Derfor skal du gå ture hver dag

Der er mange helbredsmæssige fordele ved daglige gåture. Vidste du, at ledsmerter kan lindres, eller den søde tand kan dæmpes?

Læser du disse sider regelmæssigt, slår det dig nok, at jeg er imponeret over de helbredsmæssige gevinster ved at gå en masse hver dag. Hver eneste klient, der kommer til sundhedssamtale hos mig, prøver jeg at overbevise om fordelene ved at gå op mod to timer om dagen. Hver dag. Det svarer til cirka 10 kilometer, og det lyder måske voldsomt. Mindre kan også gøre det, skal jeg skynde mig at sige.

Recept på gåture

Gevinsten er stor, eksempelvis hvad angår humør og vægttab. Så bliv ikke overrasket, hvis vi mødes en dag, og jeg udskriver dig en recept på daglige gåture. Denne simple aktivitet er noget af det nærmeste, vi kommer mirakelmedicin.

Man taber sig, blodtrykket og kolesterolet falder, og hukommelsen styrkes, ligesom risikoen for og alvoren af hjertekarsygdom, type 2-diabetes, flere kræftformer, depression og andre tilstande reduceres. Det ved vi godt. I denne uge vil jeg derfor pege på nogle andre fordele, der måske overrasker mere.

Gevinster ved gang

  • Gang bremser gener i arvemassen, som ellers er tilbøjelige til at give vægtstigning. Forskere fra Harvard Medical School tjekkede 12.000 personer for tilstedeværelsen af 32 gener, som fremmer overvægt. Hos de personer, der gik mindst en time om dagen i rask tempo, var generne kun halvt så aktive.
  • Gang dæmper den søde tand. Flere studier fra University of Exeter har fundet, at blot 15 minutters gang kan dæmpe chokoladetrangen og den mængde, som du spiser i en stresset situation. Det samme gælder for trangen til andre søde ting. Så er du sukkerhungrende, så gå en rask tur i stedet.
  • Fysisk aktivitet mindsker faren for at udvikle brystkræft. En afprøvning fra American Cancer Society viser, at kvinder, der går mindst en time om dagen, har 14 % lavere risiko for sygdommen, end dem, der højst går en halv time dagligt. Selv kvinder, der er i særlig risiko, eksempelvis på grund af overvægt eller hormonbehandling, drager gevinst af gang.
  • Ledsmerter kan lindres. Mange studier finder, at gigtrelaterede smerter bliver mindre udtalte. Og at gang kan bidrage til at bremse udviklingen af slidgigt. Gang beskytter knæleddet ved at gøre de omkringliggende muskler stærkere, ligesom ledbrusken får flere næringsstoffer, når leddet bevæges.
  • Immunforsvaret styrkes. I en undersøgelse med over 1.000 kvinder og mænd havde dem, der gik mindst 20 minutter om dagen, 43 procent færre sygedage, og blev de ramt af eksempelvis forkølelse, var forløbet mildere.