Spørg advokaten: Børnebidraget er for lille

”HM” har i mange år fået et for lavt børnebidrag fra sit barns far. Nu vil hun vide, om hun har ret til at få de penge, han skylder hende.

Hej Louise

For snart 18 år siden fik jeg et barn med en mand, jeg ikke længere er i et forhold med. Vi gik fra hinanden kort efter fødslen, og han gjorde det hurtigt klart, at han ikke ønskede at være en del af barnets liv.

Han har hele tiden betalt børnebidrag, men han betaler kun satsen for 2004. Jeg har en enkelt gang oplyst ham om, at han selv skal sørge for at regulere beløbet, men der er intet sket.

Jeg må ærligt indrømme, at jeg har ladet det ligge for ikke at skabe konflikt.

Har jeg ret til at få de penge, han "skylder" for de seneste mange år? Og hvordan griber jeg det an, når jeg ikke selv har lyst til at kontakte ham?

Med venlig hilsen HM

Forkæl dig selv med et abonnement på Ude og HjemmeDer er ingen binding!

Kære HM

Du har ikke ret til at få det beløb, din eksmand skylder dig for de seneste mange år, men kun for de seneste tre år. Retten til at opkræve manglende betaling af børnebidrag forældes nemlig efter tre år.

De enkelte børnebidrag forældes løbende måned for måned, og derfor kan du kun kræve den manglende betaling for de seneste tre år, der endnu ikke er forældet.

For at undgå at de seneste tre års betaling også forældes, skal du kontakte dit barns far og bede om hans erkendelse af, at han skylder dig beløbet. Det kan gøres mundtligt, men bevismæssigt er det bedst at have det på skrift.

Hvis han ikke vil erkende, at han skylder dig pengene, kan du anlægge en sag mod ham. Når sagen er anlagt, afbrydes forældelsen af de seneste tre års manglende betaling.

Hvis du ikke selv ønsker at henvende dig til ham, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat, som kan hjælpe dig. Advokaten vil både kunne kontakte dit barns far og forsøge at få hans erkendelse af, at han skylder dig dele af børnebidraget, og anlægge en retssag, hvis det ikke lykkes at få hans erkendelse.

Jeg vil anbefale, at du ikke tænker over det for længe, for hver måned bliver endnu en manglende betaling forældet.

Bedste hilsner Louise

Fakta

Hvis den ene forælder ikke betaler børnebidrag til den anden, selv om der er en aftale eller afgørelse om det, kan forælderen, der skal have pengene, bede Udbetaling Danmark om at lægge ud for børnebidraget. Forælderen vil derefter få børnebidraget fra Udbetaling Danmark, og Udbetaling Danmark vil have et krav mod den forælder, der skal betale børnebidraget.

Manglende betaling af børnebidrag forældes efter tre år. Det enkelte børnebidrag forældes løbende.