Ude og Hjemmes nye læge: Jeg ser på hele mennesket

Thilde Sangild er Ude og Hjemmes nye brevkasselæge. Thilde har praksis i Herning og glæder sig til at dele sin viden om sygdom, krop og psyke med læserne, for som læge ser hun på hele mennesket.

Når den sidste patient har forladt lægeklinikken på Poulsgade 6 i Herning fredag eftermiddag, skåler medarbejderne i portvin og ønsker god weekend, for det skal være rart at være i klinikken – både for patienter og personale.

Det besluttede praktiserende læge Thilde Sangild Villeman, da hun åbnede sin praksis i 2018.

– Vi har et alvorligt arbejde, så det er vigtigt, at vi finder noget at grine ad og mødes om. Vi fejrer også, hvis vi har fået en sød besked fra en patient, siger Thilde, der på klinikken har en lægekompagnon, fire medarbejdere og to skiftende uddannelseslæger.

Aldrig kedeligt

Nu kan Thilde også skrive brevkasseredaktør på sit visitkort. Hun har fra det nye år overtaget lægebrevkassen i Ude og Hjemme efter Gitte Vincents, der ønsker at gå ned i arbejdstid.

– Det er en spændende udfordring og en god mulighed for at udbrede sundhedsoplysning på en hyggelig måde. Jeg vil også gerne have læserne til at se det gode i livet, trods sygdom og problemer, for det er en mangel mange steder i sundhedsvæsenet, påpeger Thilde.

Hun er selv vokset op i Herning og stammer fra en landmandsfamilie, og det lå ikke i kortene, at Thilde skulle være læge.

– Jeg ville gerne hjælpe andre. Min familie var selvstændige, så det lå mig ikke fjernt at åbne min egen praksis. Jeg kan godt lide at være min egen chef og selv styre min hverdag, siger Thilde.

Lægen har aldrig to dage, der er ens, og det er aldrig kedeligt at møde ind til en dag på klinikken.

– Patienterne kommer med vidt forskellige problemer og bruger mig nogle gange nærmest både som præst, sexolog og psykolog. Som praktiserende læge behandler jeg mennesket med sygdommen, og ikke som på sygehusene, hvor man fokuserer mest på sygdommen, fortæller Thilde.

Hun er optaget af positiv psykologi og bruger også den positive indstilling til tilværelsen i sit arbejde.

Hver morgen mødes medarbejderne kort til en hurtig gennemgang af dagens program. Her ønsker de hinanden en god dag, og samtidig er mødet en mulighed for at melde ud, hvis man har haft en skæv begyndelse på dagen.

– Alle kan jo ikke være lykkelige hele tiden, men vi vil ikke have ’surstråling’ på klinikken. Det smitter af på både kolleger og patienter. Derfor siger man det til sine kolleger, uden man behøver gå i detaljer, forklarer Thilde og tilføjer, at det faktisk tit hjælper bare at sige det højt.

Undersøgelser viser, at positive og glade mennesker lever længere, er mindre syge og bliver hurtigere raske.

– Vi kan ikke fjerne al sygdom og lidelse, men der er stor forskel på, hvordan man tackler modgang. Sommetider kan der ikke gøres mere for ryggen, og man må leve resten af livet med smerter. Det er ikke en god besked at få, men det bliver nemmere at komme overens med det, hvis man evner at se de andre gode ting i sit liv, forklarer lægen.

Griner ofte

Hun forklarer, at vores urtidshjerner er programmerede til at være bekymrede og huske det negative, da det var en forsvarsmekanisme, der skulle beskytte os mod urtidens farer.

– Man skulle ikke kæle for en løveunge, for så risikerede man at blive ædt. I dag lever vi ikke med umiddelbare farer, men mekanismerne hænger ved. Derfor er det vigtigt, at vi træner vores taknemmelighed og øver os i at fokusere på det positive i livet, påpeger Thilde.

I personalestuen er det af samme grund besluttet, at man ikke taler om sygdom over frokosten.

– Vi taler om alt muligt andet og griner meget. Selv om vi lige har fået ekstra lydisolering i frokoststuen, kan man stadig høre lidt latter i resten af klinikken, når vi griner over frokosten, siger Thilde.

Hun efterlader ikke hele sin personlighed, når hun træder ind ad døren til lægeklinikken.

– Da jeg begyndte som læge, var der lægen Thilde og privatpersonen Thilde, men i dag er de to nærmest smeltet sammen til en. Det er ikke altid, jeg kan lægge arbejdet fra mig i det øjeblik, jeg har fri, og jeg giver mig selv lov at reagere. Det er urealistisk at tro, at man ikke bliver påvirket som menneske, når man har givet en alvorlig besked til en patient, man har kendt i mange år, siger hun.

Mor til tre

Når Thilde har fri, kører hun ud af byen. Familien bor på landet, og Thilde nyder at finde roen i naturen, når hun kommer hjem efter en dag på klinikken.

Hun er mor til Frode på 10, Alfred på 14 og Andrea på 17 år og gift med Kim, der er folkeskolelærer og underviser i en specialklasse.

– Min familie er vigtig for mig, og jeg prøver at fastholde den gode balance mellem at være læge, mor, hustru og chef og være glad i det hele.

 

Thilde og hendes mand, Kim, og børnene Frode på 10 år, Andrea på 17 år og Alfred på 14.
Søren Jul Lamberth

Thilde og hendes mand, Kim, og børnene Frode på 10 år, Andrea på 17 år og Alfred på 14.

 

Skriv til Thilde

Spørg om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til Thilde, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, som du gerne vil dele med læserne.

Email: [email protected]