Jeg troede min datter skulle dø

Line fik brug for al sin styrke, da livets alvor ramte hende med stor kraft. Først fik hendes yngste datter Josephine en livstruende hjertesygdom. Kort efter gav lægerne hende endnu et chok. Det viste sig, at også den ældste datter Mathilde havde hul i hjertet.

Line venter på, at hendes yngste datter, Josephine, vågner efter en hjerteoperation på fem timer. Senere skulle hendes ældste datter opleve det samme.

 

Livet havde vist sig fra sin vanskelige side et stykke tid. Line var gået fra sin mand Jimmi og selvom de klarede skilsmissen så nogenlunde, så var det svært at være alene med hendes to små piger. Men Line skulle snart få andre og meget større problemer, der ville kræve al hendes indre styrke. Ved Josephines to-års-undersøgelse konstaterede lægen en svag mislyd ved hendes hjerte. Det var ikke sikkert. at det var alvorligt, lød det fra lægen. Men det var det. Og det skulle vise sig, at Josephine ikke var alene med problemet. Kort efter konstaterede lægerne, at også Mathilde havde hul i hjertet.

Meget sjældent

- Tænk, at vi kunne være så uheldige. Begge mine piger blev ramt af den samme meget alvorlige sygdom. Det er så sjældent, at jeg aldrig har hørt om det før, lyder det fra Line.
Vi besøger 33-årige Line Riisom i hendes hjem i landsbyen Spjald i Vestjylland ikke langt fra Herning.

LÆS OGSÅ: Jeg ville give mit barn væk

Det er nu to år siden, at Line fik at vide, at hendes to døtre var så syge, at de skulle gennem meget komplicerede hjerteoperationer. Noget som lægerne ikke lagde skjul på rummede en risiko for, at pigerne kunne dø. Eller komme til at leve et liv med vedvarende helbredsproblemer og flere hjerteoperationer senere.
Det står dog lysende klart, at livet i den grad fik overtaget, da den nu fire-årige Josephine modtager os i gangen. Hun springer glad rundt og da vi spørger til operationen, trækker hun straks op i trøjen og viser en lang lys stribe, der løbet op langs brystkassen.

- Det var her, de opererede mig, men jeg kan ikke rigtig huske det, siger hun og peger på sit meget fint sammenvoksede ar.

Har fået mere energi

I dag er Josephine som enhver anden frisk pige. Hun går i børnehaven i Spjald ,og der er ingen begrænsninger i hendes lege med vennerne. Og det samme gælder hendes nu 7-årige storesøster Mathilde, der kommer hjem fra skole lidt senere. Begge piger har siden operationerne haft en noget andet liv. Specielt Mathilde har fået markant mere energi og hun bliver ikke længere stakåndet ved den mindste anstrengelse.
Deres mor lægger ikke skjul på, at de to døtre har været heldige.
- De er jo begge kommet sig helt fantastisk. Sidste gang vi var ved kontrol, var deres tilstand så god, at lægerne sagde, at vi først skulle ses om halvandet år. Og de får jo heller ikke medicin mere. Så det er nærmest et mirakel, at de er kommet igennem det her så skånsomt. Jeg ved godt, at det ikke er overstået, men det ser ud til, at de kommer til at leve et helt almindeligt liv, lyder det glad fra Line.

LÆS OGSÅ: Folk taler grimt om vores kærlighed

Men det har ellers været et dyk ned i livets allerdybest dale for den vestjyske kvinde. For nok kan man gøre sig stærk en tid. Men er man udsat for et vedvarende pres, så kan selv de tykke grene brydes. Og det skete for Line. Også selvom hun midt i forløbet igen fandt sammen med sin mand Jimmi.
- Jeg havde aldrig klaret det alene, så det hjalp meget, at Jimmi flyttede hjem. Selvom det har været en hård tid, så er vores forhold blevet stærkere af det her, siger hun.
Men selv med sin mand ved sin side oplevede Line et sammenbrud. Men det skete første, da begge pigerne havde været gennem deres hjerteoperation og igen var på nogenlunde ret kurs. Pludselig en dag sidste år knækkede tilværelsen for Line. Hun var ikke stand til at passe sit arbejde og måtte sygemelde sig et halvt år. I dag er hun derfor arbejdsløs.

Var bange for at miste hende

- Det var jo lang tid, at vi var udsat for et umenneskeligt pres. Først fik vi beskeden med Josephine. Det kastede os jo ud et virvar af kaos og utryghed. Vi var jo bange for at miste hende. Tre måneder efter hendes operation blev Mathilde så scannet. Og så fik vi chokket en gang mere. Det var vanskeligt at håndtere, fordi jeg i forvejen var så tyndhudet. Men det nytter jo ikke. Man er nødt til at være stærk i sådan en situation. Også fordi Mathilde selv var bange. Hun var jo noget ældre og havde set, hvad hendes søster havde været igennem, fortæller Line.
Foreløbig er det et mysterium, hvorfor Line og Jimmi skulle få hele to piger med den sjældne sygdom. Josephine blev født med tre huller i hjertet. Og Mathilde med to. Men der er ikke noget, der tyder på, at sygdommen er arvelig.
- Det virker helt utroligt, at vores lille familie skulle rammes så hårdt hele to gange. I løbet af få måneder gik jeg fra at have to raske børn til at have to børn, der var ramt af en livstruende sygdom. Det var voldsomt og nogle gange føler man sig fuldstændig alene med sine problemer, fortæller hun.