Sund
Sådan styrker du din hukommelse og koncentrationsevne
30. maj 2022 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
Vil du styrke hukommelse og koncentrationsevne, forbedre kreativitet og intelligens samt blive mere robust overfor stress, er motion og bevægelse noget af det allerbedste, du overhovedet kan gøre.

Hjernen er bygget til at samarbejde med en krop i aktiv bevægelse. Uden fysisk aktivitet fungerer den ikke så godt, som den kunne, fortæller bogen ”Hjernestærk – sådan styrker du din hjerne med motion og træning”, skrevet af overlæge Anders Hansen. Og jeg er fuldstændig enig med min svenske kollega. De fleste af os kender til, hvordan man bare har det bedre efter en omgang træning. Man får et kick og føler sig supertilpas. Derudover sker der også en masse andre ting:
- Du bliver mere kreativ. I tests stiger kreativiteten med op til 60 procent, når man bevæger sig forinden.
- Træning bremser hjernens aldring og kan gøre den år yngre.
- Koncentrationsevnen forbedres.
- Kæmpe styrkelse af din tolerance overfor stress.
- Mindre aktivitet i kroppens stressystem.
- Hurtigere tænkning.
- Bedre hukommelse. I test indlærer man 20 procent bedre, når ordene høres under en gåtur.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også
Otte tips til mere motion
Kom i gang med motion
- Den bedste træning er den, som du får gennemført. Så kast dig ud i noget, som du finder sjovt og føler dig tilpas med.
- Hjernen tæller hvert eneste skridt. Selv om det indlysende giver mere at bevæge sig i 30 minutter end i 5 minutter, tæller de 5 minutter stadigvæk med i det store regnskab. Lidt er bedre end ingenting. Når det er sagt, så bør du for at opnå en god effekt helst gå i 30 minutter ad gangen. Gerne væsentlig mere. Sæt gerne fart på og lad armene svinge.
- Optimalt for hjernen bør pulsen mindst tre gange om ugen presses i vejret i 45 minutter ad gangen. Det kan være en løbetur, holdtræning, svømning, eller hvad du har lyst til.
- Konditionstræning har tilsyneladende bedst effekt på hjernen. Er du glad for styrketræning, kan hjernen også lide det, men husk at kombinere med konditionstræning.
- Træner du meget hårdt, altså på absolut fuld kraft i få minutter ad gangen, kan du set fra hjernens synspunkt risikere at være så udmattet bagefter, at du ikke tænker så kreativt i de første timer efter denne såkaldte intervaltræning. Skal du præstere senere på dagen, er roligere og længerevarende træning i moderat intensitet en bedre tilgang. På længere sigt er intervaltræning og anden hård træning alletiders for hjernen og producerer signalstoffet BDNF. Et stof, som danner hjerneceller og etablerer nye forbindelser mellem hjernecellerne.
- Bliv ved og hold fast. Det tager måneder at skabe blivende forandringer med nye hjerneceller, nye blodkar og mere effektive nervebaner mellem hjernens forskellige centre. Træner du regelmæssigt i et halvt års tid eller længere, begynder du for alvor at mærke forandringer.

Læs også