra Pink Floyd. Det seneste, der er kommet fra Ceteras hånd, er albummet ”Fresh takes” med remixes af nogle højdepunkter fra hans kompositioner. I dag er han 78 år, og, så vidt vides, nyder han sit otium.

 

Cher er bare en af de mange kendte kunstnere, som Cetera har sunget duet med.
Foto: Mega

Cher er bare en af de mange kendte kunstnere, som Cetera har sunget duet med.