Sund

Få glæden tilbage

14. december 2015 Louise Soegaard
Glæde er noget, som de fleste af os ønsker os mere af og måske helt mangler i vores liv. Men glæde er heldigvis også noget, vi kan træne og vedligeholde - præcis som en muskel. I denne uges Ude og Hjemme nr 51 får du opskriften på, hvordan du finder glæden og bevarer den.

Som man er nødt til at træne for at holde sin form, er man også nødt til at træne sin glæde, for at holde sit humør.

-Hvis vi ikke er glade, bliver vi syge. Men nogle af de endorfiner og andre stoffer, som får vores krop til at fungere optimalt, kan vi selv skabe. Vi kan bryde de negative tankemønstre, som står i vejen for glæden, fortæller coach og clairvoyant Susan Nielsen fra Vordingborg.

Læs mere om Susan Nielsen her

Hun er forfatteren bag bogen: Find glæden. I den kan læseren finde en vejledning i, hvordan man træner sin glædesmuskel.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ude og Hjemme har fået lov at dele nogle af Susans gode råd.Især i den mørke tid, kan mange have svært ved at føle glæde, men det er der råd for, og det handler ikke om ferier til varmere himmelstrøg eller dyre kosttilskud.

Glæden kan man finde ved hjælp af helt simple øvelser.Øvelserne har Susan udarbejdet efter fem år som coach og clairvoyant. Det slog hende, hvor mange af hendes klienter, der ikke var glade i deres liv, men samtidig også var bange for at gøre noget andet. De var ofte ikke glade for deres job, men de turde ikke at sige deres stilling op.

Forandring fører som regel til noget bedre

-Jeg har selv sagt 3 job op uden at have noget andet. Min erfaring er, at forandring altid fører til noget godt. At man nogen gange er nød til at lukke en dør, før en anden dør åbner sig. Mange er bange for forandring, fordi de ved, hvad de har, og de er bange for, at det der kommer er værre. Men løsningen dukker altid op, siger Susan, der arbejdede som udviklingskonsulent i en kommune for fem år siden, da hun sagde sit job op og i stedet helligede sig livet som coach og clairvoyant.

Susan forklarer at bekymringer og selvhad for mange mennesker er en vane, som kan brydes. Men man er nød til at tage ansvar for sit humør. Hun påstår, at vi har tænkt 90% af vores tanker før, og kun 10% er nye tanker. Vi sidder altså fast i tankemønstre, og hvis vi har en tendens til at have mørke tanker, gentager vi dem og ødelægger vores humør med dem.

Bekymringer kan stoppes

-Den ene bekymring skaber den anden, og i virkeligheden er det slet ikke muligt at stoppe sine bekymringer ved at handle på dem. Du kan gå og have dårlig samvittighed over alt det usunde du har spist, eller du kan bekymre dig om at betale dine regninger. Men det hjælper ikke dit humør at spise sundt eller få regningen ud af verden. Så finder du blot på en ny bekymring. I stedet skal man lære at fylde sit hoved med positive tanker, forklarer Susan.

Læs også: Se den skønne video: Fire grin der smitter. Nu er firlingerne blevet store

Det gør man ved først at lokalisere, hvor glad man er, forklarer hun. Er du glad nu, og hvornår var du sidst rigtig glad? Var det, da du blev forælder? Var det da du var forelsket? Hvis man kan huske, hvornår det var, skal man forsøge at leve sig ind i den følelse igen, og fremover gøre flere af de ting, som gør en glad.

-Bogens pointe er, at det er vigtigt at gøre noget for sig selv. Lige som i en flyver, hvor man er nød til at tage iltmasken på, før man hjælper andre med deres maske, er man nød til selv at blive glad, før man kan give glæde. Det er meget forskelligt, hvornår folk mærker glæde. Nogen har glæde ved at give, nogle ved at få. Nogle føler glæde, når de strikker eller når de dyrker deres sport. Hvis man ved, hvad der gør en glad, så er det vigtigt, at man tager sig tid til netop det. Vi har en tendens til at glemme vores egne behov, fordi vi føler, at vi skal gøre noget for alle andre. Og vi har det med at omgås mennesker, som vi føler, vi er nød til at se, i stedet for at prioritere de mennesker, som bringer os glæde. Vi tror at gode venskaber er så stærke, at de kan vente, men rigtig gode venner giver god energi og kan give os glæde, og den slags mennesker skal vi foretrække, siger Susan.

Find dine egne glædesrutiner

Hun har ikke altid selv været så positiv. Men hun har ved hjælp af øvelser formået at skubbe de negative tanker væk.

Læs også: Så nemt løfter du humøret. 5 gode råd til at blive i bedre humør.

-Jeg har nogle glædesrutiner, når jeg vågner. Inden jeg står op, ligger jeg lige en halv time og tænker på, hvor heldig jeg er. Jeg bor et dejligt sted og jeg har nogle fantastiske børn. Når jeg står ud af sengen, tænder jeg stearinlys i stuen og sætter noget rart musik på, så der er en god stemning, når børnene kommer ned for at få morgenmad. Jeg er meget bevidst om, at vi får grinet af et eller andet, og på den måde starter dagen godt. Så føler vi allerede glæde, fortæller Susan.

Susan har 10 centrale bud på, hvordan man finder glæden, og dem kan du finde i Ude og Hjemme nr 51, som udkommer 16. december 2015.

Sponsoreret indhold