Skæbner

To søstres traume: Var vi skyld i fars død?

10. marts 2020 af Anne Kristensen. Foto: Jesper Sunesen
I 2011 brød Sabrina og Mie kontakten til deres far. Han var stofmisbruger, og hans utilregnelighed blev til sidst for meget for de to døtre. Tre år efter døde han af en overdosis, og siden har Sabrina og Mie kæmpet med en enorm skyldfølelse: Tog de det rette valg?

En måned efter Mies 13-års fødselsdag fik hun et brev fra sin far. "Tillykke med de 12 år", stod der.

Mie var vant til, at hendes far var en forvirret sjæl og svær at regne med. Hele hendes opvækst havde han været inde og ude af hendes liv, som det lige passede ham bedst, og hvis hun og hendes lillebror, Daniel, var heldige, så de ham et par gange om måneden.

Men at han ikke engang havde styr på, hvornår hun havde fødselsdag, eller hvor gammel hun blev, ramte alligevel Mie ekstra hårdt og bekræftede hende i, at hun havde gjort det rigtige, da hun to år tidligere brød kontakten til ham.

Det havde hendes storesøster Sabrina også gjort kort forinden. Sabrina har ikke samme mor som Mie og Daniel, men den fraværende far har de til fælles.

Far var stofmisbruger

Ole, som han hed, var stofmisbruger, og de sidste år af sit liv tilbragte han på forskellige forsorgshjem, hvis han da ikke levede på gaden, boede for sig selv i en midlertidig lejlighed eller flyttede ind hos et nyt kvindeligt bekendtskab.

SE OGSÅ: Afdødekontakt: Min mor tog sit eget liv

Han havde røget hash, siden han var otte år, som resultat af en barndom fuld af svigt, men det var først, da han var i midten af 40’erne, at misbruget eskalerede og også begyndte at omfatte piller og hårdere stoffer.

– Han skjulte aldrig sit misbrug for os. I hvert fald ikke sit hashmisbrug. Når min bror og jeg var hjemme hos ham, kunne han sidde i sofaen og ryge en joint lige foran os. Men som små tænkte vi ikke meget over det. Vi kendte jo ikke til andet, for det var dét, vi var opvokset med. Sådan var vores far bare. Men efterhånden som vi blev ældre, kunne vi jo godt se, at noget ikke var, som det skulle være, fortæller den nu 19-årige Mie Houborg.

Elskede sine børn

Hun husker også sin far for mange gode ting. Når hun og Daniel endelig var sammen med ham, var der altid sjov og ballade i luften og en masse interessante mennesker omkring dem. Ole fortalte også sine børn spændende historier fra de adskillige rejser, han var på, før misbruget tog til.

– Han var måske ikke den far, alle drømmer om, men han var min far, siger Mie og tilføjer med tårer i øjnene:

– Og jeg var aldrig i tvivl om, at han elskede os.

Sabrina tvivlede heller aldrig på sin fars kærlighed, selv om hun oplevede ham på en lidt anden måde. Hun er ni år ældre end sin søster og forstod derfor også mere af, hvad der foregik.

Gode og dårlige minder

– Jeg var tit vred på ham, fordi vi ikke havde regelmæssig kontakt. Der kunne sagtens gå et år eller mere, før vi så hinanden. Men når det så endelig skete, var det for det meste dejligt og helt vildt intensivt. Jeg husker, at han til min 7-års fødselsdag dukkede op ud af ingenting og tog mig med til Disneyland i Paris. Så var vi der i en uge, og da vi så kom hjem, så jeg ham ikke i knap to år. Sådan var det meget. Han tog kun del i det sjove ved at have børn. Alt ansvar og alt det praktiske overlod han til andre, siger Sabrina Greis Søgaard, 28, og tilføjer:

– Og der var også ting, der ikke var fantastiske. Blandt andet lærte han mig faktisk at rulle joints, da jeg var fire år, så jeg kunne rulle til ham.

Den sidste gang, hun hørte fra sin far, var i sommeren 2014. Hun modtog et brev fra ham, hvor han skrev, at hans største glæde i livet var, at han var blevet morfar. Sabrina havde lige født datteren Olivia, og selv om hun tre år forinden havde taget beslutningen om ikke at se sin far mere, valgte hun alligevel at sende ham nogle billeder af hans første barnebarn.

En udstrakt hånd

Inderst inde var det nok også ment som en udstrakt hånd til ham, selv om hun aldrig sagde det direkte. Ole nåede dog aldrig at se nogen af sine børnebørn. Tre måneder efter Olivias fødsel døde han af en overdosis på et forsorgshjem i Odense – blot 51 år gammel.

SE OGSÅ: Afdødekontakt: Han dræbte min kone og lille søn

– Da politiet bankede på min dør og fortalte, at min far var afgået ved døden, kunne jeg næsten ikke rumme det. Jeg tror bare, at jeg vendte mig om og sagde: "Jeg skal lige amme min datter". Det var først efter begravelsen, at det rigtigt gik op for mig, at jeg faktisk havde mistet min far. Og så fortrød jeg min beslutning om ikke at se ham. Jeg har nok altid tænkt, at vi på et tidspunkt ville komme til at se hinanden igen. Men så var det pludselig endegyldigt slut, siger Sabrina, som frygter, at hendes fravalg af faderen i sidste ende var det, der knækkede ham.

Stor skyldfølelse

Dén frygt bærer Mie også på.

– Jeg har haft rigtig megen skyldfølelse og dårlig samvittighed. Hvad nu hvis vi ikke havde brudt kontakten – ville han så stadig have været her, spørger hun ud i luften velvidende, at ingen, hun kender, kan svare på det.

De uopklarede spørgsmål fylder stadig meget hos begge søstre, og Sabrina har derfor kontaktet Ude og Hjemmes clairvoyant, Selma Ambirk. Hun håber, at Selma kan skabe kontakt til deres far og give dem svar på, hvad han synes om deres valg.

I videoen ovenover kan du se, hvordan seancen med Selma forløb.

Få en seance med Selma

Ønsker du kontakt med en afdød, der stod dig nært, og vil du have Selma Ambirks hjælp til at skabe kontakten? Så send en mail til [email protected] med dine kontaktoplysninger. Skriv også kort, hvem du ønsker kontakt til.

Seancen vil foregå hjemme hos dig, og den er gratis. Du skal dog være indforstået med, at der bliver lavet en artikel om seancen til Ude og Hjemme samt videooptagelser til brug på vores hjemmeside i forbindelse med Selmas besøg.

Sponsoreret indhold