Sæson for vacciner: Hvorfor bør man vaccineres?

Nu er der atter fuld gang i influenza- og coronavaccinerne.
Holdningerne til vacciner er mange. Jeg bliver spurgt til min mening flere gange dagligt op til influenzasæsonen.
Mange patienter er i tvivl om, hvorvidt de skal tage imod vaccinerne eller ej, og derfor vil de gerne høre min holdning.
For lige at tjekke, om jeg synes, det er de eventuelle bivirkninger værd. Vacciner skal i mine øjne ses som forsikringer: Man skal tage dem for statistisk set at være bedre dækket, hvis uheldet skulle være ude.
Man håber, man aldrig får brug for hverken vaccinerne eller sine forsikringer, men skulle man gå hen og blive ramt, vil det være rart med en vaccine til ikke at forværre sygdommen yderligere.
Ligesom det er rart at have en forsikring, hvis man får en skade.
Ingen garanti
Ganske som med forsikringer kan man desværre ikke være helt sikker på, at man er dækket fuldt ud af en vaccine.
Både influenza og corona kan være muteret, og måske er man ikke dækket for den virusstamme, man bliver smittet af – og så bliver man syg alligevel.
Nogle gange er det et sted midt i mellem, hvor forsikringen dækker lidt af skaden, eller vaccinen dækker lidt af sygdommen.

Tema om vacciner – del 1:2: Det lille prik
Det betyder, at du bliver mindre syg, end hvis du ikke havde fået vaccinen, fordi dit immunforsvar allerede kender en lignende virus.
Så nej, jeg kan ikke garantere, at du ikke bliver syg, selv om du har fået din vaccine. Jeg kan heller ikke garantere, at du ikke får bivirkninger af vaccinen.
Jeg kan dog garantere, at du statistisk set vil have mindre risiko for tidlig død, indlæggelse og senfølger, hvis du tager vaccinen, end du ville have, hvis du lod være.
Fakta
- Influenzavacciner er ikke 100 procent effektive. Hos yngre er beskyttelsen mod influenza 50 til 70 procent, mens den hos ældre er 30 til 40 procent. Vaccination reducerer dog risikoen for at få et alvorligt sygdomsforløb.
- I et tidsinterval på syv dage efter en influenzainfektion er der cirka seks gange forøget risiko for at få en blodprop i hjertet i forhold til, hvis du ikke havde haft influenza.
For og imod
Er du typen, der lever fra dag til dag og får myrekryb af statistikker og forsikringer, er vacciner nok ikke noget for dig. Og så går det måske også alligevel.
Vi kender til alle historier som den om ham, der røg 30 cigaretter dagligt og døde glad og rask som 95-årig.

Tema om vacciner – del 2:2: Virkning og bivirkning
Eller ham, der fravalgte vaccine og aldrig har haft influenza, og som blev syg af covidinfektion i to timer, hvorefter han var frisk igen.
De mennesker møder vi også i klinikken, og vi hører i særdeleshed om dem, når patienterne vil fortælle, hvorfor de overvejer ikke at blive vaccineret.
Fakta
Følgende grupper tilbydes influenza-vaccination i vintersæsonen 2023-2024:
- Personer på 65 år eller ældre.
- Personer under 65 år, der er i særlig risiko for et alvorligt influenzaforløb som følge af en kronisk sygdom eller svær overvægt.
- Gravide i andet eller tredje trimester.
- Børn i alderen 2-6 år.
- Sundheds- og plejepersonale med tæt kontakt til personer, der har øget risiko for et alvorligt forløb med influenza.
Men vi møder altså flere, der oplever det modsatte: Det er dem, der er sløje i flere måneder efter at have haft influenza, og dem, der får en lungebetændelse oveni.
Vi ser de ældre og svagelige, der dør af influenza, og vi følger sygeplejersker, der stadig døjer med senfølger efter deres svære covid-infektioner.
Der er heller ikke mange, der ved, at der i et tidsinterval på syv dage efter en influenzainfektion er cirka seks gange forøget risiko for at få en blodprop i hjertet, end der ville være, hvis du ikke havde haft influenza.
Fuld respekt
Så svaret på, om du skal lade dig vaccinere eller ej, er, at det skal du helt selv beslutte, alt efter hvor meget du ønsker at forebygge.
Jeg tager normalt ikke bekymringer og sorger på forskud, men min passion som læge er at fremme sundhed og forebygge sygdom.
Derfor synes jeg, det er en god idé at lade sig vaccinere.
Centre og apoteker
Regionerne har i år besluttet, at vaccination mod influenza skal foregå på apotekerne og på store vaccinationscentre.
Der bliver i disse år givet mange ekstra opgaver til de almene lægehuse, så det er på sin vis godt, at noget af arbejdsbyrden tages fra os. Jeg frygter bare, at tilslutningen til vaccinationerne ikke bliver så høj i år, fordi mange har langt til et vaccinecenter og synes, det er svært at booke og utrygt at komme nye steder.
I vores klinik ville vi også hjertens gerne have stået for vaccinerne, som vi plejer. Vi ser det som en festdag og sørger for kaffe, chokolade og et skulderklap til de fremmødte. Sådan bliver det ikke i år.
Vi håber i stedet, at vores patienter sørger for at blive vaccineret på centrene, selv om jeg ikke er sikker på, de bliver budt på chokolade der.
Jeg bliver selv vaccineret hvert år, og jeg hepper også på mine forældre og mine nærmeste og anbefaler, at de vælger vaccinerne.
Men som nævnt ofte før, er alle høvding i deres eget liv.
Der er også fuld respekt fra min side, hvis man vælger ikke at lade sig vaccinere.
Skriv til Thilde
Du kan spørge Thilde om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til hende, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, du gerne vil dele med læserne.
Skriv til e-mail: [email protected]
Eller til adressen:
Thildes konsultation
Havneholmen 33
1561 København V