Studie: Psykedelisk stof kan lindre svær depression markant

Et nyt stort videnskabeligt forsøg med psilocybin giver håb om at udvikle en ny behandling til mennesker med sejlivede depressioner – dem, der ikke får det bedre af de medicinske tilbud, der eksisterer i dag.
I det internationale videnskabelige forsøg med dansk deltagelse har 233 mennesker med sejlivet depression, der tidligere har prøvet flere behandlinger som antidepressiva uden effekt, fået psilocybin – et psykedelikum, der findes i flere svampearter som spids nøgenhat. Og resultatet er meget lovende, skriver videnskab.dk
Gør livet lettere
I forsøget blev menneskene delt tilfældigt op i tre grupper, der fik forskellige doser af psilocybin. Gruppen, der fik den højeste dosis på 25 milligram, fik det markant bedre.
– Vi har at gøre med mennesker, der er meget svære at behandle med de tilbud, vi har i dag. De har vanskelige depressioner, og de tilbud, vi har i dag, er ikke nødvendigvis voldsomt effektive og minder lidt om hinanden. Her kan psilocybin muligvis komme til at gøre en stor forskel, siger René E. Nielsen, der er klinisk professor i psykiatri på Klinisk Institut ved Aalborg Universitet og medforfatter på det nye studie, til Videnskab.dk.
Antidepressiva anslås kun at virke for mellem cirka 40 og 60 procent og kommer med flere bivirkninger. Her kan psilocybin måske gøre livet lettere for nogle af de mennesker, der ikke har gavn af antidepressiva.

Nicole trænede sin depression væk: Jeg græd dagen lang
I det nye studie i New England Journal of Medicine oplevede en tredjedel af de mennesker, der fik den højeste dosis psilocybin, at deres depressive symptomer stort set var væk tre uger efter, de tog pillen.
Det er for tidligt at sige, om virkningen vil være lige så stor, inden medicinen er testet i flere tusind mennesker, men det nye studie er et vigtigt skridt i retning af at behandle depressionsramte mennesker med psilocybin.
Fundamentalt skifte
Hvis behandling med psilocybin viser sig sikker, vil det være ”et fundamentalt skifte i vores måde at behandle depression”, lyder det fra en ekspert fra Københavns Universitet.
– Når du bliver behandlet med antidepressiv medicin og medicin i det hele taget, skal du oftest tage piller i længere tid, og hvis du stopper behandlingen, kan du få tilbagefald, pointerer Jesper Langgaard Kristensen, der er professor i medicinalkemi på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på KU, til Videnskab.dk.

Teaterstykke om depression: Hvorfor kan man ikke bare tage sig sammen?
– Det unikke ved psilocybin er, at du får en enkelt pille, og ud fra de foreløbige undersøgelser lader det til, at du faktisk får en varig effekt af én behandling, lyder det fra professoren. Han er medstifter af en virksomhed, som udvikler nye psykedeliske stoffer mod depression, men her udtaler han sig som forsker.
Og hvor antidepressiv medicin tit får folk til at tage på og miste deres sexlyst og evnen til at få orgasmer på længere sigt, ser det ud til, at psilocybin giver hovedpine, svimmelhed og kvalme, når du tager pillen. Ubehaget ser dog ud til at forsvinde efter få dage, fortæller Jesper Langgaard Kristensen.
Låser tanker op
Eksperterne ved stadig ikke, hvorfor psilocybin lader til at virke – det er heller ikke et krav for, at medicinen i sidste ende kan sælges – men psykedeliske stoffer lader til at have en fundamental anderledes effekt på hjernen end antidepressiva, forklarer Jesper Langgaard Kristensen og René E. Nielsen.

Stella fra ”Luksusfælden” havde en fødselsdepression: Jeg ville begå selvmord
– Jeg har talt med de deltagere, vi har haft i Aalborg. Forsøgene er blindede, så jeg ved ikke, hvilken dosis de har fået, men en af dem tænkte på sin depression som at stå på en bjergtop og se ud over et landskab af gode og dårlige ting, fortæller René E. Nielsen.
– Efter psilocybin var han blevet flyttet til en anden bjergtop. Han så stadig det samme landskab, men fra en anden vinkel, hvorfra han kunne se løsninger, han ikke havde kunnet se før.
Nyttigt mod OCD
De lovende resultater fremgår ikke kun af det nye studie. Flere studier finder god effekt af psilocybin mod almindelige og behandlingsresistente depressioner, så det nye resultat er i tråd med den tidligere forskning på området, fortæller Jesper Langgaard Kristensen.
Forskning tyder også på, at psilocybin virker mod blandt andet afhængighed og OCD. Nogle forskere håber også, at stoffet kan vise sig nyttigt mod bipolar depression, men det mangler stadig at blive testet grundigt nok til at kunne give et svar.