Ny teori: Derfor hører personer med skizofreni stemmer

Teorien kan bane vejen for bedre medicin mod skizofreni, men der skal mere til at slå fast, hvor stemmerne kommer fra, påpeger forsker.

Hvordan foregår det, når folk med skizofreni hører stemmer, uden at nogen faktisk taler til dem?

– Stemmerne er klare, præcis som når du hører min stemme nu, siger den norske forsker Kenneth Hugdahl, som er professor i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen og forsker ved Haukeland universitetssykehus, til forskning.no.

Han har længe forsøgt at finde ud af, hvad der sker, når stemmerne uden varsel begynder at tale for så pludselig at stoppe igen. Nu mener han at være kommet meget tæt på svaret i et nyt studie ifølge Videnskab.dk.

Hugdahls resultat kan være en brik i det puslespil, der er at udvikle mere effektiv skizofreni-medicin i fremtiden. Men der er stadig langt igen, før vi kan slå fast, hvor stemmerne i hovedet kommer fra, vurderer dansk ekspert.

Forsigtig teori

Ligesom flere forskere før ham har Kenneth Hugdahl sporet hjernens registrering af stemmerne til den bagerste øvre tindingelap.

I dette område kan man se samme form for aktivitet, når folk hører stemmer, som når nogen faktisk snakker til dig. Derfor mener mange skizofreni-eksperter, at hjernen opfatter stemmerne inde i hovedet på samme måde, som når vi hører en virkelig stemme.

Kenneth Hugdahls tidligere studier viser også, at et område i hulrummet mellem øjnene lyser op af aktivitet kort tid før og efter, stemmerne begynder.

Hulrummet kontrollerer mange af vores beslutninger, så hans forsigtige teori er, at området sender et signal til tindingelappen, når folk begynder at høre stemmer, og når de stopper.

To signalstoffer

Men hvorfor bliver signalet overhovedet sendt?

I det nye studie er Hugdahl med sin forskergruppe gået i kødet på netop dét spørgsmål, og deres forsøg tyder på, at en del af svaret skal findes i to af hjernens signalstoffer, glutamat og GABA.

Forskerne har målt niveauerne af signalstoffer i hjernen på 81 patienter, og det tyder på, at de to signalstoffer regulerer hjernens kredsløb forskelligt hos patienter, der hører mange stemmer i forhold til patienter, der hører få.

– Glutamat og GABA er med til at regulere hjernens kredsløb, når vi udfører en række forskellige handlinger såsom at tale, lytte eller bevæge os. Her fungerer glutamat som speederen og GABA som bremsen, forklarer læge Kirsten Borup Bojesen, som forsker i neurobiologiske forstyrrelser hos patienter med skizofreni, til Videnskab.dk. Hun fortsætter:

– Derfor er de norske forskeres teori, at folk hører stemmer, når glutamat og GABA ikke regulerer hjernens kredsløb godt nok. Man kan sammenligne det med, at forholdet mellem speederen og bremsen er itu, så farten ikke kan justeres ordentligt.

Studiet afslutter ikke jagten

Imidlertid har forskerne kun fundet, at der er en sammenhæng mellem glutamat og GABA’s regulering af hjernens netværk, når folk hører lyde.

Studiets deltagere har nemlig ikke fået målt deres niveauer af glutamat og GABA i skanneren, imens de har hørt stemmer

Derfor er der i det pågældende studie ikke belæg for, at en ubalance i glutamat og GABA er årsag til, at man hører stemmer, påpeger Kirsten Borup Bojesen, der er postdoc ved Center for Neuropsykiatrisk Skizofreniforskning på Psykiatrisk Center Glostrup, til Videnskab.dk.

Kenneth Hugdahls nye studie giver derfor ikke endelige beviser eller entydig evidens. Præcis hvor stemmerne i hovedet på mennesker med skizofreni kommer fra, forbliver usikkert.

Meget tyder på dog på, at glutamat og GABA-reguleringen kan have en finger med i spillet, for de to signalstoffer lader til at påvirke mennesker med skizofreni på flere fronter.

For eksempel har Kirsten Borup Bojesens forskningsgruppe og andre fundet, at patienter med skizofreni, der har forstyrrelser i glutamat og GABA, har mindre gavn af den medicin, som gives til mange patienter med skizofreni.

Derfor er der positive takter i at flytte fokus i behandlingen af skizofreni til glutamat-GABA-systemet, som forhåbentlig en dag i fremtiden vil kunne skabe en mere virkningsfuld behandling for mennesker med skizofreni, lyder det.