Matilde var død i 46 minutter

Matilde var knap fem måneder, da hun uden forvarsel fik hjertestop, og havde hendes mor Katrine ikke holdt hovedet koldt og givet hende hjertemassage, til hjælpen nåede frem, havde hun ikke overlevet.

Matilde fik sit navn – Matilde Vinter Sejr – 15. september 2019 i Søvind Kirke uden for Horsens. Hun var lysvågen under hele seancen og svarede selv ja, da præsten spurgte, om “hun ville døbes på denne tro”.

To dage senere fik hun uden foregående varsel hjertestop. Katrine havde netop sat sin knap fem måneder gamle datter i autostolen og båret hende ud til bilen, da hun opdagede, at hun var blå om læberne. Hendes første tanke var, at Matilde frøs, for det var en kold og blæsende morgen, men så hørte hun også en underlig brummende lyd fra Matilde.

– Den var så høj, at den skar i mine øre. Lyden var uhyggelig, lidt som i en gyserfilm, når der er fare på færde, forklarer Katrine Larsen, der er 26 år og bor sammen med sin kæreste Mike og deres to piger, Matilde på knap to år og Josephine på fire.

Hun bar Matilde tilbage til huset og fik hende pakket ud af autostolen. Den lille pige var helt slap. Øjnene var væk, og tungen hvid. Katrine, der er under uddannelse til sosu-hjælper, vidste godt, at det ikke var gode tegn.

– Jeg blev ved med at sige til Matilde, at hun skulle holde op med at lave sjov og komme tilbage til livet. Det kunne ikke passe, at det var alvorligt, for sådan noget sker kun for naboen, og vores børn var sunde og raske, fortæller Katrine.

Gav hjertemassage

Hun ringede 112, og en sygeplejerske satte hende i gang med at give hjertemassage, mens hun rekvirerede ambulance, lægebil og helikopter til hjemmet i Hundslund mellem Horsens og Odder.

Katrine har lært førstehjælp både som spejder og på sin uddannelse, men én ting er at give hjertemassage til en voksen, noget andet er at give det til et lille spædbarn – ikke mindst når det er ens egen baby, der ikke trækker vejret.

– Jeg var rigtig bange, for det gik op for mig, at det kunne være, at hun ikke kom tilbage til livet, fortæller Katrine, der havde sygeplejersken i røret, indtil hjælpen kom frem.

Der gik fem minutter, men det var nogle lange minutter, og Katrine blev nødt til at låse døren op, mens hun stadig gav sit livløse barn hjertemassage, men hun holdt hovedet koldt.

– Filmen knækkede først for mig, da ambulancen og lægen kom, og der pludselig stod fire mennesker over min lille pige, siger Katrine.

Følte skyld

Hun fik ringet til sin kæreste, sin svigermor og en veninde.

– Jeg fortalte, at Matilde havde fået hjertestop. Jeg vidste egentlig godt, at hun ikke var i live, men jeg kunne ikke bruge ordet død. Derfor sagde jeg “hjertestop”, for det lød ikke så slemt, forklarer hun.

Kort efter kom endnu en læge i en helikopter, og lægerne kæmpede i 46 minutter, før Matildes lille hjerte begyndte at slå igen. Mere vidste Katrine og hendes kæreste, der var kommet hjem, ikke, da Matilde blev fløjet til Aarhus Universitetshospital, Skejby.

– Jeg blev ved med at tænke på, om det var min skyld, at Matilde havde fået hjertestop. Var der et lille tegn, som jeg havde overset? Jeg var kun 25 år og var bange for, at folk ville dømme mig på grund af min alder. Det fyldte rigtig meget, siger Katrine.

Lægerne har siden fortalt hende, at hun handlede rigtigt og ikke kunne have gjort det bedre.

– De sagde, at mange mødre går i panik og løber efter hjælp, mens jeg holdt hovedet koldt, siger hun.

Lagt i kunstig koma

På sygehuset blev Matilde lagt i kunstig koma, så hjernen kunne restituere.

– Det var hårdt at se hende ligge der, for vi vidste ikke, om hendes hjerne havde taget skade. Jeg følte mig så magtesløs, for jeg kunne ikke gøre noget.

Efter fire dage i koma prøvede lægerne at vække Matilde, men straks steg hendes hjertefrekvens voldsomt, og lægerne turde ikke andet end at lægge hende til at sove igen – ellers risikerede hun at dø af endnu et hjertestop. Ingen forstod, hvorfor hun reagerede sådan, og derfor blev hun samme dag overflyttet til Rigshospitalet med en helikopter. Her tilbragte hun endnu en uge i koma, før lægerne forsøgte at vække hende, og igen steg hjertefrekvensen voldsomt.

– Mike og jeg var ved at give op, men ikke lægerne, selv om de ikke kunne sige, om hun havde fået en hjerneskade. Vi var i tankerne allerede begyndt at indrette vores hjem, så der blev plads til hjælpemidler, fortæller Katrine.

Første kram i to uger

8. oktober åbnede Matilde øjnene, og hendes forældre kunne kramme hende for første gang i to uger.

– Det var et glædeligt øjeblik at se hende og holde hende, selv om hun stadig var meget påvirket af medicinen, siger hun.

Samme aften fik Matilde hjertestop for anden gang, og der gik 12 minutter, før lægerne fik liv i hende igen. Der var stadig ingen, der vidste, hvad der udløste Matildes hjerteanfald. Endelig var der en læge, der mindedes at have set noget lignende hos spædbørn under et ophold i Toronto, og Matildes sygdom fik endelig et navn: Inode Kanalsystem. Det er en hjertesygdom så sjælden, at Matilde er den eneste i Danmark, der har den.

Med den rette medicin og en indopereret monitor, der konstant overvåger hendes hjerterytme, kan Matilde i dag leve et normalt liv. Hun fylder to år til maj og går i vuggestue, og ud over lidt motoriske udfordringer udvikler hun sig som andre børn.

– Vi er så lettede og taknemmelige. Hvis Matilde havde været ældre, ville hendes hjerne have taget skade, men fordi hun var så lille og ikke færdigudviklet, ville der gå længere tid, før hun ville tage skade, forklarer Katrine.

Slapper aldrig helt af

Det første år efter Matildes hjertestop vågnede Katrine flere gange om natten for at tjekke Matildes vejrtrækning, men i dag går det bedre, uden at hun helt har sluppet oplevelsen.

– Jeg slapper aldrig helt af. Når jeg hører en ambulance, lytter jeg efter, om den stopper ved Matildes vuggestue, og jeg bryder mig ikke om at være væk fra hende i for lang tid ad gangen, siger Katrine.

Hun har flere gange talt med en af de læger, der var med den frygtelige dag, hvor Matilde fik hjertestop, og dommen er entydig: Hvis ikke Katrine havde handlet så hurtigt og havde givet sin datter hjertemassage, indtil hjælpen nåede frem, havde Matilde ikke været i live i dag.

– Jeg er stolt af, at jeg har reddet min datters liv. Det er en ære, smiler hun.