5 ting der sker i kroppen, når du spiser julemiddag

Det indbydende bord juleaften er selvfølgelig ikke tidspunktet at spekulere over helbredsfordele, ­potentielle ulemper og kalorier. Men her et par dage forinden kan vi godt lige se på nogle af de ting, der sker i kroppen undervejs.

Læs her, hvilke 5 ting der sker i kroppen, når du spiser julemiddag:

  1. Alkohol fra gløgg, rødvin, snaps, portvin og hvad der ellers hører til optages meget hurtigt i kroppen fra mavesækken og første del af tyktarmen, især hvis du allerede drikker på tom mave. Alkohol ­udvider blodkarrene i huden, så du bliver varm og rød i kinderne.
  2. Under måltidet stiger blodsukkeret, og så laver bugspytkirtlen mere insulinhormon for at flytte sukkeret fra blodet ind i depoterne. Spiser du meget sødt, kan insulin imidlertid får blodsukkeret til at falde så meget, at du føler dig træt og utilpas. Ikke lige sagen juleaften, så husk at få masser af grøntsager og fuldkornsbrød, fordi kostfibrene stabiliserer blodsukkeret og holder dig frisk.
  3. Det store måltid kan trække så meget blod fra resten af kroppen ud i fordøjelsessystemet, at hjertet må pumpe kraftigere, kropstemperaturen stiger, og du kan begynde at svede. Det skaber ubehagsfornemmelse. Spis langsommere for at modvirke det.
  4. Julemaden er ofte tung at fordøje og kræver sin tid. Undervejs kan den lange fordøjelsesproces gøre dig oppustet og give luft i maven. Igen gælder det om at spise langsommere og huske grøntsagerne.
  5. Kroppen er typisk to-tre timer om at nedbryde alkoholen i et pænt stort glas rødvin. Det berusende stof etanol dehydrerer og giver hovedpine næste dag. Mørke drikke som rødvin, portvin og whisky indeholder desuden såkaldte congener-stoffer, der gør kroppen betændt og forværrer ­ubehaget. Alt andet lige giver lyse drikke lidt færre tømmermænd første juledag.