Sund

Din familie påvirker din egen risiko for at få en depression

13. april Af Merete Osler, Videnskab.dk
Foto: Colourbox
Hvor meget stiger din risiko, hvis far, mor, bror eller søster har haft en depression? Et nyt studie har set på tre millioner danskere for at finde svaret.
Far trøster sin datter

Vidste du, at knap hver femte dansker vil få en depression i løbet af deres liv? Halvdelen af dem vil få depression flere gange. Det gør depression til den hyppigste psykiske sygdom i Danmark.

Vi ved, at arv og miljø har betydning for risikoen for mange sygdomme, herunder depression. Men hvor stor betydning har vores familiemedlemmers sygdomshistorik egentlig for vores egen risiko for at udvikle depression?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det har et nyt dansk studie undersøgt, skriver Videnskab.dk.

Dobbelt så høj risiko

Undersøgelsen fandt ud af, at ens risiko for at udvikle depression er dobbelt så høj, hvis et medlem i ens nære familie har haft depression.

Overraskende nok er denne risiko stort set uafhængig af, om det er din mor, far, helsøskende eller halvsøskende, der har været diagnosticeret med depression.

Risikoen for depression er altså den samme, om det er et familiemedlem, man deler halvdelen af sine gener med, som for eksempel en forælder, eller et familiemedlem, som man deler færre gener med, såsom en halvsøskende.

Særligt sårbar i de unge år

Desuden fandt studiet ud af, at risikoen for depression er særlig forhøjet, hvis din mor, far eller søskende blev diagnosticeret, mens du selv var barn eller ung.

Hvis man kun kigger på betydningen af at have en mor, som har haft depression, fandt studiet eksempelvis, at kvinder, hvis mor havde depression, da de var 1-12 år gamle, havde dobbelt så stor risiko for selv at udvikle depression senere i livet sammenlignet med kvinder, hvis mor ikke har haft depression.

Tilsvarende havde kvinder, hvis mor havde depression, da de var 19-30 år, 27 procent højere risiko for selv at udvikle depression senere i livet.

Ukendt årsag til sammenhængen

Hvorfor risikoen for depression er særlig forhøjet, hvis du oplever depression i familien, mens du selv er barn eller ung, kan studiet ikke sige noget om.

Et kvalificeret bud er dog, at barndom og ungdom er særlige sensitive perioder, fordi det er særligt belastende at bo sammen med et familiemedlem med depression.

Om undersøgelsen

Studiet inkluderer knap tre millioner personer i Danmark født mellem 1960 og 2003, hvor forskerne har indsamlet information om depressionsdiagnoser stillet af en læge i hospitalspsykiatrien.

Herefter har de koblet data fra hver enkelt person med deres familiemedlemmer via CPR-oplysninger.

Forskerne har i gennemsnit indsamlet information om personerne over godt 20 år indtil udgangen af 2018.

Sponsoreret indhold