Skæbner

Thereses ven overvågede hende: filmede mig med skjult kamera

13. september 2017 Af Susanne Stamming, Foto: Susanne Stamming, Bearbejdelse: Louise Søgaard
Thereses ven lovede at passe hendes katte, mens hun var på Mallorca med sine forældre. Da hun kom hjem, opdagede hun, at han ikke kun havde kigget til kattene.
Therese blev overvåget med skjult kamera

Overvåget

Therese bor idyllisk ude på landet med grønne marker om huset – og en vagthund, som hun har lånt af sin søster. Hun er ikke længere så angst, som hun har været. Med yoga og ved at arbejde med sit selvværd har hun endelig fundet tilbage til sit gamle jeg efter en oplevelse, som ændrede hendes liv dramatisk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hendes ven igennem mange år viste sig at være en helt anden, end hun troede. Han havde installeret et skjult kamera i hendes hjem, så Therese var overvåget uden at vide det, og chokket væltede hendes verden.

– Jeg havde aldrig troet, at min ven kunne finde på den slags, og jeg var meget chokeret, fortæller 27-årige Therese Palm.

Hun er vokset op med en tvillingesøster, en lillesøster og sine forældre i Alingsås i Sverige, og da hun i 2013 flyttede hjemmefra, lejede hun det store hus af sine forældre og anskaffede sig tre katte, så hun ikke skulle bo helt alene.

Tæt vennegruppe

Therese og hendes tvillingesøster Pernille havde en gruppe venner, som de så mindst en gang om ugen. Det var en tæt vennegruppe, som arrangerede filmaftener, lavede mad sammen og havde det sjovt.

En af drengene lovede at passe Thereses katte, da hun skulle med sine forældre på ferie til Mallorca i 2013. Han fik en nøgle til hendes hus, og han kunne derfor komme og gå, som han ville.

– Da jeg kom hjem, havde han glemt noget af sit tøj på en stol i mit soveværelse, så han havde tydeligvis sovet i min seng. Han kunne bare få det, når vi samme weekend skulle have filmaften hjemme hos mig, husker Therese.

Alt virkede normalt, men om aftenen, hvor de alle skulle se film, ville vennen pludselig hjem før alle andre. Han skulle op næste morgen og på jagt, sagde han.

– Jeg mindede ham om hans ting i mit soveværelse, og jeg tænkte ikke særligt over, at det var mærkeligt, at det tog ham så lang tid at hente det. Da han kom ud af værelset, sagde han, at han ville komme tilbage, hvis han havde glemt noget, husker Therese, der tænkte, at det var noget mærkeligt noget at sige.

– Men jeg tænkte, at det måske var en undskyldning for at tale med mig under fire øjne. Da jeg skulle i seng senere, opdagede jeg, at der stadig lå et par handsker og en camouflagefarvet kasse på en stol i mit soveværelse.

Men Therese tænkte ikke nærmere over det.

Heller ikke, da hun dagen efter ville rydde op og flytte hans ting til stuen. Men hun lagde mærke til, at der på kassen var et hul med en linse i, og selv om hun ikke tænkte over, at det kunne være et kamera, satte hun kassen i stuen med linsen mod væggen.

En uge senere kom hun en dag hjem fra et besøg hos sine forældre, og vennen havde endnu ikke hentet sine ting.

Men da hun fik øje på den ”glemte” kasse i stuen, løb det hende koldt ned ad ryggen: Nogen havde flyttet på kassen, og dens linse pegede nu direkte mod hendes soveværelse.

– Jeg indså, at nogen havde været i mit hjem, så jeg ringede til min far og forklarede, at vi måtte skifte nøglerne ud, fordi der havde været nogen i huset. Mærkeligt nok mistænkte jeg ikke min ven, men troede, at det måske var dem, som havde boet i huset, før mine forældre købte det. Jeg overvejede endda, om det kunne være mine katte, som havde rykket til kassen, fortæller Therese.

