Fem ting der sker i kroppen, når du er indenfor hele tiden

Ingen ønsker sig tilbage til konstant hjemmearbejde og isolation. Men på den anden side er det også fristende at holde sig indenfor hjemmets fire vægge i længere tid, når det begynder at blive mørkere, regnfuldt og køligere udenfor, såfremt man har chancen for hjemmearbejde. Det er bare ikke sundt for hverken krop eller hjerne. Det får du her fem eksempler på. 

  1. Du kommer hurtigt til at foretage de samme ting dag ud og dag ind, ser ingen mennesker, oplever ikke rigtig noget, og begynder snart at føle dig deppet, irritabel og isoleret. Ifølge en undersøgelse i fagtidsskriftet ​Journal of Environmental Psychology forbedrer det at være udenfor i naturen din vitalitet og livskraft med op til 40 procent, mens ophold indendørs virker modsat.
  2. Du bruger for meget tid på sociale medier, fordi du keder dig. En samlet analyse af 290 studier konkluderer, at hyppig brug af smartphone er koblet til en række mentale problemer, herunder stress og depression. Den tager tid fra dig, som i stedet kunne bruges på eksempelvis træning, intellektuelle aktiviteter og sociale interaktioner, ifølge fagtidsskriftet ​International Journal of Environmental Research and Public Health.
  3. Du stener foran skærmen med endeløs streaming af ­serier. Hver gang man ser tv i én time, afkortes livet med 22 ­minutter, skriver fagtidsskriftet British Journal of Sports ­Medicine. Det er gennemsnitstal med stor spredning, men der er ingen tvivl om, at et inaktivt liv som sofakartoffel foran tossekassen er koblet til overvægt, hjertesygdom, ­diabetes og depression for bare at nævne nogle tilstande.
  4. Du sover dårligt, fordi du mangler naturligt lys, der normalt indstiller viserne på det indre ur til døgnrytme og vågen-/sovecyklus. For lidt dagslys gør det sværere at falde i søvn og sove igennem, ifølge fagtidsskriftet ​Current Biology. ​
  5. Du mangler vitamin D, som huden ellers danner, når den bestråles af solens UV-stråler. Ellers får du kun vitamin D i fisk og vitaminpiller. Det svækker immunforsvaret, sænker humøret, og øger risikoen for skøre knogler.