Knurrer din mave? Det betyder ikke, du er sulten

Når du er sulten, kan du føle, at du har et hul i maven. Men en knurrende mave betyder noget andet.

En knurrende mave er ikke lig med, du er sulten 

De fleste kender til at have en knurrende mave og efterfølgende få kommentarer fra sidemanden om, at man må være sulten.

Men en knurrende mave er faktisk ikke lig med, at du er sulten. Det forklarer Anne W. Ravn, der er diætist og medlem af SØNDAGs sundhedspanel.

- Vi kommenterer ofte over for hinanden, at du nok er sulten, sådan som din mave snakker. Den rumlende mave er dog snarere tegn på aktivitet i din tyndtarm og tyktarm, efter at du har spist og drukket. Tarmbevægelser skubber maden fremad, og lydene kommer fra både gasarter og væske, der bobler og syder. Inde i tarmene er der altså en gevaldig lyd, men det er ikke så tit, vi kan høre det udenfor, forklarer Anne W Ravn.

Sult giver træthed og kvalme

Når vi er sultne, kan vi nærmest føle, der er et hul i maven, og vi får en knugende fornemmelse. Den knurrende mave kan til gengæld være ganske generende, når vi er sammen med andre mennesker.

I forhold til sult kan vores krop dog også signalere sult på andre måder end følelsen af et hul i maven.

- Vores kloge krop kan også signalere sult gennem træthed, kvalme eller en fornemmelse af mathed. Sult er en kropsfornemmelse og ikke en følelse, for der er forskel på, om man har trang til at spise, eller om man reelt er sulten, siger diætisten.

Gå til lægen ved for meget rumlen

Det kan dermed være godt at undersøge, om det føles som et hul i maven eller mere blot en trang til at spise.

- Det lægefaglige udtryk for rumlen og knurren i maven er borborygmi. Det er helt normalt, at maven giver lyde fra sig i ny og næ, men maverumlen skal ikke være generende i hverdagen. Hvis rumlen og boblen og udspiling er generende i hverdagen, skal man gå til lægen og få det undersøgt, siger Anne W. Ravn.

Og ellers skal du bare være glad for det store arbejde, dine tarme faktisk klarer for dig.