Ries uskyld kostede hende livet

Da den 16-årige Rie ikke var kommet hjem fra diskotek om morgenen, fik hendes mor bange anelser. Og de skulle vise sig at være rigtige: Rie blev fundet myrdet i en kælderskakt kort tid efter. Men hvem havde gjort det? Og hvorfor?

Hele aftenen havde Rie siddet på sit værelse i selskab med en flaske rom og en fræk og spændende ungdomsroman. Romanen handlede om nogle teenagepigers første møde med seksuallivet, og den havde vækket nogle ophidsede følelser i den unge pige. Rie var 16 år, nysgerrig, jomfru – og halvfuld. Og efter at have læst bogen og drukket sig mod til, besluttede hun sig for, at nu skulle det være!

Lidt over midnat kom Rie ind på det lokale diskotek. Iført en nedringet bluse, en stram nederdel og en cocktail i hånden, skred hun på sine høje hæle hen til et bord, hvor en ung fyr sad alene og vippede med fødderne i takt til musikken. Rie satte sig ned, lænede sig op ad ham og hviskede ham noget i øret. Han rystede på hovedet, skubbede hende fra sig, og gik over til en flok andre fyre ved et andet bord.

Ries mor, Anika vidste godt at hendes datter var taget på diskotek, men da Rie ikke var kommet hjem næste morgen, blev hun bekymret. Der gik tre dage før en lokal hundelufter gjorde et makabert fund i en kælderskakt ikke så langt fra diskoteket. Der lå liget af den unge Rie, og hun var ilde tilredt. Politiets søgelys blev hurtigt rettet mod en 36-årig mand, der hed Lars. Vidner havde set ham sammen med Rie på diskoteket, ligesom flere havde set de to forlade stedet sammen.

Lars ikke alene nægtede alle de alvorlige anklager. Han påstod også, at han hverken havde set eller været sammen med Rie den skæbnesvangre nat. ”Jeg fik lov til at gå på diskotek af min kæreste, efter at vi havde haft gæster”, forklarede han: ”Vi har en datter på halvandet år, og næsten hver nat er det mig, der må op, hvis hun er ked af det. Så min kæreste mente, at jeg havde brug for at komme i byen og få et par drinks. Jeg gik hjem omkring klokken tre om natten, og jeg sværger, at jeg ikke så noget som helst til den myrdede pige”.

Tre måneder senere sad Lars alligevel på anklagebænken i Landsretten og rystede benægtende på hovedet, da statsadvokaten oplæste anklagen mod ham. Han blev tiltalt for frihedsberøvelse, voldtægt, vold og ikke mindst drab ved kvælning. I retten blev der blandt andet fremlagt dna-resultater, der med 99,9 procent sikkerhed kunne fastslå, at Lars var gerningsmanden. Dna’en kom fra et hår, som rets-teknikerne havde fundet i mundvigen på Rie, da de obducerede hendes maltrakterede lig.

”Hvordan vil du forklare det”? spurgte dommeren. ”Det må hun have fået på diskoteket, men jeg husker det ikke”, svarede Lars. Dommeren kiggede indgående på Lars, og svarede så, at det ville være højst usandsynligt, hvis Rie var gået flere kilometer tværs gennem byen med et fremmed hår i munden.

Lars blev idømt fængsel på livstid og kan tidligst benådes efter 20 års afsoning. Ries mor Anika forlod retten uden at have fået svar på, hvad der skete for hendes datter de allersidste timer. Inden hun gik, fik hun dog mulighed for at se sin datters morder i øjnene, og tale til ham direkte. At stå over for den person, der havde taget hendes datter liv, fik sorgen og vreden til at blusse op i den fortvivlede mor. 

Rasende over, at han ikke ville indrømme, hvad han havde gjort, sagde hun: ”Du er ikke bare en gemen morder. Du er også en fej hund, der ikke tør vedkende dig dine ugerninger og dit ansvar”.