Isabelle faldt for storsvindler

Igennem hele sit liv har han bedraget alle og skiftet identitet. Alligevel var det kærlighed ved første blik, da Isabelle så kamæleonen Frédéric i tv. Hun kontaktede ham, og i dag er hans eneste identitet familiefar.

Foto: Morten Mejnecke

Manden i fangedragten fik det til at gippe i franske Isabelle. Hun var 17 år og havde tilfældigvis sat sig foran tv'et, da Frédéric tonede frem på skærmen. Han havde fået en fængselsdom på seks år for sit seneste bedrageri - i fem måneder var det lykkedes ham at udgive sig for at være den forsvundne, amerikanske teenager Nicholas Barclay - og endda bedrage drengens familie, som han var flyttet ind hos i en trailerpark i en forstad til Texas.

Tryllebandt Isabelle
Frédéric var 23 år, og medier i hele verden skrev om "kamæleonen", som de kaldte ham, der havde formået at overbevise en fremmed familie om, at han var deres søn. Det var en utrolig historie, som i dén grad også tryllebandt Isabelle.

- Der var bare noget over ham. For mig var det kærlighed ved første blik. Han var pæn, og jeg blev så rørt over det, han sagde, forklarer 31-årige Isabelle Bourdin i dag.

Som årene gik, læste hun af og til i blade og aviser om Frédéric. Da han havde afsonet sin dom i Amerika, rejste han tilbage til Europa, hvor han fortsatte med at udgive sig for at være teenager.

Søgte omsorg
- Jeg kunne godt forstå ham. Ingen bekymrer sig om en tidligere straffet, hjemløs mand. Men alle vil gerne hjælpe en forældreløs teenager. Han var jo ikke straffet for at stjæle fra dem, han bedrog, og han var ikke nogen hjerteknuser, forklarer Isabelle, der flyttede til Paris for at studere jura.

Jævnligt forsøgte hun at komme i kontakt med Frédéric, som blev ved med at spøge i hendes tanker, men manden var altid som sunket i jorden. Det var før internettets udbredelse, og Frédéric sørgede for aldrig at bruge det samme navn to gange.

Læs også: Offer for ægteskabssvindler

Træt af at svindle
Livet på landevejen som bedrager begyndte efterhånden at trætte Frédéric. Og en dag i 2005, efter han var blevet afsløret for at udgive sig som en 15-årig dreng i den sydfranske by Pau, besluttede han sig for at få en rigtig ven. Han besøgte et dyreinternat, og der faldt han over den mest sølle skabning, man kan forestille sig: en grå killing, som var født for tidligt og derfor var alt for lille.

- Den mindede mig om mig selv. De ansatte på dyreinternatet sagde, at der ikke var store chancer for, at den ville overleve. Det kunne jeg ikke holde ud, så jeg overtalte dem til at lade mig få den med hjem.

Skrev et brev
Han fandt en lejlighed i en lille landsby i Pyrenæerne i Sydfrankrig og begyndte at skrive om sit liv på en blog på internettet. Sådan fandt Isabelle ham endelig i 2007.

Hun skrev et langt brev til ham, om hvordan hun havde set ham mange år tidligere og havde ledt efter ham lige siden.

- Jeg tænkte, at hun ikke kunne være rigtig klog, husker Frédéric.

Han havde aldrig haft en kæreste og havde, ligesom alle andre, heller aldrig troet, at han skulle møde en kvinde, som ville elske ham, for den han var.

Isabelle tog toget fra Paris til den lille by i de sydfranske bjerge nær Spanien, hvor Frédéric boede med sin kat.

Læs også: Kampen om Katrine

Første kys
- Jeg spurgte ham aldrig, om han var færdig med at udgive sig for at være en anden, for jeg vidste jo, hvad svaret ville være. Han kunne aldrig drømme om at svigte mig, forklarer Isabelle, der flyttede ind hos Frédéric et år efter, de mødtes.

- Der er kun en kvinde her i verden til mig, og det er Isabelle. Hun gav mig mit første kys og de første kærtegn. Jeg har aldrig haft andre kærester. Det var jeg alt for genert til. Det kan godt være, at mit livs historie er utrolig, men Isabelles kærlighed er det mest utrolige, fortæller Frédéric.

Igennem ni år havde han påtaget sig mere end 500 forskellige identiteter. Han havde siddet i fængsel i Frankrig, Spanien, Tyskland, Schweitz, Portugal og Danmark og havde aldrig haft et rigtigt job, før han som 32-årig mødte Isabelle. Sammen med hende har han fundet sin endelige identitet - som familiefar.

Læs også: Han ville bare beskytte os