Sund

Gode råd mod myg: Slip for myggestik

12. juli 2021 af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
Sommeren er myggetid. Myg er særligt aktive efter solnedgang på steder med læ, fugt og skygge. Her får du de bedste tips til at undgå myggestik.
Gode råd mod stik: Slip for myg. Myg er særligt aktive efter solnedgang på steder med læ, fugt og skygge. Her får du de bedste tips til at undgå myggestik.

Nogle af os er bare mere udsatte for myggestik end andre. Noget af forklaringen kan være, at kultveilte CO2 i vores udåndingsluft tiltrækker myg. En myg kan lugte et menneske på op til 50 meters afstand. Jo mere CO2 du afgiver, desto mere udsat er du for at blive stukket. Derfor stikkes voksne mere end børn.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hudens bakterier kan udsende stoffer, der tiltrækker myg, viser studier foretaget i vindtunneler. Måske har duftkirtlerne i lyske og armhule betydning, ligesom mænd alt andet lige stikkes oftere. Sved tiltrækker. Det samme gør bevægelser og mørkt tøj.

Blodtype 0 er den mest populære blandt myggene. Herefter kommer blodtype A og sidst blodtype B. Så en kraftig mand med blodtype 0, der jogger ved aftenstide i mørkt tøj, og som sveder og puster, løber en særlig høj risiko for at blive offer for en stor myggesværm.

Derimod er det en skrøne, at såkaldt sødt blod skulle tiltrække myg. Vi har alle omtrent samme mængde sukker i blodet, medmindre man har dårligt behandlet diabetes. I øvrigt er det slet ikke blodets sukker, som myggene er efter, men proteiner til at modne deres æg. Derfor er det kun hunnerne, der stikker. Hunmyggen afgiver ved stikket enzymer, der forhindrer blodet i at størkne, for den skal jo suge blodet til sig. Enzymerne får desværre også myggestikket til at klø.

Bedste tips mod myg

 • Klø ikke igen, for så fortsætter det bare med at klø og hæver endnu mere op. I værste fald trænger der urenheder ind, som kan give infektion i huden.
 • På hjemmesiden myggetal.dk finder du aktuelle tal for, hvor mange myg, mitter, flåter og klæger der plager lige nu.
 • Slå aldrig myggen, men lad den stikke færdig. Får du ikke jaget myggen væk i tide, så lad den altså blive siddende og suge en del kløende stoffer tilbage igen. Så klør det forhåbentlig lidt mindre.
 • De mest effektive myggemidler med stoffet DEET kan købes på apoteket og virker også mod flåter.
 • Et gammelt råd er B1-vitamin i meget høj dosis på 250 milligram, som angiveligt giver huden en grim lugt, som myggene holder sig fra. I kliniske forsøg virker det dog ikke, og det er nok en skrøne.
 • Andre midler er plantebaserede og indeholder typisk et duftstof, som myggene ikke kan lide og derfor flygter fra. Læs etiketten, også for at tjekke, hvor længe midlet virker. Myg kan stikke gennem tyndt tøj, så myggespray kan med fordel bruges på bukseben.
 • I troperne, hvor myg kan overføre alvorlige sygdomme som malaria, anvendes ofte myggenet, men herhjemme er det sjældent aktuelt. Du kan købe myggenet i de fleste sports- og friluftsforretninger.
 • Ingen behandling kan fuldstændig tage kløen i et myggestik. I håndkøb kan du få bedøvende eller kløestillende midler som creme, stift og spray. Eller prøv med sprit, glycerin eller salmiakspiritus, som også kan mildne. Ude i naturen kan du gnide saften af vejbredblade, sure æbler eller persilleblade på huden. Desværre hjælper det ikke at suge giften ud, lige efter at man er blevet stukket.
 • Valnøddetræ, hyld og citron-geranium hævdes at holde myg på afstand.Et gammelt husråd er at smøre et udtræk af lavendel i vand på vindueskarmene. Måske hjælper lavendelbuske også. Hvor meget hold derreelt er i disse forslag, aner jeg ikke. Til gengæld afskrækkes myg ikke af hvidløg. I en afprøvning var myggene totalt ligeglade og stak løs, uanset om forsøgspersonerne havde spist hvidløg eller ej.
 • Bær lange ærmer og bukser samt strømper, når du er ude, især når myggene sværmer efter solnedgang. Mørkt tøj tiltrækker mere end lyse farver.
 • Myg lægger æg i stillestående vand. En gynge af bildæk, regnvandstønder, fuglebad, havedam, tilstoppet tagrende, trillebør med regnvand og svømmebassin udklækker myg, hvis vandet ikke cirkulerer eller tømmes.

Sponsoreret indhold