Nogle dage efter opdagede Therese, at kassen også havde en lille knap, hvor der stod on/off og et memorykort, som hun tog ud.

– Jeg satte kortet i min bærbare. Der var flere forskellige filer med datoer, og jeg klikkede på den seneste uden at have den mindste mistanke. Jeg troede, at det måske var film af dyr i skoven, siger Therese.

Hemmeligt forelsket

Men første filmklip var hendes eget ansigt. Det var fra samme dag, hun havde pillet ved kassen. Hun begyndte at klikke på flere filer, og det gik op for hende, at kameraet blev aktiveret af bevægelse, og at det endda filmede med infrarødt lys, når det var mørkt.

– Der var filmklip af kattene, af mig, der går nøgen ud på toilettet om natten, og flere film af mig. Det fik mig til at bryde grædende sammen.

Hun ringede med det samme til sin tvillingesøster, som mente, at hun skulle anmelde vennen til politiet. Det gjorde Therese, og mens hun fortalte politiet, hvad der var sket, blev hun mere og mere oprevet, fordi hun indså, hvor sygt det var.

Kort tid efter kom en patruljebil og hentede kassen med kameraet, og Therese blev senere ringet op af en kvindelig betjent. Hun fortalte, at de havde hentet vennen ind til forhør, og at han havde tilstået med det samme.

– Det gjorde det næsten værre, at han stod ved det, for jeg havde håbet på, at han havde en god undskyldning. Men det viste sig jo, at han havde sat det op udelukkende for at filme mig. Min søster kom over. Jeg var bange og kunne ikke sove i huset alene, så jeg tog med hende hjem, fortæller Therese.

Med en dommerkendelse havde politiet også ransaget hans hjem og beslaglagt vennens computer. Det viste sig, at han havde været hos Therese mange gange for at skifte memorykortet ud.

På hans computer lå utallige filmklip af hende sammen med porno, han havde hentet ned fra nettet.

Therese var bange for, hvordan deres fælles venner ville reagere, og hun var lettet, da de fleste tog hendes parti og troede på hende. Det viste sig, at vennen havde været forelsket i Therese. Det havde han talt med vennerne om, men ikke med hende.

Vejen tilbage

– Det var meget surrealistisk, og desværre betød det, at jeg ikke længere turde stole på nogen. Jeg var vred over, at han havde ødelagt så meget, og jeg græd over ingenting. Jeg havde gardinerne trukket for vinduerne, fordi jeg var bange for, hvem der mon kiggede ind ude fra mørket, og jeg følte mig hele tiden iagttaget, fortæller Therese.

Vennen sendte en undskyldning i en sms og bad Therese om at trække sin anmeldelse tilbage.

– Han mente, at jeg ødelagde hans liv. Selv var jeg hunderæd for ham, for jeg vidste jo, at han som jæger havde adgang til våben, og jeg kunne ikke stole på noget, han sagde, fortæller Therese.

Hun vågnede tit om natten og var sikker på, at hun hørte nogen i huset.

– Jeg var så skræmt, at både mine veninder, mine søstre og mine forældre var nødt til at komme og sove hos mig. Og jeg lånte min søsters hund, Hero, der helt bogstaveligt blev min nye ven, siger Therese og krammer hunden, som gav hende tryghed, da hun havde det sværest.

Livet går videre

Livet gik videre, og ved et tilfælde faldt Therese over en bog om yoga. Det viste sig at være en vej ud af angsten. Med yoga og meditation kom Therese langsomt tilbage til en følelse af igen at være i kontrol.

Hun var med til retssagen, og det var hårdt. En betjent havde gennemset alle filerne af Therese, hvilket heller ikke var særlig rart, og vennen blev kun idømt en betinget straf og en bøde på 20.000 kroner.

Siden er Therese flyttet til et mindre hus og har det i dag langt bedre. Det har også givet hende fred at tilgive vennen. Han mistede sin omgangskreds og fik ødelagt sit sociale liv, og det tænker Therese var straf nok. ■

Sponsoreret indhold