Sundhed uden recept

Drik kaffe med god samvittighed

17. april 2018 Af Jerk W. Langer.
Foto: Pantherstock.
Nyd blot din kaffe, for den kan i bedste fald redde dit liv, forklarer læge Jerk W. Langer.
Drik kaffe med god samvittighed.

En stor afprøvning konkluderer, at kaffe er forbundet med lavere risiko for at dø af hjertesygdom, slagtilfælde, type 2-diabetes, nervesygdomme og selvmord. Om der er koffein i kaffen eller ej, betyder ikke rigtig noget.

Forskerne fra Harvard School of Public Health fulgte over 200.000 kvinder og mænd i op til 30 år. I forhold til ikke-kaffedrikkere faldt dødeligheden seks procent for dem, der drak én daglig kop, med otte procent for to-tre kopper og med 12-15 procent for fire kopper og derover.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Beskyttelsen var kun til stede hos ikke-rygere, formentlig fordi tobaksrygning er så skadelig, at intet andet kan reducere faren. Der var heller ingen forebyggende virkning over for kræft.

Drik kaffe med god samvittighed

Det er gode nyheder for os, der elsker nogle kopper kaffer dagligt. Der er ellers tendens til at lægge kaffe for had, især i de mere frelste kredse. Men fagligt set har den frygt ikke meget på sig med få undtagelser.

Tværtimod har de seneste års forskning aflivet mange fordomme og myter om, at kaffe er skadeligt for både det ene og det andet. Særligt omkring forebyggelse af type 2-diabetes viser studierne tydeligt, at kaffen reducerer risikoen.

Sammenlignet med personer, der ikke drikker kaffe, falder risikoen for type 2-diabetes med 8 procent, når man drikker en kop kaffe, og med op til 33 procent, hvis man drikker fem-seks kopper dagligt. Også her gælder den positive effekt både for koffeinholdig og koffeinfri kaffe.

Hvor sund er din favoritkaffe?

Kaffe er ikke bare kaffe, for både smag, oplevelse og aktive indholdsstoffer varierer med de forskellige metoder til brygning. Det gælder både sunde stoffer samt det såkaldte kaffefedt, der under visse omstændigheder kan forhøje kolesteroltallet.

Også koffeinmængden varierer betydeligt. Koffein kan hos særligt følsomme udløse angstanfald.

I galleriet nedenunder kan du se, hvor sund din favoritkaffe er:

Hvor sund er din kaffe?

Sponsoreret indhold