Onsdag d. 13. august 2014 - af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Derfor får kvinder menstruation samtidig
Historier om mor og døtre, tætte veninder og kolleger, der får menstruation samtidig, er udbredte. Men har de hold i virkeligheden - og hvordan påvirker kvinder i givet fald hinandens menstruationscyklus?

Mest læste artikler på udeoghjemme.dk
![]() |
Hund ventede et år på død ejer |
![]() |
Lille Torben forsvandt i skoven |
![]() |
Berømt restaurant afslører: Derfor venter du længere på maden |
Birgit Petersson, der er lektor i medicinsk Kvinde- og Kønsforskning på Institut for Folkesundhedsvidenskab forklarer, at der findes en kemisk forklaring på, hvorfor kvinder får menstruation på samme tid.
- Kvinder udskiller nogle duftstoffer, feromoner, når de menstruerer. De feromoner påvirker andre, så de begynder at menstruere, og kvindernes menstruationscyklus bliver synkrone, siger Birgit Petersson.
Nogle er ikke modtagelige
Hvis flere kvinder bor sammen, f.eks. mor og datter, vil deres feromoner altså påvirke hinanden, så de får menstruation på samme tid.
Birgit Petersson fortæller, at man ikke kan sige, hvem der påvirker andre kvinder mest eller bliver mest påvirket. Eller for den sags skyld, hvor mange kvinder der kan synkronisere på samme tid.
- Der vil altid være kvinder, der f.eks. har uregelmæssig menstruation eller er på p-piller og derfor ikke er lige så modtagelige for andres feromoner, siger Birgit Petersson.
Læs også på Videnskab.dk: Menstruation påvirker kvindens hjerne
Menstruation kommer igen
Feromoner er signalstoffer, der påvirker via duft. Mænd udsender også feromoner, og mænd kan derfor også påvirke kvinders menstruationscyklus:
- Jeg har set flere eksempler på kvinder, der ikke har haft menstruation i et år. Når de så får en kæreste, kommer deres menstruation igen, fordi de bliver udsat for hans feromoner, fortæller Birgit Petersson.
Tyr i brunst
Hos dyr er dufte tydeligere end hos mennesker, og feromonernes tiltrækningskraft viser sig f.eks., når tyren kommer i brunst.
- Når koen har ægløsning, lugter den på en bestemt måde, og det fremkalder brunst hos tyren. Det fungerer faktisk på samme måde hos mennesker. I løbet af en menstruationscyklus dannes der også nogle feromoner, som gør, at kønnene tiltrækker hinanden. Som mennesker er vi bare ikke bevidste om duftens tiltrækningskraft, siger Birgit Petersson.
Læs også på Videnskab.dk: Menstruationssmerter kan ikke trænes væk
Hanmøl bliver narret
Viden om feromonernes virkning og tiltrækningskraft bliver i dag ikke kun brugt til at forklare kvinders menstruation og dyrs brunst. Birgit Petersson fortæller, at man i dag bruger feromoner til skadedyrsbekæmpelse.
- Når man skal bekæmpe møl, benytter man sig af kvindelige feromoner ved at lægge en lille pude med de stoffer, som hanmøllene tiltrækkes af. Så putter man lidt klister på den pude, og når møllene så sætter sig på puden, bliver de fanget af klisteret. På den måde undgår man at bruge giftstoffer. Det er da smart, siger Birgit Petersson.
Andre artikler på Videnskab.dk
Se top 10 over verdens utrolige nye arter
Ældgammelt dokument afslører ny viden om vikingernes skibe
Har du flyvemave? Slip fisen fri!