Kvinde fundet død i swimmingpool

For fire år siden druknede en engelsk kvinde under mystiske omstændigheder i en swimmingpool i jyske Nørre Nebel. Var det mord eller en ulykke? Rejseholdets tidligere chef, Bent Isager-Nielsen, beretter om den usædvanlige sag.

Kender du sagen om den engelsk kvinde, der for fire år siden druknede i en swimmingpool i et sommerhus i Vestjylland?
Engelsk politi mener åbenbart, at manden myrdede hende, og har nu forsøgt at få ham dømt for mord i England.
Kan de det, når dansk politi har bedømt sagen som en ulykke?

Venlig hilsen TR

Hej TR

Det er en usædvanlig sag.
Det engelske ægtepar Donald og Paula lejede i 2017 et luksussommerhus ved Nørre Nebel.
På feriens tredjedag blev Paula fundet fuldt påklædt og druknet i sommerhusets pool.
Syd- og Sønderjyllands Politi efterforskede sagen, men besluttede i slutningen af 2017 at henlægge sagen som en ulykke.
Der blev foretaget obduktion af Paulas lig, og retsmedicinerne fandt kvæstelser på liget i form af blå mærker, hudafskrabninger og læsioner. Obduktionsrapporten konkluderede, at der var tale om drukning ved en ulykke.
Donald havde forklaret, at han havde fundet Paula i poolen og forsøgt at trække hende op af vandet. Man mente, at skaderne på hendes krop var opstået i den situation.

Ændringer i testamente

Men Paulas bror troede ikke på konklusionen.
Han begyndte hjemme i England at grave i sagen, og han fandt frem til flere forhold, som såede tvivl om forløbet, blandt andet nogle mystiske ændringer i et testamente og nogle livsforsikringer.
Alt i alt betød det, at Paula, der var arving til en stor formue, ved sin død ville efterlade omkring 15 millioner kroner til Donald.

Det engelske politi gik ind i sagen og fandt flere belastende ting på Donald. Men intet egentligt bevis mod ham.
Man fastslog også, at Paula slet ikke havde været interesseret i at tage til Danmark i et sommerhus med swimmingpool, da hun var bange for vand, men at Donald havde insisteret.

Sandsynlig mulighed

De britiske efterforskere tog til Danmark og talte blandt andet med den danske retsmediciner, som ændrede sin konklusion i obduktionsrapporten fra ulykke til ”ukendt årsag”.
Den engelske anklagemyndighed rejste herefter på baggrund af de nye oplysninger tiltale mod Donald for at have myrdet sin kone.
Under retssagen, der fandt sted i Manchester i marts i år, blev den danske retsmediciner, der havde foretaget obduktionen, afhørt.

Han forklarede, at Paula godt kunne være død, ved at Donald havde holdt hendes hoved under vandet.
Det var endda en sandsynlig mulighed.
Han kunne bare ikke objektivt konstatere det i forbindelse med obduktionen.

Ikke tilstrækkeligt bevis

Enden på retssagen blev, at dommeren afsluttede den før tid med den begrundelse, at han med baggrund i de stærke indicier nok fandt det meget sandsynligt, at Donald havde myrdet Paula, men at der ikke var tilstrækkeligt bevis efter engelsk ret.
Donald gik derfor fri og er nu en særdeles velhavende enkemand. Afgørelsen vakte stor opstandelse, især fra Paulas familie, der ligesom anklageren var sikker på, at Donald havde myrdet hende ved at holde hende under vandet og drukne hende.

Jeg kender ikke sagens detaljer og håber, at de danske efterforskere gjorde deres arbejde ordentligt for fire år siden, da dødsfaldet skete.
For en obduktionserklæring alene gør det ikke.
Der skal altid laves en kompetent politiefterforskning og en grundig kriminalteknisk undersøgelse. Det er krumtappen i enhver drabssag.

Kan genoptages

At politiet fire år efter forsøger at få ægtemanden dømt for drab, er som sådan ikke usædvanligt.
Hvis der kommer nye oplysninger frem i en sag, kan en sag genoptages, når der ikke er faldet en dom, og det var der jo ikke i dette tilfælde.

Normalt vil det være den politikreds og det land, hvor forbrydelsen er begået, der iværksætter den nye efterforskning.
Og så skulle engelsk politi have sendt deres nye materiale med mistanken mod Donald til deres danske kolleger i Syd- og Sønderjyllands Politi og bedt dem genoptage sagen.

Dobbelt strafbarhed

Men det er også muligt at gøre, som det er sket her, nemlig at engelsk politi og anklagemyndighed kører sagen, selv om forbrydelsen i sin tid skete i Danmark.
Det danske retssystem kunne omvendt også gennemføre en straffesag i Danmark mod en dansk mand, der var under mistanke for at have dræbt sin kone i England.
Det er straffelovens regler om ”dobbelt strafbarhed”, der gælder.
De findes i både England og Danmark, fordi drab er strafbart i begge lande.

Venlig hilsen Bent