Hjemmeapotek: Behandling af solbrændt hud

Husk altid: Det er meget bedre at forebygge end behandle, men glipper det alligevel, så kan du overveje nedenstående tips til at lindre det værste.

Sommeren er godt i gang, og forhåbentlig har du tilbragt meget tid udenfor, selvfølgelig med stor opmærksomhed på at benytte solbeskyttelse, undgå den stærkeste sol midt på dagen, samt bære passende beklædning. Men erfaringsmæssigt begynder vi at sløse på de gode råd, efterhånden som huden bliver mere solbrændt, og man føler, at den nu er rustet til at klare det hele. Men det er den sjældent, og du kan sagtens ryge ind i en forbrænding. I denne uge præsenterer jeg dig for en stribe råd til selvhjælp. De kan godt virke lidt pudsige, men stammer faktisk fra en gruppe hudlæger tilknyttet American Association of Dermatology. 

Red huden fra solen

  • Lav et koldt omslag: Væd en ren klud eller viskestykke med koldt vand og hold den mod det forbrændte område 5-10 minutter ad gangen adskillige gange dagligt for at dulme den betændelse i huden, som fremkalder rødme og smerte.
  • Tag et koldt styrtebad: Samme princip som kluden omtalt ovenfor, men bedre til at behandle større hudområder. På varme dage bliver du samtidig kølet ned. Dup dig eventuelt efter badet, men lad ellers vandet fordampe af sig selv fra huden, så den tappes yderligere for varme.
  • Smør med aloe vera: Gennem tiden har aloe vera været et skønnet produkt mod solforbrændinger, der køler huden. Værd at prøve.
  • Tag en omgang fiskeolie: Omega-3 dæmper den inflammation i huden, som solens ultraviolette stråler har fremkaldt. Du skal tage en dosis på cirka 2.400 milligram om dagen. Inflammationen gør huden rød og smertende.
  • Havrebad: Nogle hudlæger anbefaler at tage bad i havregryn. Metoden er, at du kører en kopfuld havregryn gennem foodprocessoren og opløser dem i varmt vand, som så tilsættes et karbad. Ja, det lyder mærkeligt, og jeg ved ikke rigtig, hvad jeg selv skal mene. Men nu har jeg nævnt det.
  • Yoghurt-kompress: Benyt en klud vædet med kold mælk som kompres til at dæmpe ubehaget og kickstarte ophelingen. En anden mulighed er yoghurt. Gentag processen flere gange.
  • Masser af væske: Det er altid dumt at være dehydreret, fordi det svækker kroppens generelle evne til at ophele. Drik rigeligt med vand dagen igennem, for du har også mistet væske under opholdet i solen og varmen.