Forskere: Influenza-vaccination til børn er en gode idé

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man vaccinerer 2-6-årige børn mod influenza, men mange forældre oplever valget om at tage imod vaccinen som et dilemma.
Spørger man lægemiddelforsker Anton Pottegård, børnelæge Niels Fisker og infektionsmediciner Jens Lundgren er der dog flest fordele ved at lade barnet vaccinere.
Blandt andet fordi vaccination af de yngste kan være med til at bremse smittespredning i samfundet. Det skriver de tre forskere i en artikel på Videnskab.dk.
Bidrager med viden
Forskerne sidder alle med i Sundhedsstyrelsens vaccinationsråd, hvor de bidrager med viden og rådgiver styrelsen i at træffe beslutninger på vaccinationsområdet.
Selv om influenza kan være en ubehagelig omgang med feber, snot, halssmerter, hoste og muskelsmerter, har raske børn og voksne generelt en lav risiko for at blive alvorligt syge af influenza.

Vaccine mod borrelia på vej
For ældre kan det være anderledes risikofyldt at blive smittet med influenza, og et argument for at vaccinere børnene er, at det kan være med til at beskytte dem, der er mere skrøbelige over for smitte, end børnene selv er.
Forskellig fra år til år
Influenzaepidemier bliver nemlig, særligt i begyndelsen, drevet af smitte blandt børn, forklarer forskerne, der henviser til matematiske modeller over samfundssmitte.
– Statens Serum Institut har på den måde lavet et overslag på, at man ved at vaccinere 75 procent af børn på 2-6 år vil forebygge 50 procent af smitte, og dermed 50 procent af indlæggelser og død, blandt de ældste, lyder det fra eksperterne.
Hvis 40 procent af børn på 2-6 år vaccineres, falder dette til 31 procent.

To vacciner samme dag
Præcis hvor stor effekten er, er dog svært at sige, og den vil også være forskellig fra år til år.
Vaccinens effektivitet afhænger nemlig også af, at verdenssundhedsorganisationen WHO rammer rigtigt, når de skal beslutte, hvilke influenza-stammer der skal indgå i årets vaccine.
Næsespray
Influenza-vaccinen virker ved at indeholde svækkede viruspartikler. Når kroppen møder dem, reagerer den på samme måde, som hvis man fik rigtig influenza – immunforsvaret lærer influenzaen at kende og er dermed klar til at forsvare sig, hvis den møder den rigtige version.
Forskerne understreger, at vaccinen er velafprøvet i mange år i USA, England og Finland, at den er baseret på samme teknologi som MFR-vaccinen, der allerede indgår i det danske børnevaccinationsprogram, og at den er uden væsentlige gener for barnet, da den gives som næsespray.

Sæson for vacciner: Hvorfor bør man vaccineres?
Derved undgår man den langt hyppigste bivirkning ved vacciner: Smerter ved stik og efterfølgende ømhed der, hvor man er blevet stukket.
Hvis barnet er angst for at komme til lægen, giver det mindre mening at vaccinere, påpeger forskerne.