Sådan undgår du hovedpine af rødvin

Får du hovedpine af rødvin? Her tænkes der ikke på tømmermænd, for dem er vi selv ude om. Men den hovedpine, som kun udløses af rødvin. Så er du ikke alene.

Jeg møder mange mennesker, der ikke rigtig klarer rødvin grundet hovedpine, men holder sig til et enkelt glas hvidvin, når tiden og situationen er til det. Det er forskelligt fra person til person, hvor meget rødvin der skal til, før hovedet dunker. Men det er meget mindre end den mængde, som forårsager tømmermænd. Ofte er et enkelt glas rødvin nok. Der er heldigvis ikke noget sundhedsfarligt ved at få rødvinshovedpine, altså bortset fra en time eller to med ondt i hovedet, for den går altid over igen. Akkurat som tømmermændene.

Mindsk problemet

Mens de unge har drukket klart mindre under coronakrisen, er det omvendte tilfældet for i hvert fald en del voksne, der har haft det svært med isolationen, hjemsendelse fra jobbet, økonomisk utryghed og kedsomhed. Så en del har nok drukket mere, end de plejer, og har hovedpine uden egentlig at vide hvorfor. Mit primære budskab er klart, at vi ikke skal drikke mere, end godt er. Når det er sagt, får du i denne artikel nogle tips til, hvordan du kan mindske problemet, såfremt du plages af rødvinshovedpine.

Der er flere mulige årsager, hvorfor jeg ikke har én universalløsning ud over at droppe rødvin helt. De følgende faktorer er under mistanke. Prøv dig frem, og spørg din vinhandler til råds omkring indholdsstoffer. Mange tænker, at tilsætningsstoffet sulfitter ligger bag. Men dem er der lige så mange af i hvidvin, så det forklarer ikke, hvorfor netop rødvin fremkalder hovedpine. Sulfitter kan forværre astma, hvis du er overfølsom overfor dem, men det er en anden historie.

Årsag 1: Histamin

Rødvin kan indeholde stoffet histamin, som hos følsomme personer udvider blodkarrene i hovedet og fremkalder hovedpine. Histamin kommer fra drueskallen, som der er mest af i rødvin. Selve alkohol kan yderligere modvirke kroppens nedbrydning af histamin, hvorfor man ikke reagerer på eksempelvis ost og spegepølse med højt histaminindhold, men derimod på histamin i vin. Tager du i foråret antihistaminer på grund af pollenallergi, har du måske bemærket, at rødvinshovedpinen bliver mindre.

Løsning: Tag en antihistamintablet, en time før du drikker rødvin. Forebygger det hovedpinen, har du forklaringen. Prøv herefter at undgå hovedpine ved at drikke et par kopper stærk te før rødvinen, da te også indeholder antihistaminer. Europæiske rødvine har ofte mere histamin end eksempelvis dem fra USA og Australien.

Årsag 2: Tyramin

Rødvin kan indeholde stoffet tyramin, der kan trigge migrænelignende hovedpine.

Løsning: Pas især på rødvin fremstillet på druen Cabernet sauvignon. Bourgognens drue Pinot noir er et bedre valg, da den danner meget lidt tyramin.

Årsag 3: Garvesyre

Garvesyre, også betegnet taniner, trækkes ud af druernes skaller, stilke og sten under gæringen. Den kan øge mængden af signalstoffet serotonin i hjernen, som hos nogle fremkalder migræneagtige smerter. Garvesyre er den kraftige eftersmag, som kan føles i munden.

Løsning: Vælg rødvin uden garvesyre. Det vil sige især holde dig fra Bordeaux og visse italienske vine. Vin lavet på Shiraz-druen indeholder typisk meget garvesyre.

Årsag 4: Prostaglandiner

Hos nogle mennesker danner rødvin prostaglandinstoffer, som er smertefremkaldende.

Løsning: Tag et par kapsler omega-3-fiskeolie 1-2 timer forinden, der hæmmer dannelsen af prostaglandiner.

Mange hilsner Jerk W. Langer