Spørg advokaten: Er vi blevet snydt for arven?

Tre søskende mistænker, at de er blevet snydt for arven fra deres farmor. Advokat Louise Vinkle forklarer, hvordan de kan tjekke, om de er blevet forbigået som arvinger.

Hej Louise

Vi er tre søskende, der nok skulle have undersøgt dette for mange år siden, men nu prøver vi at spørge dig.

Vores far døde i marts 1995, og vi arvede ham. I skifteretten blev vi bekendt med, at vores far havde en gæld til vores farfar på cirka 600.000 kroner for køb af en lastbil. Gælden blev betalt.

I august samme år døde vores farfar. Vores farmor samt vores faster og farbror var stadig i live. Vi tre søskende blev ikke indkaldt til skifteretten og arvede intet. Vi ved dog ikke, om der var skrevet et testamente, for vores faster og farbror ville ikke oplyse os om noget.

I 2010 døde vores farmor, og igen fik vi tre søskende intet af vide. Skulle mine søskende og jeg ikke have arvet både efter vores farfar og farmor? Medmindre der var skrevet et testamente?

Er der risiko for, at vi er blevet “snydt”, og har vi mulighed for at få oplysninger om et eventuelt testamente fra vores farfar og farmor? Grunden til, at alt dette pludselig dukker op, er, at vores farbror døde i sidste uge.

Med venlig hilsen

Tre gange P

Kære Tre gange P

Det er korrekt, at I tre søskende er arvinger efter jeres farmor og farfar, når jeres far er afgået ved døden. Som børnebørn er I livsarvinger og derfor tvangsarvinger efter jeres farmor og farfar, hvilket medfører, at I ikke kan gøres helt arveløse ved et eventuelt testamente. I kan dog begrænses til kun at få jeres tvangsarv, men I har ret til at se et eventuelt testamente.

Jeg ved ikke, hvad der er sket ved jeres farfars død i 1995, men jeres farmor kan muligvis have overtaget boet som uskiftet bo. I så fald bliver der ikke udbetalt arv til nogen arvinger, før jeres farmor afgår ved døden eller beder om, at boet bliver skiftet.

Jeg ved selvfølgelig heller ikke, hvad der skete i 2010, da jeres farmor gik bort. Det kan være, at boet har været så lille, at det er blevet udlagt til jeres farmors nærmeste som et boudlæg. Hvis et dødsbo er på under 48.000 kroner (i 2022) efter betaling af rimelige begravelsesudgifter, bliver boet udleveret til afdødes nærmeste, uden at der sker et egentligt skifte. Skifteretten vil i den situation med stor sandsynlighed ikke kontakte alle boets arvinger.

Der kan også være andre grunde til, at I ikke er blevet kontaktet. Jeg kan ikke udelukke, at I er blevet snydt eller overset, men jeg har svært ved at forestille mig det, når I er livsarvinger. Jeg vil anbefale jer at kontakte skifteretten i den retskreds, hvor jeres farmor og farfar boede for at høre, hvordan deres dødsboer er blevet behandlet.

Hvis I skulle være blevet forbigået som arvinger, kan der desværre ikke gøres noget ved det, da man som forbigået arving kun har mulighed for at anlægge en sag mod dem, der har fået for meget udbetalt i op til 10 år efter dødsdagen. Hvis boet er blevet behandlet som et bobestyrerbo, kan man som forbigået arving kun kræve arven tilbage fra dem, der har modtaget den i fem år efter dødsdagen.

Derfor vil jeg alligevel anbefale, at I kontakter skifteretten, så I ikke fremover skal undre jer over, hvad der skete, da jeres farmor og farfar døde.

Bedste hilsner Louise

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Har du et spørgsmål, som du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]

Vær opmærksom på, at dit spørgsmål og svar kan blive brugt i Ude og Hjemme samt på uoh.dk