Betjent blev kørt ned og døde: Vanvidsbilist er flygtet til Dubai

En vanvidsbilist dræbte i 2019 en 35-årig betjent på Langebro i København. Bilisten flygtede til Dubai og er endnu ikke kommet for retten herhjemme. Ude og Hjemmes krimiekspert, Bent Isager-Nielsen, skriver om sagen.

Jeg har flere gange – blandt andet i Ude og Hjemme nr. 1 fra 2020 – skrevet om sager, hvor mistænkte personer stikker af til andre lande, som Danmark ikke har en udleveringsaftale med.

Jeg har også før skrevet om vanvidskørsel og de stramninger, som Folketinget for nylig har indført på baggrund af flere meget alvorlige dødsulykker.

De nye betingelser for vanvidskørsel har jeg også omtalt. I nogle af de sager er der også spørgsmål om, hvorvidt der er tale om en forsætlig eller groft uagtsom handling. Som jeg har været inde på før, er straffen for forsætlige forbrydelser langt højere end for uagtsomme.

Stadig på fri fod

Én af de meget omtalte sager, som indeholder en stribe af de nævnte problemstillinger, har også før været i fokus i denne brevkasse, nemlig sagen fra 2019, hvor en vanvidsbilist med over 100 kilometer i timen drønede over Langebro i København, hvor han torpederede en bil i et sammenstød, der kostede en politibetjent, som sad bag rattet, livet.
Betjenten efterlod sig en søn, og på det tidspunkt var hans kone gravid med barn nummer to.

Den 1. december 2021 var det ét år siden, at retssagen mod vanvidsbilisten, en 28-årig mand, skulle være begyndt i Københavns Byret.
Og selv om manden er anklaget for uagtsomt manddrab og en lang række andre forbrydelser både før og efter Langebro-ulykken i 2019, er han stadig på fri fod.

Berlingske skrev 21. november 2021, at de danske myndigheder i juni 2021 blev orienteret om, at manden var blevet løsladt mod kaution i De Forenede Arabiske Emirater, hvor han tilsyneladende stadig opholder sig.

Sagen er, at Danmark ingen udleveringsaftale har med emiraterne, og derfor er det helt og alene op til myndighederne i den mellemøstlige stat at afgøre, om manden skal udleveres til strafforfølgning i Danmark.

Dukkede aldrig op igen

Det var den 35-årige politibetjent Magnus Buhl Hansen, der døde natten til 23. juli 2019 af de kvæstelser, han pådrog sig, da vanvidsbilisten i en sort Audi med høj fart påkørte en række biler på Langebro i København.

Ulykken var sammen med andre alvorlige sager med til at gøre begrebet vanvidskørsel sørgeligt aktuelt.
Manden havde været anholdt kort efter ulykken, men var så blevet løsladt indtil retssagen.

Sagen var berammet til behandling i retten 1. december 2020, men den anklagede mand dukkede aldrig op. Han havde dagen før gennem sin advokat meddelt retten, at han var i London, og at han havde corona-symptomer og derfor var forhindret.

Dommeren forlangte, at manden skulle dokumentere dette, og da det ikke skete, fandt retten udeblivelsen ulovlig. Det medførte, at der blev udstedt en international arrestordre, men den anklagede var væk. Indtil han 2. februar 2021 blev anholdt i Dubai.

Har ikke udleveringsaftale

Og derfor er situationen nu, at manden stadig er i Dubai, hvor han altså er løsladt, mens udleveringsbegæringen fra Danmark vurderes.

Den dræbte betjents mor har udtalt, at hun frygter, at en grundig retssag mod den 28-årige mand svinder, som tiden går.
Hun og den lille familie, som den dræbte betjent efterlod sig, har i sagens natur behov for, at sagen afgøres ved en dansk domstol, og for at høre mandens forklaring og forklaringen fra de vidner, der overværede den tragiske begivenhed.

Der er for mig ingen tvivl om, at Rigsadvokaten, som er den overordnede anklagemyndighed i Danmark, arbejder for at få Dubai til at udlevere manden, men uden en udleveringsaftale er det vanskeligt.
Derfor er det altså diplomatiske, juridiske og politiske tiltag, der forhåbentlig til sidst gør, at den 28-årige mand udleveres til Danmark. For de pårørende til den dræbte betjent må den lange ventetid på en afgørelse føles ubærlig.

 

Bedrageren Stein Bagger er en af flere, som er flygtet til Dubai.

Bedrageren Stein Bagger er en af flere, som er flygtet til Dubai.

 

Populært sted at flygte til

Dubai er tilsyneladende et land, hvor eftersøgte forsøger eller har forsøgt at gemme sig.
Bedrageren Stein Bagger var også en tur omkring Dubai, da jorden begyndte at brænde under ham i sagen om IT Factory.
Og den mistænkte storsvindler fra den såkaldte udbytteskattesag, den britiske statsborger Sanjay Shah, opholder sig angiveligt også i Dubai. Danske myndigheder anklager ham for at have franarret Danmark et stort milliardbeløb.

Venlig hilsen Bent

Krimi podcast

Sammen med journalisten Stine Bolther står jeg bag den nye podcast-serie ”På sporet” om aktuelle krimisager og temaer. Jeg fortæller blandt andet om præsten Thomas Gotthard, der blev dømt for drabet på sin kone Maria From Jakobsen.
Lyt til dette afsnit og andre i serien herunder eller i Apple podcast, Spotify eller din foretrukne podcast-udgiver.