Spørg advokaten: Er selvmord ulovligt?

En læser vil gerne vide, om man kan blive straffet for forsøg på selvmord. Advokat Louise Vinkle giver sit svar.

Kære Louise

Vi har haft en diskussion herhjemme, og jeg håber, du kan hjælpe med svaret.

Jeg vil gerne vide, om man kan blive straffet for at begå selvmord?

Jeg er godt klar over, at man ikke kan blive straffet, hvis selvmordet lykkes. Men kan man blive straffet for forsøg på selvmord?

Man har jo trods alt forsøgt at tage et liv, og det er strafbart. Vi kan ikke blive enige og håber, du kan hjælpe os lidt på vej.

Med venlig hilsen

Den diskuterende ægtefælle

Kære diskuterende ægtefælle

Det er ikke strafbart at forsøge at tage sit eget liv, og man bliver dermed ikke retsforfulgt og straffet, hvis et selvmordsforsøg ikke lykkes.

Det er derimod strafbart at hjælpe eller medvirke til, at en person begår selvmord. Der er flere eksempler i retspraksis, hvor en person er blevet straffet for at have medvirket til en andens selvmord.

Der er for eksempel en, der er blevet straffet for at efterlade en deprimeret ven med en ladt revolver, og en læge er blevet straffet ved at udskrive farlig receptpligtig medicin til en person, der ønskede at begå selvmord.

Hvis man hjælper eller medvirker til, at en person begår selvmord, kan man blive straffet med bøde eller fængsel i op til tre år.

Bedste hilsner Louise

Fakta

Hvis man hjælper eller medvirker til, at en anden person begår selvmord, kan man straffes med bøde eller fængsel i op til tre måneder.

Hvis du tænker på selvmord, kan du kontakte Psykiatrifondens telefonrådgivning 39 25 25 25. Information og hjælp – personligt og anonymt. Mandag til fredag kl. 11-23. Lørdag, søndag og helligdage kl. 11-19.