Begynd træningen nu

Skal du på ski i det nye år? Så er det en god idé at forebygge skader og andre skavanker forbundet med ski, allerede nu. Ski kan nemlig være belastende for kroppens muskler og led.

Du forhindrer ikke kun skader ved at starte skitræningen allerede nu. Du får også langt mere ski for pengene, når du først er af sted. Hvis du sørger for at træne de muskelgrupper som i sær bliver brugt, når du står på ski, kan du også holde langt flere timer du på pisterne. Der er derfor ingen grund til ikke at begynde skitræningen allerede nu.

Nemt at forebygge skader
Den forebyggende træning er langt fra krævende. Det er nogle enkle øvelser, som udover at styrke led og muskler virker opstrammende og slankende. På den måde er den forebyggende skitræning et super supplement i kampen mod julesulet.
Nedenstående er øvelser, som forhindrer typiske skiskader

Stabile led- squat øvelser der styrker hofterne
Med træning af knæenes led, forebygger du skader som korsbånds- og ledbåndsoverrivninger. Disse skader kommer typisk pga. manglende muskelstyrke i hofte- og knæregionen. For at styrke musklerne i hofteregionen kan du med fordel lave øvelser som squat.

LÆS OGSÅ: Sådan taber du dig med motion

Sådan udfører du squat
Squat udføres ved bredstående ben, hvor du bøjer i knæene og hofteled. Man skal så vidt muligt forsøge at holde skinneben lodrette, så knæene ikke fortsætter ud over tåspidserne. Vigtigst er dog, at dine knæ ikke føres skævt, idet du bøjer dem, da dette er yderst belastende for knæled. For at tjekke om du fører knæene skævt, skal du lægge mærke til, om dine knæskaller føres til venstre eller til højre for tåspidserne. Forsøg så vidt muligt, at føre det midterste af knæskallen over den midterste tå.

Balanceøvelser
Jo bedre din balance på er, des sjovere bliver det altså også at stå på ski. Der findes utallige øvelser til at styrke og træne balancen - men øvelser med en swissball, i daglig tale bedre kendt som en træningsbold, er gode til at styrke balancen - og mange andre ting.

LÆS OGSÅ: Motion du har tid, plads og råd til

Sjove øvelser med bold
Du vil derfor ikke fortryde at investere i en sådan bold. Du kan udføre øvelser med bolden, der aktiverer og involverer hele kroppen. En anbefalet øvelse er bl.a. at sidde på bolden med bøjede knæ, således at du altså står på knæ på bolden. I starten kan det være svært at holde balancen - så kan du med fordel stå tæt ved en væg eller ribbe, og bruge denne som støtte. Hvis du synes dette er for let, kan du tage en bold i hånden eller en anden lignende ting, samtidig med at du holder balancen. Øvelsen er sjov, og du bruger mange muskler ved denne øvelse.

Andre forebyggende træningsøvelser
Nedenstående er øvelser der bør laves 2-3 gange om ugen nogle uger op til skiferien:
• Benpres, styrker muskler og led i benene
• Roning i romaskine
• Rygtræk, hvor du trækker lodret ned til brystet
• Rygbøjninger
• Mavebøjninger
• Fodledsbalancetræning - f.eks. på vippebræt.

LÆS OGSÅ: 30 minutters motion giver forbløffende vægttab

Justér ambitionsniveauet hjemmefra
Vær realistisk! Da du på en skiferie typisk er ude og stå på ski i 3-6 timer om dagen, svarer det altså til, at du laver 3-6 timers motion om dagen. Derfor er det altså også klart, at kroppen virkelig kommer på arbejde, hvis du ikke, som de færreste er, er vant til at være så aktiv på en almindelig dag.
Herudover skal du forholde dig til din egen form - din form afhænger nemlig af, hvor meget du kan forvente af din krop. Har du derfor ikke fået lavet dine styrkeøvelser, og er du træt i benene efter en gåtur, så skal du ikke forvente at din krop kan holde til en uge på de røde pister. Det er derfor vigtigt at du forholder dig realistisk til dine forventninger til skiferien - på den måde undgår du også skader.