Sund

Færre smerter: Gode råd mod gigtplager

15. november 2021 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Flere faktorer i din hverdag kan være med til at lindre symptomerne på gigtsygdomme. Den bedste løsning er at kombinere flere livsstilsråd, som hver yder et bidrag til det samlede resultat.

Gigt er den mest udbredte kroniske sygdom herhjemme, og i størrelsesordenen af 700.000 er berørt. Med andre ord ­generes hver ottende af os af gigtsmerter og nedsat bevægelighed. Først og fremmest på grund af slidgigt og leddegigt, men også de mange andre gigtformer, for der findes i alt omkring 200 forskellige gigtdiagnoser.

Mange tager medicin, der kan være en rigtig god løsning, og i de sværeste tilfælde bliver operation nødvendig.

Mange gange er jeg blevet imponeret over, hvor meget bedre et menneske kan få det, når hun eller han begynder at justere på kosten og den øvrige livsstil med de strategier, som jeg peger på i denne uge.

1. Spis antiinflammatorisk

Den antiinflammatoriske kost giver dig masser af omega-3 fra fed fisk samt fra frø, kerner, nødder og gode olier. Desuden får du fabelagtige kostfibre fra kål, grønne bladgrøntsager, bælgfrugter og bær, som dine tarmmikrober kan hive sunde virkninger ud af. Samtidig undgår du at spise noget, der forværrer inflammationen i leddene, nemlig sukker og stærkt forarbejdet mad.

2. Spis kollagenvenligt

God gammeldags mad, hvor hele dyret anvendes, eksempelvis hønsekødssuppe, gryderetter, grillede sardiner, ossobuco, bøf stroganoff, gullasch, chili con carne, sylte, blåmuslinger, spareribs, oksehalesuppe, ja, jeg kunne blive ved. Hemmeligheden er, at du får masser af proteinet kollagen fra madens brusk, sener og hinder, som opbygger dine egne led, knogler og i øvrigt også hud. Ifølge mindre studier medvirker det til at dæmpe en del af smerterne og bevægelsesbesværet. Vælger du at supplere med kollagentilskud, synes en dosis på 10 gram dagligt som behandling og siden hen 5 gram dagligt til at vedligeholde effekten at være et godt bud.

3. Tab dig, hvis du vejer for meget

For mange er vægttab den absolut bedste livsstilsbehandling ved især slidgigt. Forskning dokumenterer, at det hjælper mindst lige så godt som gigtmedicin. Vægttabet er antiinflammatorisk og hermed smertedæmpende. Erstatter du dårlige kostvaner med sund mad, som er overvejende plantebaseret samt fisk, vil du ofte tabe tre-fem kilo i løbet af den første måneds tid.

4. Gå, svøm og styrketræn

Bevæg dig så meget i hverdagen, som symptomerne tillader. At sidde time efter time er gift for bevægeapparatet og tærer på ledbrusk og sener. Gang er fantastisk hverdagsmotion, så gå lige så meget, som din tilstand og dagligdag tillader. Svømning er et skånsomt alternativ, hvis det gør ondt at gå. Styrketræning er virkelig nyttigt, idet stærke muskler gør bevægelsen af et gigtramtled mere sikker og lindrer smerter. Tommelfingerreglen er, at du godt må have lidt ondt efter træning, men ikke meget ondt. Har du ikke erfaring med at træne øvelser, så opstil et program sammen med en fysioterapeut eller personlig træner. Mange har gavn af det strukturerede træningsprogram GLA:D, der er udviklet specielt til gigtramte.

5. Tænk positivt, men realistisk

Smerter lindres mere effektivt, hvis du fokuserer på at få en bedre dagligdag med smerter og ikke udelukkende arbejder på at slippe helt af med dem. Denne teknik er især nyttig, hvis dine smerter er så svære, at de ikke kan lindres fuldstændigt. Vend opmærksomheden mod det positive i nuet med mindfulness-teknikken. Måske kan du blive henvist til psykolog eller smerteklinik for at lære hvordan.

Kilde: ”Collagen”, PolitikensForlag og Gigtforeningen

Sponsoreret indhold