Spørg advokaten: Skal jeg tage imod penge fra min eks?

Gitte er blevet skilt og har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Hendes eksmand har tilbudt at give hende 300.000 kr. Skal hun skal tage imod pengene?

Hej Louise

Jeg håber, du kan hjælpe mig lidt på vej i mit nye liv som enlig. Min mand og jeg har været gift i 20 år. Vi har hver vores børn, som alle er flyttet hjemmefra.

Jeg havde i mange år job som sosu-assistent og arbejdede i 32 til 35 timer om ugen. Men efter en fejloperation i 2016 kunne jeg ikke længere arbejde så mange timer. Jeg forsøgte med 30 timer om ugen, men det magtede jeg heller ikke på grund af smerter.

I maj 2018 måtte jeg stoppe og kom på sygedagpenge. Jeg kørte en forsikringssag på min skade og fik medhold samt erstatning, og jeg har nu et fleksjob på 10,5 timer om ugen. Med fleksjobbet får jeg udbetalt 13.500 kroner om måneden, og jeg får svært ved at klare mig økonomisk.

Jeg har intet fradrag for tiden, da jeg har indbetalt for lidt i skat. Min mand har tilbudt mig et engangsbeløb på 300.000 kroner. Han har en indtægt på lidt over en halv million om året.

Vi har et hus, som forhåbentlig bliver solgt med en god fortjeneste. Hvad er din mening? Skal jeg gå med til det beløb, min mand tilbyder mig?

Med venlig hilsen Gitte

Kære Gitte

Da jeg ikke kender til jeres formue, kan jeg ikke svare på, om du skal acceptere engangsbeløbet på 300.000 kroner. Ud fra din mail er jeg heller ikke sikker på, om beløbet skal udgøre et ægtefællebidrag, eller det er tænkt som deling af jeres formue?

Men jeg kan give dig nogle retningslinjer, som forhåbentlig kan hjælpe dig lidt på vej.

I forhold til om du er berettiget til ægtefællebidrag, er det sådan, at 20 års ægteskab uden tvivl er længe nok til, at du kan have krav på ægtefællebidrag. Det relevante spørgsmål er, hvorfor du var på nedsat tid?

Du oplyser, at du arbejdede 32-35 timer om ugen, før du kom til skade. Var det, fordi du og din mand havde en aftale om, at han arbejdede meget, og du passede hjem og børn? Eller var det blot sådan, du arbejdede dengang?

At du kom til skade, og nu har et fleksjob, berettiger ikke til et ægtefællebidrag. Hvis de 300.000 kroner er tænkt som et engangsbeløb i stedet for ægtefællebidrag, kan det være værd at overveje at tage imod dem, hvis der ikke har været en aftale mellem jer om, at du var på nedsat tid og passede hus og børn, mens din mand passede sin karriere.

Pas på bodeling

Udover spørgsmålet om ægtefællebidrag skal I foretage en bodeling. Jeg går ud fra, at I ikke har særeje, og at I dermed skal dele jeres formue. Det foregår på den måde, at I opgør alt, hvad I ejer samt al jeres gæld. Derefter deles nettobeløbet med halvdelen til hver.

Hvis den ene har beholdt en række aktiver, der betyder, at han eller hun værdimæssigt har taget mere end halvdelen af formuen, skal der betales et beløb til den anden. I skal hver især ende med halvdelen af jeres formue.

Aktiver kan være hus, sommerhus og bil. Du nævner, at jeres hus er til salg, og at I forventer at sælge det med en god fortjeneste. Hvis betalingen af 300.000 kroner er for at afslutte bodelingen mellem jer, så du ikke skal have noget af overskuddet fra salget af huset, er det formentlig ikke en god idé at sige ja til din mands tilbud.

Jeg håber, at du med ovenstående retningslinjer har bedre mulighed for at vurdere din situation. Hvis du er i tvivl, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat, som kan hjælpe dig skilsmisse og bodeling.

Bedste hilsner Louise

Fakta

Hvis man ikke har særeje, skal man som det helt klare udgangspunkt dele den samlede nettoformue ligeligt i forbindelse med separation og skilsmisse.