Sund

Forskere: Lave temperaturer i skolerne kan gå ud over indlæring

13. oktober 2022 Af Johan Gudmandsen, Videnskab.dk   Foto: Colourbox
Eksperter understreger vigtigheden af udluftning og varmt tøj, når vinterens energispareplan træder i kraft.

Energipriserne er eksploderet, og Danmark befinder sig ligesom resten af Europa i en energikrise og skal spare.

Som en del af spareplanen har politikerne blandt andet valgt, at temperaturen skal sænkes i offentlige bygninger – dog ikke i vuggestuer, sygehuse og på plejehjem.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men det kan gå ud over indlæringen i skolerne og produktiviteten på arbejdspladserne, når temperaturen sænkes til 19 grader i folkeskolen og på de fleste offentlige arbejdspladser.

Det skriver Videnskab.dk.

Ubehag

–  Lave temperaturer kan give lavere komfort, og det kan have en indvirkning på dit arbejde og elevernes læring, fortæller Peder Wolkoff, der er tidligere professor i indendørs luftkvalitet og sundhed, til videnskabsmediet.

Han henviser til sit eget oversigtsstudie fra 2021, der gennemgår effekter på sundhed og arbejdspræstation ved blandt andet forskellige temperaturer. 

– Forskning viser, at 22 til 24 grader er den optimale temperatur for et arbejdsmiljø, så når man flytter temperaturen længere derfra, vil man opleve større ubehag, fortsætter Peder Wolkoff, der er tilknyttet Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Og det kan altså ramme produktiviteten på arbejdspladsen og elevernes indlæring. Peder Wolkoff understreger dog, at der ikke er blevet forsket i effekterne af lavere temperaturer specifikt hos skolebørn.

Tag mere tøj på 

Også Bjarne W. Olesen, leder af DTU’s Internationale Center for Indeklima og Energi, fortæller, at lavere temperaturer kan påvirke indlæring og produktivitet.

Men han tilføjer, at det langt hen ad vejen kan løses ved at tage mere tøj på.

–  For hjernens ydeevne handler det ikke så meget om temperaturen, men om folk er tilpasse. Når man ikke er i komfort, beskæftiger hjernen sig med, at det er for koldt i stedet for arbejdet. Det samme kan gælde med støj eller for høje temperaturer, forklarer han til Videnskab.dk og tilføjer, at lave temperaturer også kan have en indvirkning på den fysiske arbejdsevne:

– Fingrene kan blive stive, og det kan gå ud over produktiviteten, hvis man for eksempel sidder på et kontor eller i et klasseværelse.

En undersøgelse fra Southern California University viste, at kvinder ved lavere rumtemperaturer havde et større fald i produktiviteten end mænd, når temperaturen røg under de 21 grader.

Selv om undersøgelsen ifølge Bjarne W. Olesen kan diskuteres, og eksponeringen var kortvarig, stemmer forsøgets resultater overens med professorens erfaringer.

Luftfugtighed spiller ind

For at forebygge virussmitte denne vinter med de koldere temperaturer i de offentlige bygninger fortæller eksperterne, at man bør være særligt opmærksom på tre ting:

* Udluftning

* Luftfugtighed

* Og – igen – rigtig påklædning

Ifølge Peder Wolkoff øges risikoen for infektion med eksempelvis influenza eller corona, når det er koldere, da virus overlever bedre ved lavere temperaturer.

Men her spiller især luftfugtighed også ind. Det har vist sig, at influenza-virusdråber elsker kold og tør luft – de spredes bedre og overlever længere. Jo lavere luftfugtighed, desto større risiko for smitte.

Den koldere luft kan også have en indirekte virkning på virussmitte, da kold luft kan føles mere frisk, og så kan man glemme at lufte ud, tilføjer Bjarne W. Olesen. Udluftning er vigtigt for at fjerne virus fra luften.

Så når man møder ind på skolen, giver Bjarne W. Olesen følgende råd:

– Åbn alle vinduerne i frikvartererne og i pauserne, så man får luftet godt ud denne vinter og forår, siger han til Videnskab.dk.

– Og så skal du være opmærksom på din beklædning, så du kan holde både udluftningen og de lave temperaturer ud. Sørg for at have varmt tøj med til både over- og underkroppen.

Sponsoreret indhold