Sund

Gå dig til bedre hukommelse

24. oktober 2022 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Vil du forebygge demens, så tæl dine skridt med en skridttæller, aktivitetsur eller smartphone. Går du mellem cirka 3.800 og 10.000 skridt om dagen, reducerer du nemlig faren for, at hjernen falder hen, viser en ny undersøgelse. Især når du sætter fart på benene.

Halveret risiko for demens

40-80-årige personer halverede risikoen for demens, når de i gennemsnit gik knap 10.000 skridt dagligt. Forsøgsdeltagerne blev fulgt gennem 7 år. Bedst effekt har det, når man går med mere fart på, sådan som det typisk sker, når du har et formål med gåturen i stedet for bare at slentre langsomt afsted.

Med denne rimelig raske gang svarende til at tage mindst 40 skridt i minuttet faldt demensrisikoen i studiet med 57 procent, endda selv om man nøjedes med cirka 6.300 skridt dagligt.

Selv 3.800 skridt uanset farten var nok til at skære 25 procent af demensfaren, ifølge fagtidsskriftet Jama Neurology. Allerstørst gevinst havde dem, der gik på fuld speed med 112 skridt i minuttet i mindst 30 minutter daglig, for da faldt risikoen for demens med hele 62 procent.

Det lange ben forrest

Tag ikke grænserne helt bogstaveligt, for der er tale om gennemsnit, men sigter du på at komme op mod 10.000 ­daglige skridt, er du helt sikkert på et virkelig flot spor. Og sætter du fart på, bliver gevinsten endnu større, og du kan klare dig med færre skridt samlet.

Det er rart at ­vide, hvis du en dag ikke har tid til at gå så meget. Da gælder det især om at sætte det lange ben forrest, og så kommer du jo også hurtigere frem.

Op og stå

At bevægelse er så vigtigt for vores hjerne og hukommelse får mig til at tænke på en anden undersøgelse, nemlig at du skal huske at rejse dig op fra stol og sofa mindst hver halve time og bevæge dig lidt omkring. Blot to minutters aktivitet er nok til, at der løber mere blod til hjernen, beretter fagtidsskriftet Journal of Applied Physiology.

Forskerne lod forsøgspersoner sidde fire timer ved et skrivebord og målte undervejs blodforsyningen til hjernen. I forhold til at blive siddende hele tiden viste målingerne, at der løb mere blod gennem hjernen, når forsøgspersonerne undervejs rejste sig op hver halve time og i to minutter gik rundt i lokalet.

Så kom op at stå hver halve time og gå lidt omkring, ryd op, hent en kop kaffe, tal i telefonen stående, eller lav noget andet praktisk. Jeg er sikker på, at hjernen vil takke dig om nogle år.

Mange hilsnerJerk W. Langer.

Sponsoreret indhold