26-årig mand var sur på politiet: Skød og dræbte dansk betjent

I december 2016 blev den 43-årige politibetjent Jesper Jul skudt og dræbt af en 26-mand, der var “sur på politiet”. Ude og Hjemmes krimiekspert Bent Isager-Nielsen, der kendte betjenten, fortæller her om den dybt tragiske sag.

Det var vist op til jul for seks år siden, at politibetjenten Jesper Jul blev skudt og dræbt uden for politigården i Albertslund. Kan du fortælle om sagen?

Venlig hilsen A.C.

Hej A.C.

Jeg husker alt for godt sagen. Jeg kendte nemlig Jesper som en dygtig og afholdt politimand. Han var hundefører ved Vestegnens Politi, hvor jeg selv var politiinspektør og efterforskningschef i årene fra 2007 til 2015.

Det var den 6. december 2016 om morgenen, at den 43-årige politibetjent, der stod ved sin patruljevogn på en stikvej tæt på politigården, blev skudt i hovedet på klos hold af en mand, der kom løbende op til ham bagfra. Herefter stak gerningsmanden af fra stedet.

Gerningsmand ringede

Der kom hurtigt hjælp frem i form af både ambulance og akutlæge, og Jesper blev bragt til Rigshospitalets traumecenter.

Her gennemgik han flere operationer, men blev erklæret død den 7. december klokken 14:18. På det tidspunkt var den formodede gerningsmand, 26-årige Mikkel Starsø Renard, allerede anholdt.

Efter skuddet talte han med sin far i telefonen og sagde, at “der er sket noget”. På det tidspunkt havde politiet endnu ikke meldt noget ud offentligt om skyderiet. Han ringede også til en kendt forsvarsadvokat.

Våben forsvandt

Den 6. december klokken 08:56, mindre end en time efter skuddet, anholdt en politipatrulje Mikkel Renard i Taastrup nogle kilometer fra gerningsstedet. Han var svedig og opførte sig, som om han ikke vidste, hvad der var foregået. Han sagde, at han var ude at løbe en tur. Derefter udtalte han sig i øvrigt ikke mere til politiet.

Efterforskningen viste, at Renard aftenen før drabet mødte op i Rødovre Skytteforening, som han jævnligt kom i.

Senere på aftenen opdagede klubben, at der var forsvundet et våben, nemlig en Hemmerli 2085, kaliber 22 pistol. Det var den pistol, som Renard normalt brugte i klubben.

Man kontaktede Renards mor, som han boede hos. Han var ikke hjemme. Kort før midnat op til den 6. december anmeldte klubben tyveriet af pistolen til politiet.

Anspændt forhold

Få dage efter drabet og anholdelsen fandt politiet den stjålne pistol i et vandløb i Taastrup. Våbnet blev fundet langs den flugtrute, som Renard løb ad inden sin anholdelse.

Det viste sig ved de kriminaltekniske undersøgelser, at det var den pistol, Jesper Jul blev dræbt med.

Vidner oplyste til politiet, at Renard flere gange op til drabet talte om at stjæle en pistol og dræbe en politibetjent.

Mikkel Renard forklarede i retten, at han skød betjenten på grund af et årelangt anspændt forhold til politiet. Han var blandt andet sur over, at politiet havde afvist at give ham en såkaldt bæretilladelse – altså tilladelse til transportere et våben fra et sted til et andet.

– Jeg var frustreret over afslaget på min bæretilladelse. Jeg var bitter over mange ting. Bæretilladelsen og de episoder, jeg har haft med politiet. De var provokerende til fodboldkampe, sagde han ifølge B.T.

Var ikke sindssyg

I juni 2017 rejste anklagemyndigheden tiltale i sagen, og den 15. september samme år idømte Retten i Glostrup Renard en forvaringsdom på ubestemt tid for drabet.

En mentalundersøgelse konkluderede, at han var tilregnelig – altså ikke sindssyg – og han vurderedes til at udgøre en fare for andre menneskers liv.

I retten erkendte han at have skudt Jesper Jul, men mente, at der var tale om grov vold med døden til følge. Han erkendte også våbentyveriet. Han ankede forvaringsdommen til Østre Landsret, der stadfæstede dommen i februar 2018.

Var han blevet erklæret sindssyg, ville han være blevet dømt til at blive anbragt på et psykiatrisk hospital. Sindssyge kan nemlig ikke straffes efter dansk lov, hvilket jeg har skrevet om tidligere.

Har taget meget

Den 43-årige betjent efterlod sig to børn fra et tidligere ægteskab og en kæreste. Hun overværede retssagen i byretten og sagde til TV 2:

– Han tror bare, han har skudt en politibetjent, men han har taget så meget fra så mange mennesker, og vi får det ikke tilbage, uanset hvilken dom han får. Og der er ikke nogen dom, der er hård nok til ham.

Mikkel Starsø Renard afsoner stadig sin forvaringsdom.

Venlig hilsen Bent

 

Flere end tusinde mennesker var mødt op for at ære den 43-årige hundefører.

Flere end tusinde mennesker var mødt op for at ære den 43-årige hundefører.