Victor lå klemt under bil: Mor og datter løftede 1,6 ton

Liselott og hendes datter Michelle aner ikke, hvor de fik kræfterne fra. Men på en eller anden måde lykkedes det dem at løfte den 1,6 ton tunge bil og redde Victor ud, inden han blev klemt ihjel.

– Jeg husker kun, at donkraften bøjede, og så blev alting sort, siger 22-årige Victor Rydén fra Tibro i Sverige.

Han bor hos sin jævnaldrende veninde, Michelle Smedman Frid, og hendes mor, Liselott Smedman, 40, og den unge mand kunne ikke ønske sig bedre bofæller. Det er nemlig takket være de to kvinders uanede superkræfter, at han er i live i dag.

Det var lørdag den 23. april i år, at den dramatiske ulykke skete. Victor og Michelle befandt sig i hendes mors garage omkring femten meter fra huset, hvor de rodede med Victors bil – en BMW E36, som vejer 1,6 ton.

Victor var kravlet ind under bagenden af det tunge køretøj, som var løftet op med en donkraft.

– Alt virkede i den skønneste orden, fortæller Victor, som lå på siden og arbejdede med bilens udstødningsrør.

– Jeg stod ved siden af hans fødder, da bilen pludselig bevægede sig, og donkraften bøjede. Det gik lynhurtigt, siger Michelle.

Victor nåede ikke at reagere, da bilens undervogn blev presset ned mod ham.

– Jeg forsøgte at dreje mig, så jeg lå så fladt som muligt.

Kunne ikke trække vejret

Bilen trykkede så hårdt mod hans skulder og brystkasse, at han ikke kunne trække vejret.

– Der gik kun et par sekunder, før jeg besvimede.

Michelle hørte, hvordan hendes gode ven to gange skreg ”hjælp!”. Anden gang lød det som om, at al luften gik ud af ham, og så blev der stille.

Liselott var i gang med at skrue en hylde ned i sit køkken, da Michelle kom løbende ind ad døren.

– Jeg troede, at de var blevet uvenner, fordi hun åbnede den så voldsomt.

Men hurtigt gik det op for Liselott, at noget langt alvorligere var sket. Hendes datter råbte: ”Mor, mor, Victor har fået bilen ned over sig!”.

Giv et gaveabonnement til Ude og HjemmeJulegaven, der glæder igen og igen

Ingen livstegn

Liselott slap alt, hvad hun havde i hænderne, og sammen med Michelle styrtede hun ud i garagen. Hun indså straks, at det var et spørgsmål om liv eller død.

– Jeg så bare et par fødder stikke frem under bilen og fik ingen livstegn, da jeg skubbede til dem.

Hun råbte også Victors navn flere gange, men fik intet svar.

– Jeg forstod, at vi måtte forsøge at få ham fri fra bilen og sagde til Michelle, at hun skulle hjælpe mig med at skubbe den fremad.

De to kvinder skubbede alt, hvad de kunne, men der skete ingenting. Victors krop sad fast mod undervognen og gjorde det umuligt. De var nødt til at løfte bilens bagende samtidig, hvis det skulle lykkedes.

– Jeg råbte ”løft og skub!” til Michelle, og vi tog fat med alle kræfter. Til sidst rørte bilen på sig, og vi fik den skubbet nogle meter fremad. Jeg forstår ikke, hvordan vi klarede det.

Ligbleg i ansigtet

Michelle og Liselott slap derefter bilen og trak Victor det sidste stykke ud i friheden. Han var ligbleg i ansigtet og havde ingen puls.

– Jeg troede, at det var for sent. At han allerede var død, siger Michelle.

Men Liselott opgav ikke håbet om at redde ham. Hun bad sin datter ringe 112, mens hun selv gik i gang med hjerte-lungeredningen.

– Det eneste, jeg tænkte, var, at ingen skal dø i min garage!

 

– Jeg forstår ikke, hvordan vi klarede det, siger Liselott om episoden, hvor hun og datteren Michelle løftede den tonstunge bil.

– Jeg forstår ikke, hvordan vi klarede det, siger Liselott om episoden, hvor hun og datteren Michelle løftede den tonstunge bil.

 

Pludselig mærkede hun, at Victor havde en svag puls på håndleddet. Den blev stærkere og stærkere. Han var på vej tilbage til livet.

– Det var en fantastisk følelse, da jeg konstaterede, at vi havde reddet ham. Han begyndte at bevæge sig, og kort efter vågnede han op.

Imens stod Michelle med telefonen i hånden og så lettet til.

– Det var helt utroligt. Ligesom min mor, fatter jeg ikke, hvordan vi klarede det.

Slap billigt

Victors forstod først intet af, hvad der var sket, da han vågnede op på garagegulvet.

– Jeg så, at Michelle talte i telefon, og hørte, at der blev snakket om en ambulance, men jeg troede ikke, at det drejede sig om mig.

– Nej, du fortalte bagefter, at du troede, at du var faldet i søvn under bilen. Du ville endda rejse dig op og gå, men det gav vi dig ikke lov til, ler Liselott.

Giv Ude og Hjemme i gaveKlik her og læs hvordan!

Da ambulancen ankom ti minutter senere, sad Victor op og var kontaktbar. Han blev bragt til hospitalet, hvor han blev undersøgt og røntgenfotograferet.

– De undersøgte blandt andet mine lunger, men fandt ingen skader på dem, fortæller Victor, som slap særdeles billigt fra ulykken. Hans ene skulder var gået af led, og hans kraveben havde forskubbet sig en smule. Det var alt.

– Jeg har stadig lidt ondt i skuldrene, og jeg føler mig stiv, men det er måske ikke så mærkeligt, siger han.

En del af familien

Hvorfor donkraften bøjede, ved Victor ikke. Han har ikke kunnet finde nogen fejl på den. Det vigtigste er dog, at han slap med livet i behold, understreger både Victor og hans bofæller.

– Victor er som et familiemedlem, siger Liselott og griner, da de unge mennesker nægter at svare tydeligt på, hvorvidt de to er mere end bare venner.

– Det må de selv hitte rede i, smiler hun.

Til gengæld vil Victor gerne tale om, hvor meget han værdsætter deres heltegerning.

– Michelle og hendes mor reddede mit liv, og der er ingen ord, som kan beskrive, hvor taknemmelig jeg er, siger han og tilføjer, at han ikke er færdig med at rode med sin bil.

– Nogle ting må man fikse selv, hvis man vil blive på vejene, konstaterer han.

 

Victor har boet hos Michelle og hendes mor de seneste fem år. De unge mennesker er tilbageholdende med at svare på, hvorvidt de to er mere end venner.

Victor har boet hos Michelle og hendes mor de seneste fem år. De unge mennesker er tilbageholdende med at svare på, hvorvidt de to er mere end venner.