Theodor fortrød selvmordsforsøg

Da Theodor var 13 år, begyndte han at høre stemmer og se ting, der ikke var der. Men da han en dag valgte at springe ud fra en høj bro, fortrød han, før han ramte vandet. I dag opfordrer han andre til at søge hjælp og vælge livet til.

Theodor går med bestemte skridt mod Svendborgsundbroen. Han har i flere dage tænkt, at tiden var kommet til at afslutte livet. Et liv, der havde budt på alt for mange indlæggelser. For megen medicin og tab af det ungdomsliv, som han kunne se, hans gamle venner levede. Midt på broen tager han sine sko af. Telefonen lægger han på jorden, og da han kigger ned i det mørke vand, tænker han, at det om lidt er slut. Han stiller sig om på den anden side af rækværket og tager en dyb indånding, mens hans eneste tanke er, at han skal gennemføre det. En, to, tre, siger han til sig selv. Så hopper han.

– Jeg følte, at jeg ikke havde mere at leve for. Den dag havde jeg mentalt sagt farvel til livet. Det hele virkede bare for sort, og den eneste løsning, jeg kunne se på det tidspunkt, var at tage livet af mig selv, fortæller 21-årige Theodor Poulsen fra Rudkøbing.

Sensitivt barn

Lige så længe Theodor kan huske, har han været et sensitivt barn. Når lege blev for voldsomme, eller tingene blev for overvældende, havde han brug for at trække sig og finde tryghed. Men da skolelivet blev en realitet, blev venner, fodbold og byture hurtig en del af hverdagen.

– Jeg fungerede lige som alle andre, og jeg overvejede ikke på det tidspunkt, at der skulle være noget galt, fortæller Theodor.

Han var 13 år, da han begyndte at få det dårligt psykisk. Frustrationerne byggede sig op, og en dag valgte Theodor at stikke en saks i hånden på sig selv. Det blev startskuddet til gentagne indlæggelser på psykiatrisk afdeling.

– Første gang jeg blev indlagt, var det enormt utrygt, for jeg vidste ikke, hvad der var galt med mig. Det vidste lægerne tydeligvis heller ikke, fortæller Theodor, der de første to måneder af sin første indlæggelse ikke måtte se sine forældre.

Skulle gå en klasse ned

– Det var noget, der satte sig dybt i mig. Jeg var låst inde, havde det skidt og fik forskellige former for medicin, og jeg følte mig meget alene, forklarer Theodor, der efter syv måneder blev udskrevet.

De mange måneder med indlæggelse betød, at han skulle gå et klassetrin ned i skolen. Han kendte ikke særlig mange mennesker, og han følte, at han skulle begynde forfra.

– I den alder bliver man hurtigt glemt, og det var hårdt at se, at alle de gamle venner levede deres liv – et liv, som jeg også gerne ville leve lige så bekymringsfrit. Det kunne jeg bare ikke, fortæller Theodor.

I sin nye klasse begyndte han at få en normal hverdag, men i 9. klasse hørte han en fremlægning om skizofreni i klassen, og det var, som om, brikkerne faldt på plads. For han følte, at de beskrev ham.

Troede alle hørte stemmer

– Jeg havde altid troet, at andre kunne se og høre det samme som jeg. At det var noget, der skete, når man blev ældre. Derfor havde jeg heller ikke tænkt videre over det, forklarer Theodor, der begyndte at få det værre.

Han røg ind og ud af psykiatrisk afdeling, og når frustrationerne blev for voldsomme, bankede han sin hånd ind i væggen. Til sidst måtte han droppe skolen. Han kunne kun se til, mens ungdomslivet skøjtede forbi ham, mens han kæmpede mod selvmordstanker og diagnoserne skizofreni og bipolar depression.

Dagen før Theodor gik de to kilometer hen til Svendborgsundbroen, havde holdt han fødselsdag for sin familie på psykiatrisk afdeling i Svendborg. En dag hvor han psykisk havde haft det dårligt.

– Jeg havde endelig fået den rigtig hjælp fra psykiatrien, men det var, som om det var for sent. De mange indlæggelser og al den medicin, der blev prøvet af på mig, havde gjort, at jeg i længere tid havde været fast besluttet på, at jeg ikke ville mere, forklarer Theodor.

Fortrød sit valg

Men da han den 4. juni i år slap broens gelænder, begyndte en anden tanke at tage form. Han så sin elskede familie for sig og den smerte, han ville forvolde dem. Lige før Theodor ramte vandspejlet, fortrød han. Han ville ikke dø, og da han kom op til vandets overflade med livet i behold, følte han, at han havde fået en ekstra chance.

– Jeg kunne mærke, at strømmen begyndte at trække mig med, og jeg kunne ikke lade være med at tænke, at jeg selv var ude om det, fortæller Theodor.

På et tidspunkt så han imidlertid en båd nærme sig, og da en mand rakte hånden ned for at hjælpe ham, var Theodor lettet. “Det skal nok gå. Jeg passer på dig,” sagde manden, hvorefter han hev den forslåede Theodor op i båden.

– Han reddede mit liv, og det er jeg taknemmelig for, fortæller Theodor.

Han var indlagt i en uge med en brækket hofte, brækket bækken og en sammenklappet lunge. Skammen over selvmordsforsøget fyldte et stykke tid, men det blev hurtigt overtaget af ny følelse. Nemlig taknemmelighed for livet.

– Jeg havde haft alt for megen fokus på alt det, jeg gik glip af og ikke kunne. I stedet begyndte jeg at se på det, jeg kunne, og det gav mig et nyt mod på livet, fortæller Theodor, der netop har udgivet digtsamlingen “Livet er det værd – husk at række ud”. En bog der henvender sig til selvmordstruede med håbet om at få andre til at se en anden løsning.

Vil hjælpe andre

– At hjælpe andre giver mig et formål med livet og alt det, jeg har været igennem. Jeg tror, at mange i min situation har behov for at spejle sig i nogen, der er eller har været i samme situation. Det kunne jeg virkelig have brugt – især da jeg var yngre, fortæller Theodor, der håber på en dag at kunne holde foredrag om sine erfaringer.

Selv om Theodor godt er klar over, at der højst sandsynlig kommer flere indlæggelser, og livet aldrig bliver, som han engang forestillede sig, er han glad for der, hvor han er i dag.

– Livet er en gave, og jeg har det rigtig godt i øjeblikket. Derfor håber jeg heller ikke, at et øjeblik med manglende livslyst skal have lov til at ødelægge et liv. Hvis jeg bare kan overbevise en om det, så er jeg taknemmelig.

Theodor sprang fra Svendborgsundbroen, der forbinder Svendborg på Fyn og Vindeby på Tåsinge. Gennemsejlingshøjden er 33 meter.

Er du i krise eller har tanker om selvmord, kan du kontakte Livslinien på 70 201 201 hver dag fra kl.11 til 05.

Du kan også kontakte Livslinien på chat.21-årige Theodor Poulsen fra Rudkøbing. 

21-årige Theodor Poulsen fra Rudkøbing.