Sund

5 ting der sker i kroppen, når du griner

10. januar 2022 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
Det er sundt at grine. Når du griner, forbrænder du kalorier og stresshormonerne i blodet falder. 

Et godt grin begynder i hjernens frontallapper. Den venstre praktiske hjernehalvdel analyserer, om vittigheden eller situationen egentlig er morsom, mens den mere kreative højre hjernehalvdel bestemmer, om netop du finder det så sjovt, at du nærmest ukontrollerbart bryder sammen af grin. Det sker i samarbejde med hjernens limbiske system, der styrer basale følelser som glæde, frygt og vrede.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Fem ting, der sker i kroppen

  • Endorfinerne dæmper også smerter. Frivillige forsøgspersoner kunne udholde flere smerter, når de så komedieserier samtidigt. Du kender også princippet fra hospitalsklovne.
  • Musklerne udfører under latteren en lille workout. Griner du et kvarters tid i rigtig godt selskab, forbrænder du op mod 40 kalorier. Men ret beset skal det være rigtig sjovt i lang tid, før pundene dropper af.
  • Grinet involverer de fleste af ansigtets små muskler, ikke mindst zygomatikus-musklen, der bevæger overlæben. Også muskler i arme, ben og krop arbejder med. Mavemusklernes kraftige sammentrækninger kan endda øge trykket så meget, at man tisser lidt i bukserne.
  • Latter smitter som bekendt, og vi griner mere sammen med andre. Derfor er der dåselatter i tv-komedier. Latteren udløser endorfiner i hjernen, som får dig til at føle dig rigtig godt tilpas og er med til at styrke den sociale binding i jeres selskab. Måske er det for at holde sammen på en gruppe, at evolutionen har udviklet latter. Da forsøgspersoner grinede sig gennem en morsom film, faldt blodets indhold af stresshormoner med 40 %.
  • Nogle gange er det ikke spor sjovt at grine, for latter kan udløse et astmaanfald, især hvis man også har tendens til sportsastma og får anfald af fysisk anstrengelse. Løsningen på problemet er ikke at undgå en god latter, men at få bedre kontrol over astmasygdommen.

Sponsoreret indhold